Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta prin care se amana organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, prin decizie asumata de premier, in conditiile in care ministrii PD s-au opus in continuare unei asemenea masuri. Decizia a fost luata dupa plecarea presedintelui Traian Basescu.

Calin Popescu Tariceanu a declarat, dupa plecarea sefului statului, ca intalnirea la care a participat acesta nu a fost, de fapt, sedinta de guvern. Surse din Palatul Victoria au declarat insa ca, in momentul in care presedintele a intrat in incapere, ministrii stiau ca se afla in sedinta de guvern.

Potrivit acelorasi surse, premierul nu a rostit nici o vorba timp de o ora, cat a fost prezent Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a ajuns la Palatul Victoriei cu cateva minute dupa ora 11.00 si a plecat dupa o ora. In cladire se aflau, putin inainte de ora 11.00, si liderii PD, Emil Boc si Adriean Videanu, care a discutat cu vicepremierul Marko Bela, presedinte al UDMR, despre ideea amanarii alegerilor europarlamentare.

Potrivit surselor din apropierea vicepremierului, acesta a fost de acord sa sprijine pozitia democratilor, de evitare a amanarii scrutinului.

Sosirea lui Traian Basescu la Palatul Victoriei a avut loc in conditiiile in care premierul i-a transmis printr-o scrisoare ca prezenta sa este nejustificata din punct de vedere constitutional.

Sedinta transformata in "consultari"

La doar un sfert de ora dupa plecarea sefului statului, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca acesta nu a participat de fapt la sedinta Guvernului, care, sustinea Tariceanu, inca nu incepuse. El spune ca presedintele a participat doar la o consultare cu membrii guvernului si ca sedinta executivului urmeaza sa inceapa.

Surse din Palatul Victoria au declarat, insa, pentru HotNews.ro, ca, in momentul in care presedintele a intrat in incapere, ministrii stiau ca se afla in sedinta de guvern.

Pe parcursul orei in care a fost prezent Traian Basescu, in sala nu s-au aflat decat membrii cabinetului, fara consilieri sau secretari de stat, asa cum se obisnuieste in timpul unei sedinte de guvern.

Dupa argumentele aduse de seful statului in favoarea organizarii alegerilor pe 13 mai, ministrii si-au prezentat parerile, in concordanta cu pozitiile partidelor din care fac parte. Astfel, liberalii au sustinut pozitia premierului, democratii pe cea a presedintelui.

Marko Bela, vicepremier si presedinte al UDMR, a declarat ca sustine ideea organizarii alegerilor pe 13 mai, dar ca nu considera ca actualul climat politic este potrivit pentru un asemenea eveniment.

Alegeri la toamna

Conform Legii privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, guvernul adopta ordonante si hotarari prin consens. In cazul in care "nu se realizeaza consensul, hotaraste primul-ministru".

Potrivit surselor din guvern, avand in vedere opozitia ministrilor PD si abtinerea celor UDMR, Tariceanu a trebuit sa-si asume responsabilitatea deciziei.

Textul ordonantei arata ca "in conditiile climatului politic intern necorespunzator, in conditiile in care acest eveniment este unul de maxima importanta, se impun masuri in consecinta, adica amanarea alegerilor pentru Parlamentul European pentru semestrul doi".

Potrivit textului ordonantei, alegerile vor avea loc la o data care va fi stabilita dupa consultari cu partidele parlamentare.