Unul din cele mai emigmatice personaje aparute in ultimul timp in atentia mass media este Mircea Popa. Relatia cu Cosmin Gusa, al carui sfatuitor de taina este, dar si relatiile excelente pe care le-ar avea in Rusia fac din Mircea Popa un personaj extrem de interesant.

Cine este Mircea Popa

A facut greva foamei pe vremea lui Ceausescu si a cerut azil in Rusia fiindca nu era lasat sa scrie literatura comunista. In realitate a fost dat afara din Uniunea Scriitorilor de Zaharia Stancu fiindca era scriitor doar cu numele desi beneficia de toate avantajele de pe urma acestui statut.

Greva a fost doar un siretlic, cum recunoaste chiar Mircea Popa. A aparut pe prima pagina din Pravda si Ceausescu, ca sa evite un scandal diplomatic, l-a numit director de cinematograf.

Mircea Popa a intrat din nou in conflict cu autoritatile comuniste prin anii '80 cand impreuna cu Sorin Rosca Stanescu a scos un manifest numit "Libertatea". In decembrie 1989 a fost arestat si a stat in celula cu celebrul dizident Mircea Raceanu. A fost eliberat pe 22 decembrie in acelasi an.

Dupa 1990 a lucrat pentru sindicatul "Fratia" a lui Miron Mitrea. Astazi este presedintele Fundatiei Romania-Rusia si conduce agentia de stiri "Rusia la zi".

Sindicatele din Romania facute de americani

Primele sindicate din Romania au fost facute cu bani americani, spune Popa. Mai mult, sindicatul "Fratia" condus de Miron Mitrea si Mircea Popa a fost consiliat de un american.

"Instructorul" american oprea sedintele atunci cand i se parea ca discutiile nu mai erau democratice, ii pregatea pe muncitori pentru "capitalismul salbatic" ce avea sa urmeze si sa-i sugrume si-i sfatuia sa se fereasca de huliganii din Piata Universitatii.

De ce-l sprijina pe Gusa

"Gusa este un aminal politic extraordinar, ce nu are nimic de-a face cu un regim totalitar", este motivatia lui Popa pentru sprijinul acordat liderului PIN.

Cum s-a negociat cumpararea gazului rusesc

Mircea Popa spune ca vizita lui Nastase in Rusia in 2001 a fost aranjata de Cosmin Gusa. Nasatase n-a fost primit atunci de Putin si "datorita mediocritatii sale ca politician" si fiindca Putin nu avea suficienta forta atunci si nu vroia sa se compromita.

Referitor la negocierile privind gazul cumparat de Romania din Rusia Mircea Popa a declarat ca rusii ne-au spus transant: "Cu 120 de dolari vindem pentru cine intreaba, cu 100 de dolari il vindem, cu 80 de dolari il dam la prieteni si cu 60 de dolari il dam in Belarus. Voi unde vreti sa va plasati?". Esecul negocierilor de atunci este pus de catre Popa tot pe seama lui Nastase.

Despre relatiile romano-ruse

Relatia Romaniei cu Rusia sufera din cauza lipsei totale de comunicare. Pentru inceputul unei relatii prolifice cu Rusia, Romania ar trebui sa renunte pe moment la subiectul "tezaurului", crede Mircea Popa.

Mai mult, Popa spune ca pentru academicienii rusi, subiectul "tezaur" nu exista, iar daca Romania va continua sa-l ceara, Rusia ii va face tarii noastre "nota de plata" pentru distrugerile provocate de atacul asupra Odessei din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Regimul Ceausescu a fost de dreapta

Cazacul Mircea Popa se considera un marxist convins si crede ca regimul Ceausescu a fost unul de dreapta fiindca a suprimat libertatea oamenilor si a impus o dictatura "feroce". Romania nu are un adevarat lider de stanga deoarece lider de stanga esti doar atunci cand ai sprijinul muncitorimii, mai crede Popa.