Parlamentarii si ministrii sunt cei mai mari iubitori si colectionari de arta. Dovezi ale acestei pasiuni sunt declaratiile de avere ale senatorilor si deputatilor, in care sunt trecute colectii de tablouri si obiecte de cult, tacamuri si vesela, precum si bijuterii in valoare de zeci de mii de euro.

Pe de alta parte, in randul ministrilor predomina colectiile de autoturisme de epoca si motociclete.

A. Nastase - de departe cel mai bogat colectionar de arta

In declaratia de avere actualizata pe anul 2006 Adrian Nastase a trecut la capitolul colectiei de arta doar valoarea de 86.041 RON, suma in care sunt incluse colectia de timbre romanesti si straine diverse obiecte de argint, obiecte de arta decorativa, tablouri si picturi moderne.

Valoarea totala trecuta in declaratia de avere a bijuteriilor familiei Nastase se ridica la 6300 de dolari.

Fostul prim-ministru Adrian Nastase este totusi recunoscut pentru colectia sa de arta. In 2005, colectia familiei Nastase a fost apreciata, in cercurile cunoscatorilor, la aproximativ 2.000.000 de dolari (circa 65 miliarde lei).

Numai colectia de harti care a fost donata unui muzeu si estimata atunci de Nastase la doar 4.600 de dolari face, conform preturilor de pe piata de arta, minimum 200.000 de dolari.

Nicolae Vacaroiu - pasionat de picturi

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, are si el acasa un muzeu personal in care se ingramadesc impresionanate obiecte de valoare.

Vacaroiu si-a trecut in inventar toate lucrurile de pret pe care le-a transcris minutios in noua declaratie de avere . El a umplut, in acest sens, nu mai putin de trei coli de scris.

Aproximativ 70 de tablouri, numeroase icoane pe lemn, sticla, argintarie, farfurioare, bomboniere, carafe, figurine, monede de aur si argint, siraguri de perle si nenumarate coliere, lantisoare, cruciulite si ace de cravata apar in declaratia lui Vacaroiu.

Cel mai ieftin tablou este de 300 RON , iar cel mai scump de 2000 RON. Panzele sint semnate de Margineanu, Ambrozie, N. Martin, Sebastian, Darami etc. Cert este ca doar cele aproximativ 70 de tablouri valoreaza insumat - potrivit estimarii facute de Nicolae Vacaroiu - circa 46.200 RON.

In anul 2006, Vacaroiu a mai achizitionat doua tablouri - "Vas cu trandafiri" de Nicolae Savopol si "Vas cu flori de camp".

Vacaroiu mai are, potrivit aceleasi declaratii, o statueta de bronz, gravuri, icoane si piese de argint. Perioada in care le-a achizitionat este 1970-2000, cu observatia ca pe cele mai multe le detine din perioada de dupa '90.

Senatori si deputati - mari iubitori de arta si metale pretioase

Parlamentarii PSD Miron Mitrea, Mihai Tanasescu si Adrian Paunescu au investit si ei in obiecte de arta. Astfel, deputatul Miron Mitrea are o colectie de obiecte de arta si cult si tablouri in valoare de 79.344 RON.

Totdata, in declaratia de avere, fostul ministru al Transporturilor mai trece bunuri din metale pretioase in valoare de 21.050 RON si bijuteri care valoreaza 48.630 RON.

Mihai Tanasescu a declarat o colectie de gravuri si stampe in valoare de 25.960 euro si obiecte de arta sau cult care insumeaza 21.610 euro. La capitolul bijuterii si metale pretioase, Tanasescu a mai trecut o suma de 17.200 RON.

Nici senatorul Adrian Paunescu nu se lasa mai prejos, colectia sa de tablouri, picturi clasice si icoane valorand 15.000 de euro.

De altfel, si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu se lauda cu doua desene de Emilio Greco in valoare de 10.000 de euro si cu cinci panze de Carmen Nistorescu, evaluate la 1.000 de euro. El spune ca le-a cumparat pe primele in 1989, iar pe celelalte, in 2004.

Liberalul Dan Radu Rusanu detine un bust din bronz al bunicului sau in valoare de 30.000 de euro, picturi in ulei si icoane vechi de 8500 euro, iar bijuteriile se ridica la suma de 13.600 euro.

Deputatul PD Cristian Radulescu are in colectia sa tablouri moderne si contemporane si icoane in valoare de 240.000 euro, tacamuri si vesela de 9.000 euro iar metalele pretioase detinute valoreaza 12.000 euro.

Senatorul UDMR Verestoy Atilla are trecute in declaratia de avere obiecte si bijuterii estimate la 30.000 euro si tablouri in valoare de 20.000 euro.

Parlamentarii PC Irinel Popescu si Codrut Seres au notat in declaratiile de avere sume frumusele investite in arta si bijuterii. Astfel, Popescu are o colectie de picturi clasice si obiecte de cult in valoare de 23.000 euro, iar Seres detine bijuterii in valoare de 28.000 euro si tablouri valorand 10.000 euro.

Un caniche si o veverita din Anzi trecute in declaratia de avere

Deputatul PRM Daniela Buruiana a scris o declaratie de avere cel putin ciudata. Buruiana a trecut la bunuri mobile un catel caniche si o veverita din Anzi, primita cadou.

De asemenea, deputatul se lauda cu sase tablouri pictate personal, pe care le-a estimat la 200.000 de euro, si un pian Haegele de 50.000 de euro.

Ministrii colectioneaza masini de epoca si motociclete

Un colectionar de autoturisme este premierul Calin Popescu Tariceanu, care detine patru masini de colectie, trei Citroen-uri din 1955, 1967 respectiv 1986 si un Fiat din 1966.

In declaratia sa de avere din 2006 nu se precizeaza insa nimic despre existenta unor motociclete aflate in proprietatea sa.

In schimb, hobby-ul premierului este impartasit, mai nou, de colegul sau, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Conform propriei sale declaratii de avere, Vladescu si-a cumparat in 2006 o motocicleta Husaberg, pe langa cea marca Honda, pe care o detinea din 2004.

De asemenea, Vladescu are pasiune si pentru masinile vechi, fiind proprietarul unui automobil ARO, fabricat in 1975.

Iorgulescu, Boagiu si Motreanu investesc si ei in obiecte de arta si bijuterii

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu - de profesie compozitor - este bineinteles atras de obiectele de arta pe care le-a achizitionat inca din tinerete, adica din 1970.

In declaratia sa de avere, el spune ca are "bijuterii, tablouri, mobila de arta" in valoare de 12.000 de euro, toate achizitionate in perioada 1970-2000.

Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, detine o colectie de arta in valoare de 20.000 de euro, bijuterii care insumeaza 15.000 euro, precum si vesela veche si tacamuri in valoare de 5.000 de euro.

Si ministrul Agriculturii, Dan Motreanu, este mare iubitor de arta. El si-a trecut in declaratia de avere colectia de monede romanesti "din epoca moderna si contemporana", colectie evaluata la 1.500 de euro.