Oficialii C.C.I.R. acuza ca proiectul "legii Ponta", de organizare si functionare a Camerelor de Comert si Industrie, urmareste preluarea controlului asupra unui patrimoniu de sute de milioane de euro.

Acesta prevede ca numai reprezentantii Camerelor judetene sa fie "membri de drept" si sa voteze.

Deputatii reiau astazi dezbaterile asupra celui de-al treilea proiect de lege privind organizarea si functionarea Camerelor de Comert si Industrie din Romania.

Legea este criticata vehement de oficiali ai CCIR (Camera de Comert si Industrie a Romaniei), care acuza incercarea grupurilor de interese cu sprijin politic de a controla afacerile de zeci de milioane de euro derulate prin camerele de comert.

Legea propusa prevede, in forma ei actuala, ca organele de conducere a camerei sa fie alese numai de catre cei 42 de reprezentanti ai camerelor de comert teritoriale, care sunt definiti "membri de drept".

Restul de 270.000 de membri ai camerei - companii, patronate si alte asociatii profesionale, camere de comert bilaterale (ex. romano-americana, romano-israeliana etc.), oameni de afaceri - vor fi doar "membri" simpli si ar avea doar vot consultativ. Altfel spus, minoritatea celor 42 care aleg conducerea va dispune asupra intregului patrimoniu.

Reprezentantii membrilor trimisi in galerie afirma ca nu au de gand sa accepte rolul de consultanti din moment ce si-au adus contributia la patrimoniul Camerei si sugereaza ca adoptarea legii ar putea crea mare deranj atat pe plan intern, dar mai ales extern.

Oficialii CCIR spun ca in spatele acestui puci s-ar afla Mihai Vlasov, fostul vicepresedinte al Camerei, care nu este la prima tentativa de obtinere a controlului.

In replica, Vlasov, socrul lui Cristian David, actualul ministru de Interne, acuza ca la conducerea CCIR se afla "fosti colaboratori ai Securitatii" care au facut "un jaf cu tot ce inseamna bunurile de patrimoniu si veniturile Camerei".

Merele de aur din gradina Camerei de Comert

Romexpo SA

Actionari - CCIR 35,056%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 35,056%

Cifra de afaceri 2005 - 587 miliarde de lei vechi

Profit net - 191,9 miliarde de lei

Rominvent SA

Actionari - CCIR 35%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 35%

Cifra de afaceri 2005 - 90,46 miliarde de lei vechi

Profit net - 27,8 miliarde de lei

Edimpress SA

Actionari - CCIR 49,95%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 49,95%

Cifra de afaceri 2005 - 21,22 miliarde de lei vechi

Profit net - 2,97 miliarde de lei

Centrul de Afaceri Marea Neagra

Actionari - CCIR 30,68%; Camera de Comert si Industrie Bucuresti 30,68%; Romexpo - 26,52%; Rominvent - 10,35%

Cifra de afaceri 2005 - 287 miliarde de lei vechi

Profit net - 2,93 miliarde de lei

World Trade Center Bucuresti SA

Actionari - CCIR 6,27%

Integral in Romania Libera

de Catalin Antohe, Sorin Ghica