Desi Prigoana sustine ca a vandut televiziunea cu 10 milioane lei vechi, omul lui Bittner, Radu Margineanu, a scos un profit de 5,5 milioane de dolari vanzand doar 45% din actiuni.

Sorin Ovidiu Vintu a evitat sa clarifice modul prin care a ajuns proprietarul postului Realitatea TV, la ultima sa aparitie publica difuzata chiar pe acest canal de televiziune. "Evenimentul zilei" a descoperit insa un episod al tranzactiei.

Aproape jumatate din actiunile firmei care detine Realitatea au fost intermediate de la fondatorul Silviu Prigoana catre Vintu, prin doi membri ai gruparii Bittner-Petrache. Despre acestia din urma, Traian Basescu spunea in campania electorala ca sunt sefii "mafiei personale a lui Adrian Nastase" sau "grup mafiot de tip Baneasa".

Intr-o emisiune difuzata recent chiar de Realitatea TV, Nastase si-a asumat prietenia cu "Alex" Bittner.

Pe de alta parte, imperiile SOV si Bittner au batut palma si in alte afaceri prospere cu active ale statului, controlate prin firme off-shore.

Omul lui "Alex"

Realitatea Media SA, firma care detine licenta televiziunii de stiri, a fost infiintata in vara anului 2001. Initial, a avut un singur stapan: Silviu Prigoana. Acesta controla postul prin compania sa, Rosal Group. In noiembrie 2001, la numai patru luni de la infiintarea Realitatea Media, Prigoana a cedat 45a din participatiile firmei unui tanar de 22 de ani.

Se numeste Stefan Bogdan Lucov si este membru activ al gruparii Alexandru Bittner-Adrian Petrache. De altfel, Lucov i-a inlocuit pe cei doi oameni de casa ai lui Nastase in societatile GRI SA si Lipsca 2000.

In plus, tanarul participa, printr-o suveica de firme, in Hotel Venetia si Macomb SA, companii infiintate de Bittner, care au prosperat in urma afacerilor dubioase cu statul derulate in timpul guvernarii PSD. Totodata, Lucov gestioneaza activitatile din tara noastra ale SLB Consultants, un off-shore britanic, reprezentat juridic de Marieta Anastasescu.

Adica de avocata firmelor cuplului Bittner-Petrache. Dar conexiunile nu se termina aici: Stefan este fratele lui Gabriel Mihnea Lucov.

Despre acesta din urma, EVZ a dezvaluit in repetate randuri ca este unul dintre interpusii fideli ai „duetului" Bittner-Petrache. Si, nu intamplator, Gabriel Mihnea Lucov este finul de cununie al lui Dorin Cocos, partener cu Petrache&Bittner si sot al Elenei Udrea.

Ce cauta Lucov in Realitatea

Tanarul Stefan Lucov n-a poposit prea mult in Realitatea Media. La mijocul lunii decembrie 2001, el a renuntat la cele 45a din actiunile firmei in favoarea lui Sorin Cimpoeru, unul dintre directorii tehnici ai postului, loial lui Prigoana. Ce a urmarit partenerul lui Bittner si Petrache la Realitatea?

"Lucov era un baiat care voia sa ne furnizeze servicii de internet. Mi se parea un tip destupat. Am stat la vreo doua mese si atat. I-am cesionat 45% din capitalul social al firmei pentru ca trebuia sa facem un post de radio national. Aveam ca obiect de activitate radiocomunicatiile. Pe atunci nu eram televiziune. Dar, dupa trei saptamani, Lucov a considerat ca nu-l mai intereseaza businessul.

Nu i-a convenit, probabil, ca avea mai putin decat mine (45%)", ne-a explicat Silviu Prigoana.

Dar povestea lui nu se potriveste deloc cu faptele. Lucov, omul lui Bittner, a devenit asociat la Realitatea pe 8 noiembrie 2001, moment in care televiziunea de stiri avea o luna si cateva zile de cand emitea. Si doua luni de cand primise licenta. Deci asa-zisul "post de radio national" era de mult post TV.

Vintu intra in schema

In februarie 2002, Prigoana, prin Rosal Group, redevine unicul actionar al Realitatea Media. O vreme situatia ramane neschimbata, dar lucrurile se precipita catre sfarsitul anului 2003, cand Dan Andronic este angajat director de programe la Realitatea TV.

La scurt timp, in noiembrie 2003, Silviu Prigoana renunta la controlul televiziunii. El cesioneaza 55a din Realitatea societatii Bluelink Comunicazioni, un off-shore elevetian.

"Dupa ce am facut oferta de vanzare, m-au cautat doi avocati care vorbeau franceza, de la Bluelink Comunicazioni. Habar n-am cine i-a trimis! Mi-au spus ca sunt de-ai lui Berlusconi, ca fac trust, drac si patrat! Le-am cesionat 55% din actiuni, pentru 5,5 milioane lei vechi (162 USD). Practic, am dat gratuit, ca eu nu voiam sa se inchida Realitatea", isi aminteste Prigoana.

La Registrul Comertului, noul actionar majoritar este inregistrat abia pe 31 martie 2004. Astfel se trece la etapa decisiva. In luna urmatoare (aprilie 2004), Sorin Ovidiu Vintu cumpara optiunea de preluare a Realitatii TV de la Bluelink. "Timp de doi ani, familia mea a fost actionar al acestui post", a marturisit SOV intr-un interviu difuzat recent de propria televiziune. Punct.

A cumparat cu 4,5 milioane de lei si a vandut cu 5,5 milioane de dolari

Dupa ce a cesionat 55a din Realitatea TV catre Bluelink, Silviu Prigoana ramane actionar minoritar. Insa nu pentru mult timp. Tot el povesteste: "La cateva saptamani, m-au sunat avocatii aia de la Bluelink sa-mi zica sa cesionez si restul de 45a din actiuni, cum ne intelesesem, unuia Margineanu. Ei mi l-au recomandat.

Si asta era unu’ mic si gras, am fost cu el la notariat, mi-a dat 4,5 milioane lei vechi (133 USD) si i-am dat actiunile. Nici nu-l cunosteam".

Prigoana se refera la Radu Mihai Margineanu, cel care, in 18 mai 2004, preia oficial restul actiunilor Realitatea TV. Margineanu a tronat fix o luna la Realitatea TV, pana in 17 iunie 2004, cand a vandut cele 45 de procente pe care le-a primit pomana de la Prigoana cu un pret urias: 5.553.297 dolari.

Cumparatorul a fost firma Global Video Media SRL, care era controlata atunci de Radoway Limited, o cutie postala din Cipru. Off-shore-ul cipriot a fost reprezentat in momentul tranzactiei de Mircea Solomon, locotenent fidel al lui Vintu si fost director in structura Gelsor, infiintata de parintele FNI.

Cu toate acestea, Vintu a negat de fiecare data ca s-ar afla in spatele vreunui off-shore cipriot.

Sindicalistii lui Luca au finantat tranzactia

In mod ciudat, cei 5,55 milioane de dolari pe care Global Video Media SRL (Radoway Ltd. - Cipru) i-a virat in conturile lui Radu Margineanu pentru pachetul de 45a din Realitatea provin dintr-o sursa colaterala. Este vorba despre compania Petromservice SA care, pur si simplu, a finantat Global dand posibilitatea acesteia sa cumpere actiunile ravnite.

Cand a fost semnat contractul de finantare, Petromservice era patronata de federatia sindicala din Petrom, condusa de Liviu Luca.

Margineanu cumpara de la Bittner

Radu Margineanu este nasul fiului lui Adrian Petrache, dar si protagonistul unor tranzactii dubioase facute in "familie". Imediat dupa ce a vandut actiunile Realitatea catre brigada lui Vintu, Margineanu a devenit proprietar peste doua imobile din centrul Bucurestiului, unul langa Cismigiu si celalalt chiar peste drum de celebrul bloc al lui Nastase din Zambaccian. Ambele au fost cumparate de la Alexandru Bittner.

Dan Andronic, strategul electoral al PSD, isi aminteste de Margineanu: "Eu am stat la Realitatea pana prin aprilie-mai 2004. Dar cand s-a facut vanzarea catre Radu eram cu piciorul in ghips. Oricum, eu nu eram intrebat. Nu cred ca Radu e neaparat omul lui Bittner sau al lui Petrache, nu e un om de paie. Eu l-am intalnit de mai multe ori la baza BTT".

Andronic se refera, de fapt, la clubul de lux din parcul Herastrau, administrat de Bartolomeo Finis, prieten de table, dar si partener de afaceri cu omniprezentul Bittner. Contactat de EVZ, Margineanu a pretextat ca este in Germania din motive medicale si nu poate sa dea detalii.

Articol integral in EVZ