Toate marile ziare nationale isi deschid vineri editiile citand surse care afirma ca verdictul CNSAS in cazul Dan Voiculescu este "da, a facut politie politica".

Romania libera precizeaza chiar ca votul din CNSAS a fost unanim, in timp ce EVZ spune ca deciza a fost luata pe baza notelor informative semnate "Felix" si redactate pe vremea cind Voiculescu lucra la Vitrocim.

Cotidianul subliniaza diferenta intre situatia lui Traian Basescu si Dan Voiculescu si precizeaza ca membrii CNSAS au avut de studiat peste 200 de pagini de documente.

Gandul a aflat ca, in timpul celor sase ore de desbateri, a existat varianta amanarii deciziei, Ziua titreaza fara echivoc "Verdict: Conserva", iar Jurnalul National rememoreaza scenariul acestui episod din filmul "Voiculescu si Securitatea".

Verdict pentru Voiculescu

Colegiul CNSAS a dat ieri verdictul in cazul liderului PC, Dan Voiculescu, dupa mai bine de sase ore de dezbateri.

Desi oficialii CNSAS au refuzat sa spuna ce decizie au luat, mai multe surse din Colegiu ne-au confirmat faptul ca in urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia ca Dan Voiculescu a facut politie politica. Potrivit surselor noastre, votul a fost unanim. Proba care a dus la acest verdict este o nota informativa in care Voiculescu apare sub numele conspirativ "Felix".

Documentul provine din anii '70, perioada in care liderul PC lucra la intreprinderea de comert exterior Vitrocim, si atesta faptul ca "Felix" alias Voiculescu oferea Securitatii date cu caracter personal despre angajatii intreprinderii. De asemenea, o alta nota informativa il prezinta pe liderul PC sub numele conspirativ "Mircea".

Explicatiile liderului PC cum ca el nu a semnat decat rapoarte de serviciu, nu au stat in picioare in fata membrilor Colegiului. "Da, toti angajatii din intreprinderile de comert exterior aveau obligatia sa faca rapoarte. In momentul in care semnezi cu nume conspirativ, intri pe retea..., e clar", ne-au mai precizat sursele citate.

Potrivit lui Mircea Dinescu, membru al Colegiului, hotararea este definitiva. Ea va fi facuta publica in termen de 15 zile, perioada in care Dan Voiculescu o poate contesta.

Dupa mai bine de sase ore de dezbateri, ieri, Colegiul CNSAS a dat verdictul in cazul lui Dan Voiculescu. Dupa cate se pare, votul membrilor Colegiului atesta faptul ca liderul PC a facut politie politica.

Imediat dupa sedinta, Cazimir Ionescu a anuntat presa ca membrii Colegiului "s-au pronuntat asupra cazului Dan Voiculescu in urma verificarilor suplimentare". Nici o vorba insa despre decizie si nici despre votul membrilor CNSAS.

"Decizia luata urmeaza sa fie redactata si i se va comunica domnului Voiculescu, singurul care poate sa o afle in conformitate cu prevederile legii", a completat Cazimir.

Mai multe surse din Colegiu ne-au confirmat insa verdictul: Voiculescu a facut politie politica. Votul in sprijinul acestei decizii a fost zdrobitor: unanimitate. "Nimeni nu a votat impotriva", ne-au declarat sursele citate. Explicatiile liderului PC, cum ca el nu a semnat decat rapoarte de serviciu, nu au stat in picioare in fata membrilor Colegiului.

"Da, toti angajatii din intreprinderile de comert exterior aveau obligatia sa faca rapoarte. In momentul in care semnezi cu nume conspirativ, intri pe retea..., e clar", ne-au mai precizat sursele.

Dupa terminarea dezbaterilor si, evident, dupa votul care il incrimineaza pe Voiculescu, Mircea Dinescu a declarat ca, oficial, opinia publica va afla abia peste 15 zile hotararea CNSAS, doar daca Voiculescu, caruia i s-a comunicat decizia imediat, nu o va face chiar el publica. In toata aceasta perioada liderul PC poate contesta in instanta hotararea.

"Am revazut filmul (ca il avem inregistrat pe Voiculescu) cu declaratiile la rece, am revazut cateva dosare si am dezbatut. Domnul Voiculescu primeste intai hotararea noastra, iar dumneavoastra veti afla oficial peste 15 zile... Nu putem spune hotararea pe care am luat-o", a spus Dinescu. Potrivit acestuia, decizia Colegiului este definitiva.

Se pare ca Dan Voiculescu apare intr-o nota informativa sub numele conspirativ "Felix". Documentul provine din anii '70, perioada in care liderul PC lucra la intreprinderea de comert exterior Vitrocim, si atesta faptul ca "Felix", alias Voiculescu, oferea Securitatii date cu carcater personal despre angajatii intreprinderii.

De asemenea, o alta nota informativa il plaseaza pe liderul PC sub numele conspirativ "Mircea".

Documentul care a cantarit greu in luarea unei decizii de catre membrii Colegiului face parte din dosarele de retea primite de CNSAS cu doar o saptamana in urma. Dosarul cu pricina si inca unul care il priveste tot pe Voiculescu au fost secretizate in anul 2000 de o comisie mixta CNSAS-SRI, fiind trecut la categoria celor care afecteaza siguranta nationala.

Dosarele de retea era intocmite de Securitate colaboratorilor si informatorilor acesteia si contineau numele real al informatorului, in cazul de fata Dan Voiculescu, numele conspirativ, in speta Felix, date biografice ale acestuia, precum si informatii despre activitatea sa.

In urma deciziei CNSAS, Dan Voiculescu poate sa-si ia adio de la functia de vicepremier. Potrivit legii, orice cetatean roman care a primit patalamaua de la Colegiu ca a colaborat cu fosta Securitate in sensul de politie politica nu mai are dreptul de a candida sau a fi numit intr-o functie de demnitate publica.

De altfel, Voiculescu a declarat in urma cu doua zile ca aparitia celor doua dosare este legata de nominalizarea sa la functia de vicepremier. Acesta chiar a somat SRI sa prezinte motivele pentru care dosarele au fost secretizate timp de 16 ani.

Liderul PC a amenintat ca, in cazul in care el nu va ocupa postul de vicepremier, partidul pe care il conduce ar putea iesi de la guvernare, lasand cale libera alegerilor anticipate.

Tariceanu asteapta anuntarea publica a "sentintei"

Premierul Tariceanu a afirmat ieri la Bruxelles ca asteapta ca decizia CNSAS sa devina publica in privinta lui Dan Voiculescu inainte de a lua o hotarare in privinta nominalizarii sale ca vicepremier.

Intrebat daca considera necesar ca Partidul Conservator sa se retraga de la guvernare in cazul in care se va dovedi ca Voiculescu a colaborat cu Securitatea, Tariceanu a jonglat inca o data cu raspunsul, precizand inca o data ca trebuie evitate speculatiile si ca trebuie asteptata decizia CNSAS. (Iulia Vaida, Bruxelles)

Un articol de Tomita Petcu, Mihai Ciorcan (Romania libera)

Dan Voiculescu a facut politie politica

Colegiul CNSAS a decis ca seful conservatorilor a facut politie politica, sustin surse apropiate Colegiului. Decizia va fi comunicata insa peste doua saptamani.

Hotararea urmeaza sa fie insa tinuta la „secret” 15 zile. Aceleasi surse ne-au declarat ca membrii conducerii CNSAS s-au pronuntat ieri in defavoarea liderului conservator - care spera sa obtina din nou un certificat de „buna purtare”.

Verdictul Colegiului s-ar fi bazat, afirma sursele din apropierea Colegiului, pe notele informative semnate „Felix” in perioada in care Dan Voiculescu lucra la Vitrocim, dar si pe un alt set de documente analizate de CNSAS in urma cu doua zile.

Reprezentantii CNSAS au refuzat sa comenteze oficial aceste informatii. Pana la ora inchiderii editiei, Dan Voiculescu nu primise inca decizia CNSAS. Aceasta urma sa fie redactata in cursul serii.

Parchetul - urmatorul pas?

Avocatul lui Voiculescu, Sergiu Andon, a declarat insa ca liderul conservator va face publica hotararea imediat ce ii va parveni, iar daca verdictul va fi „politie politica” o va ataca in instanta.

In cazul in care decizia luata ieri de Colegiu va ramane in picioare, Dan Voiculescu ar trebui, teoretic, sa fie cercetat si de Parchet pentru fals in declaratii publice - fiindca a sustinut, in documentele depuse la Biroul Electoral Central in momentul candidaturii la parlament, ca nu a efectuat activitati de politie politica inainte de 1989.

Lobby pentru amanare

Surse parlamentare ne-au dezvaluit insa un alt amanunt interesant: conform acestora, apropiati ai lui Voiculescu din Partidul Conservator ar fi incercat, in ultimele zile, sa-i convinga pe reprezentantii PSD si PRM in Colegiu sa amane verdictul.

Oficial, Cazimir Ionescu (PSD) si Constantin Buchet (PRM) au dezmintit aceste acuzatii.

Sedinta-maraton la CNSAS

Cazul „Voiculescu” i-a tinut ieri peste cinci ore in sedinta pe membrii Colegiului CNSAS. Desi au votat rezolutia potrivit careia liderul PC a facut politie politica, acestia nu au putut sa faca insa public verdictul. Potrivit legii, decizia Colegiului ii va fi comunicata mai intai lui Dan Voiculescu, care poate face o contestatie in termen de 15 zile.

Daca acest lucru nu se va intampla, hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial. „Tot ceea ce va putem spune este ca am votat. Este un lucru foarte important. Hotararea e definitiva. Domnul Voiculescu ne poate da de baut sau ne poate injura in televiziunile dumnealui”, a declarat Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS.

El a precizat ca in timpul sedintei s-a revazut filmul audierii lui Dan Voiculescu si s-au mai analizat „cateva dosare”.

Numirea lui Voiculescu, inghetata pana la decizia finala a CNSAS

Numirea lui Dan Voiculescu pentru postul de vicepremier va fi inghetata pana la decizia CNSAS, in conditiile in care guvernul nu a inaintat inca propunerea presedintelui Traian Basescu.

„Voi astepta decizia publica a CNSAS inainte de a hotari. E singurul element care ma poate pune in situatia de a adopta o anumita pozitie”, a declarat ieri, la Bruxelles, premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Intrebat daca retragerea PC de la guvernare ar fi corecta, asa cum a amenintat Voiculescu ca se va intampla in cazul in care nominalizarea sa va fi respinsa, seful executivului a declarat ca „e prea complicat sa discutam acum. Este o speculatie, trebuie sa asteptam decizia CNSAS”.

Imediat dupa nominalizarea lui Dan Voiculescu drept potential vicepremier, au existat lideri politici care s-au grabit sa salute acest lucru, fara a mai astepta verificarile CNSAS.

Daca Radu Berceanu a declarat cu promptitudine ca astfel „coruptia a ajuns pe scaunul guvernului”, colegul sau, presedintele executiv al PD Adriean Videanu, aprecia saptamana trecuta ca numirea lui Dan Voiculescu in functia de vicepremier nu afecteaza pe nimeni.

La randul sau, liberalul Bogdan Olteanu a spus ca nominalizarea „este normala intr-un guvern de coalitie”, in care „liderii partidelor trebuie sa conduca guvernul”.

Articol integral in EVZ

Si informator, si politie politica

Zi de tensiune maxima ieri pentru membrii Colegiului CNSAS. Sub presiunea zecilor de telefoane, primite atit din mediul politic, cit si din presa, cei zece membri au votat abia dupa aproximativ cinci ore de deliberari asupra cazului Dan Voiculescu.

Marea dilema pe care au avut-o de rezolvat a fost aceea daca notele informative date de acesta in tinerete au presupus o activitate de politie politica. Cu alte cuvinte, daca cineva care a fost „turnat“ de Voiculescu a avut de suferit din aceasta cauza. Iar parerile au fost impartite.

Chiar daca unii au considerat ca probatoriul nu este sustinut de suficiente dovezi pentru politie politica, atitudinea lui Dan Voiculescu fata de Colegiu si amenintarea sa cu judecata si-au adus si ele o contributie la rezultatul final al votului.

Note informative olografe

Dosarul de retea al lui Dan Voiculescu, cuprinzind doua volume de circa doua sute de pagini, contine si note informative scrise chiar de liderul PC. Intrucit cele mai multe vizeaza relatiile sale cu strainatatea, a fost insa foarte greu de urmarit care au fost consecintele lor.

Sursa „Mircea“, al carei nume a fost schimbat ulterior cu „Felix“ si care era pe de alta parte urmarit sub numele de cod „Dorin“, relata intilnirile pe care le avea cu partenerii de afaceri straini, dupa cum spun unii membri ai CNSAS. „Note de serviciu“, le-au considerat unii membri ai Colegiului, la unison cu Dan Voiculescu.

Dovezi clare de politie politica, au spus altii. Microfilmele au fost cercetate si ele pe ultima suta de metri de o comisie mixta SRI-CNSAS, din partea acestei din urma institutii facind parte presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu, si secretarul Constantin Buchet.

Desi contin informatii in plus fata de dosar, acestea nu au reusit sa schimbe opinia privind activitatile de politie politica, intr-un sens sau altul. Tocmai pentru a mai elimina din temeri, s-a vizionat si inregistrarea audierii de marti a lui Dan Voiculescu la sediul CNSAS. Raspunsurile si explicatiile sale au fost analizate din nou de cei zece.

Rezultatul votului nu a fost insa facut public. „Decizia luata urmeaza sa fie redactata si i se va comunica domnului Voiculescu, singurul care poate s-o afle in conformitate cu prevederile legii“, a declarat purtatorul de cuvint al CNSAS, Cazimir Ionescu.

In asteptarea deciziei

La rindul sau, Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a precizat ca hotarirea este definitiva. „Domnul Voiculescu ne poate da de baut sau ne poate injura in televiziunile dumnealui“, a spus Dinescu. Pina la inchiderea editiei, Dan Voiculescu nu primise instiintarea de la CNSAS privind rezultatul votului.

„Imediat cum o va primi, va face o conferinta de presa“, a spus Vincentiu Purcarea, consilierul lui Dan Voiculescu.

Riscuri minime de ordin penal

Daca decizia este aceea ca a facut politie politica, Dan Voiculescu poate contesta decizia in termen de 15 zile. Insa contestatia i se admite doar daca exista probe noi. Daca dupa contestatie decizia ramine aceeasi, lui Voiculescu ii ramine doar calea instantei.

Abia prin raminerea definitiva a sentintei Curtii de Apel eventuala decizie de politie politica se poate publica in Monitorul Oficial, iar Ordonanta nr. 16/2006 stipuleaza si justificarea sa cu informatii din dosar. Daca insa persoana care a fost dovedita ca agent sau colaborator al politiei politice se retrage din functiile publice detinute in 15 zile, decizia nu se mai face public.

Pentru Voiculescu un alt risc ar putea veni din declaratia pe propria raspundere pe care a dat-o in calitate de senator ca nu a facut politie politica. Insa riscul este minim: el se poate apara spunind ca are convingerea intima ca nu a facut politie politica, deci nu a comis fals in declaratii.

SRI, din nou decredibilizat

Indiferent de decizia CNSAS, un perdant in cazul Voiculescu va fi SRI, care a secretizat dosarul in 2000 si l-a desecretizat intr-un moment care a coincis cu nominalizarea lui Dan Voiculescu de catre PC pentru functia de premier. Aceasta este, de altfel, si arma cu care Voiculescu a iesit la atac, acuzind interese politice.

„SRI poate fi acuzat de nerespectarea legii, de utilizarea dosarelor in scopuri politice. Trebuie sa explice de ce au tinut secret acest dosar atita timp”, spune Marius Oprea, consilierul primului-ministru, considerind ca se poate „banui o capcana intinsa lui Tariceanu de Basescu” in aceasta manevra.

Diferenta dintre Voiculescu si Basescu: semnatura

Presedintele PC a incercat, intr-o emisiune de televiziune, sa-i intimideze pe membrii CNSAS invocind cazul Traian Basescu.

Dan Voiculescu a spus miercuri seara, in emisiunea „Zece Fix“, realizata de Stelian Tanase, la Realitatea TV: „Daca CNSAS decide ca Dan Voiculescu a facut politie politica, pe baza rapoartelor de serviciu pe care le-am facut, automat inseamna ca Traian Basescu a facut politie politica pe baza rapoartelor pe care le-a facut“.

Voiculescu pretinde ca nu a semnat note informative catre Securitate, ci numai niste rapoarte la care erau obligati toti cei care lucrau in comertul exterior. Dar a recunoscut ca a semnat acele rapoarte cu numele conspirativ „Felix“. El a explicat ca si Traian Basescu a intocmit astfel de rapoarte, in calitate de sef al Agentiei economice „Navrom“ din Anvers - Belgia.

Basescu n-a folosit nume de cod

Mugur Ciuvica, liderul Grupului de Investigatii Politice, a fost primul care si-a exprimat, in urma cu ceva vreme, suspiciunea ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea. Ciuvica a facut public doua rapoarte de serviciu intocmite de Basescu, in primavara anului 1989, in legatura cu un conflict pe care il avusese cu Valentin Stan, comandantul navei „Zimnicea“.

In acele rapoarte, Basescu arata care au fost circumstantele incidetului si divulga afacerile ilegale pe care le-ar fi facut Stan. Insa documentele sint semnate de Traian Basescu cu numele sau, nu cu un nume de cod. Iar rapoartele insista pe informatii de ordin tehnic.

Articol integral in Cotidianul

Dan Voiculescu a facut politie politica!

„Domnule Voiculescu, CNSAS a decis ca ati colaborat cu Securitatea ca politie politica. Aveti dreptul ca, in decurs de 15 zile, sa contestati aceasta hotarare”. Asa ar trebui sa sune scrisoarea pe care presedintele PC, Dan Voiculescu, urmeaza s-o primeasca astazi, din partea CNSAS, care a decis, ieri, ca liderul conservator a facut parte din structurile fostei Securitati.

Semnificativ: n-a existat nici un vot impotriva acestei sentinte! La sedinta au participat opt membri ai Colegiului, Ladislau Csendes, reprezentantul UDMR, fiind absent.

Si-a turnat primul sef

Sase ore au durat dezbaterile pe marginea cazului Voiculescu - una dintre cele mai lungi sedinte din istoria CNSAS, pe parcursul careia o parte dintre membrii Colegiului au propus chiar amanarea unei decizii.

S-au pus in discutie probele existente in cele doua dosare declasificate de la SRI, care contineau „note informative” date despre colegi de Dan Voiculescu, pe vremea cand era sportiv si, apoi, pe cand lucra in comertul exterior, la Tehnoforest si Vitrocim (anii 1970-1982).

Dan Voiculescu a fost racolat cu numele conspirativ de „Mircea”, sub care dadea relatii despre colegii sai din echipa de hochei. Ulterior, in cel de-al doilea dosar, Dan Voiculescu apare ca „Felix”, in „note informative” in care il toarna pe seful sau de la Vitrocim si pe diverse alte persoane cu care venea in contact.

La capatul sedintei, membrii CNSAS au votat si au decis ca Dan Voiculescu „a facut politie politica”, ne-au relatat mai multe surse politice.

CNSAS a pastrat, ieri, o discretie totala asupra dezbaterilor si asupra verdictului, preferand sa-l instiinteze oficial pe Dan Voiculescu in privinta deciziei. Este posibil ca, in termen de 15 zile, Colegiul sa faca public dosarul.

Reprezentantii CNSAS au declarat ca, potrivit legii, doar Dan Voiculescu poate sa comunice publicului sentinta, dar Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvant al Colegiului, nu a exclus ca dosarul acesta sa fie facut public dupa 15 zile, deoarece seful PC este si proprietar de media, deci formator de opinie, iar lumea trebuie sa stie cine este cel care o „formeaza”.

Singurul indiciu public despre rezultatul votului a venit de la Mircea Dinescu. “Domnul Voiculescu ne poate da de baut sau ne poate injura in televiziunile dumnealui”, a spus el, dupa sedinta. “Tot ceea ce va putem spune este ca am votat. Este un lucru foarte important. Hotararea e definitiva”, a declarat Dinescu.

El a aratat ca sedinta a durat atat de mult pentru ca membrii Colegiului au revazut filmul audierii inregistrate a lui Dan Voiculescu la CNSAS, de marti, au mai analizat “cateva dosare” si au dezbatut acest caz. “Nu-i usor sa dai un verdict la un personaj de o asemenea importanta”, a sustinut Dinescu, adaugand ca votul dat in Colegiu a fost “categoric”.

In timp ce in CNSAS se vota, Dan Voiculescu se afla in drum spre Constanta. “Suntem convinsi ca in decizia CNSAS se arata ca nu a fost vorba de politie politica. Insa orice alt verdict va fi atacat de noi in instanta”, a declarat, pentru Mediafax, Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu.

La intrarea in Parlament, Voiculescu a declarat ca nu a colaborat cu Securitatea, ceea ce, in virtutea noilor probe, se considera fals in acte publice si e pedepsit penal.

Voiculescu ameninta ca „pleaca la PSD”

”Astept decizia CNSAS!”. Acesta a fost primul comentariu al premierului Calin Popescu Tariceanu, referitor la situatia presedintelui conservator Dan Voiculescu. Primul ministru nu a avut u n raspuns transant nici cu privire la amenintarea PC ca se va retrage din guvern, in cazul in care verdictul va fi ca liderul sau a facut politie politica.

„Cred ca aceasta chestiune e prea complicata ca sa fie discutata acum, este o speculatie!”, a spus Tariceanu. Aflat la Bruxelles alaturi de premier, la Consiliul European de vara, presedintele Traian Basescu nu a dorit sa faca nici el vreun comentariu referitor la Voiculescu, cu toate ca Voiculescu a afirmat ca relatia sa cu Securitatea nu este mai grava decat a lui Basescu.

Seful conservator a declarat, intr-un talk-show la Realitatea TV, ca a transmis catre Securitate, la fel ca presedintele pe vremea cand era comandant de nava, simple note informative, care intrau in raporturile de serviciu cu fosta politie politica.

Articol integral in Gandul

Verdict: conserva

CNSAS a decis ieri ca liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a facut politie politica.

Decizia nu a fost anuntata oficial de conducerea Colegiului, Cazimir Ionescu si Mircea Dinescu sustinand ca verdictul trebuie adus mai intai la cunostinta lui Voiculescu, insa surse apropiate CNSAS sustin ca hotararea privind incriminarea liderului PC drept colaborator (nu informator) al fostei Securitati a fost luata in unanimitate de cei 11 membri.

Potrivit surselor citate, argumentul care a decis acest verdict a fost acela ca Dan Voiculescu nu a facut doar "banale rapoarte de serviciu", dupa cum singur a recunoscut, din moment ce avea un nume conspirativ: Felix.

In urma deciziei de ieri, care urmeaza sa-i fie adusa la cunostinta lui Voiculescu in scurt timp, liderul PC risca sa se aleaga cu dosar penal pentru las in declaratii si uz de fals.

Articol integral in Ziua