Maternitatea Giulesti, una dintre clinicile de top ale Capitalei, este implicata intr-un scandal privind discriminarea seropozitivilor si prevenirea infectarii in spital.

Asistentii sociali de la Asociatia Romana Anti-SIDA acuza medicii si, mai ales, asistentele de la "Panait Sarbu", cum se numeste oficial spitalul, ca nu pastreaza secretul profesional, dezvaluind celorlalti pacienti identitatea seropozitivilor, ca nu au manusi de protectie si nu aplica normele de

securitate, astfel ca instrumentele ar putea fi refolosite fara a fi sterilizate.

Medicii neaga acuzatiile, spunand ca la maternitate se respecta drepturile pacientilor si se iau toate masurile de prevenire a imbolnavirilor.

De fapt, discriminarea pleaca de la Ministerul Sanatatii, care a stabilit ca gravidele infectate cu HIV vor naste numai la "Panait Sarbu", pe motiv ca are personalul cel mai bine pregatit.

Ghidurile internationale spun ca masurile de precautie trebuie sa fie la fel de severe in toate cazurile, fiindca nu se poate sti cine este infectat si cine nu. O persoana "normala" poate avea hepatita C sau HIV fara sa stie.

Izolarea seropozitivilor declarati ii face pe acestia sa se ascunda si sa piarda sansa unui tratament eficace, inducand un fals sentiment de siguranta, care va relaxa masurile de protectie.Saptamana trecuta, asistentii sociali ai ARAS au vizitat la maternitate o tanara seropozitiva, de 25 de ani, care

trebuia sa nasca prin cezariana, procedeu-standard menit sa reduca riscul de transmitere a HIV la copil. Acestia povestesc ca gravida era programata la ora 14,30, dar, venind alte gravide sanatoase, a fost lasata ultima. Cand ea a intrebat de ce, medicul i-ar fi raspuns stii tu mai bine!.

Daca pozitionarea operatiei la sfarsitul zilei are drept scop evitarea contaminarii, atunci curatenia si antiseptia lasa de dorit: sala trebuie sa fie sterila dupa orice interventie, la orice ora! In timp ce urcau scarile, membrii ARAS au fost intrebati de catre o asistenta din celalalt capat al

holului pe cine cauta. Cand au strigat numele, asistenta medicala a tipat pe holul plin de pacienti: A, o cautati pe aia cu SIDA?. si personalul nemedical stia diagnosticul si cerea detalii vizitatorilor despre cum s-a infectat si cum a ramas insarcinata.

Articol integral in Adevarul