Dan Tapalaga: De ce ati demisionat totusi din functia de vicepresedinte PSD? Ce a contat mai mult?

Vasile Dancu: Demisia mea din functia de vicepresedinte are mai multe radacini. Una este ocazionala, sa zicem. A fost un fel de umplere a paharului dupa sedinta de Comitet Executiv National, care a avut loc vineri. S-a comunicat presei o minciuna, cum nu m-as fi asteptat: faptul ca m-as fi impacat cu Vanghelie.

S-a regizat un fel de poza in care s-a valorificat o proximitate spatiala intamplatoare.

S-a spus ca ne-am pupat, ca ne-am cerut scuze. Era o minciuna. Acest lucru nu l-am suportat. Pentru ca atitudinea mea la acel Comitet Executiv National a fost una consecventa cu ceea ce am spus si inainte. Am facut o critica a politicii din ultima vreme a partidului, a tipului de management de pana acum.

„Geoana a incercat sa ma sanctioneze”

Reporter: Ati vorbit de o minciuna. Cine a regizat-o?

Vasile Dancu: Pai, am vazut unii colegi ca au facut o poza. Eu n-am vazut cand au facut-o. N-avea nici o legatura, intamplator eram in aceeasi arie spatiala cu Vanghelie. Au trimis-o apoi presei „pe surse”. Eu nu mi-am dat seama de asta si a ramas ca evenimentul care a definit acel Comitet Executiv National.

Or, din contra, Mircea Geoana a incercat sa ma sanctioneze cu un avertisment sau cu ceva de genul asta. A incercat sa impuna un fel de regulament de iesrie la presa destul de greu de acceptat. Pe de alta parte, este vorba si de acumulari mai vechi. Este vorba de nonsalanta cu care, observ eu, facem greseli strategice, greseli de pozitionare a partidului.

Si, de fapt, am obosit sa raspund la intrebarea: incotro merge PSD in acest moment. Vazand insa si insistenta lui de a se delimita de ceea ce el numeste Grupul de la Cluj, am vrut sa-i dau aceasta libertate lui Mircea Geoana. Sa nu mai aiba in jurul lui ca vicepresedinte un om de la Cluj, sa vedem daca va reusi prin aceasta sa duca partidul pe culmi de sondaje.

Eu l-as si ajuta pentru asta, daca s-ar putea. Dar, senzatia mea este ca, in acest moment, Mircea Geoana a trecut printr-o criza de autoritate si a fost convins de cineva din jurul lui ca generalii sunt tradatori. Si asta este, cred eu, sinucigas pentru un lider politic. Dar acestea au fost motivele pentru care mi-am dat demisia in mod irevocabil si ca un gest individual.

Reporter: Cine l-a convins ca generalii sunt tradatori? Va referiti la Viorel Hrebenciuc, la Ion Iliescu, la cine?

Vasile Dancu: Nu stiu. Si eu am crezut la un moment dat ca, in spatele unor decizii, ar fi stat Hrebenciuc sau Ion Iliescu. Acum nu mai cred acest lucru. Nu am argumente pentru asta. Liderul, pana la urma, este responsabil. Poate sa-si ia expertiza, informatii de unde vrea, dar, pentru decizia in sine este responsabil. Or, nu cred ca mai trebuie sa mergem pe ideea ca altcineva este vinovat.

Paradigma sfetnicilor rauvoitori, care functioneaza de regula in aprecierea politica, este neavenita.

„M-a jignit profund”

Reporter: Dar de ce credeti ca domnul Geoana a fortat impacarea de vineri? Din prostie, din orgoliu, de ce credeti ca a recurs la astfel de inscenari, cum le numiti?

Vasile Dancu: Inscenarea a fost facuta in buna traditie politica. A pune batista pe tambal, a arata ca, de fapt, nu se intampla nimic, ca este armonie, face parte din recuzita tuturor partidelor politice. Poate ca unii colegi care au falsificat o poza si au transmis-o presei ca fiind impacarea mea cu Vanghelie sa fi avut o intentie buna la inceput. Mircea Geoana nu a incercat sa arate impacarea.

A spus-o numai la presa, dar acolo, in timpul sedintei, a incercat sa-mi interzica sa mai dau interviuri. A incercat sa obtina, la un moment dat, penibil, chiar si voturi impotriva mea, a mea si a lui Vanghelie dar el nu era subiect pe acolo, sa obtina de fapt un fel de avertisment pentru mine.

Sigur ca s-au opus presedintii de organizatii judetene si nu a reusit sa impuna acest punct de vedere, dar acest lucru m-a jignit profund, si am considerat ca nu pot sa mai lucrez in echipa aceea.

Reporter: Va pare rau ca l-ati sustinut pe Mircea Geoana in 2005 sa preia sefia partidului?

Vasile Dancu: M-am gandit in aceste zile si nu-mi pare rau. Din mai multe motive. In primul rand ca ne-am inflacarat imaginarul politic. Si partidul a facut cativa pasi importanti legati de descentralizare, legati de o schimbare de atmosfera. Mircea Geoana nu este responsabil pentru toate lucrurile care nu merg.

A fost un parcurs, de la matusa Tamara la referendum, care nu-i poate fi imputat 100% lui Mircea Geoana. M-am gandit de foarte ori in ultimele zile. Ce-i reprosez lui Mircea Geoana? Cateodata imi vine sa ii reprosez totul, cateodata nu-i reprosez nimic. Am fost in multe momente langa el. In ultima vreme, de luni de zile, nu se mai consulta cu mine decat intamplator.

Mircea Geoana a incercat sa faca foarte multe. Sa concilieze, sa fie prea conciliant poate, a incercat toate variantele, le-a combinat intre ele. Si poate asta a fost un lucru rau.

„Un lider trebuie sa existe pur si simplu”

Reporter: Dar de ce credeti ca face asta. Pentru ca Mircea Geoana este un prost politician, pentru ca este naiv, influentabil?

Vasile Dancu: Eu cred ca nu are destula experienta politica. Si cred ca, desi are bunavointa si toleranta, dar eu il cunosc bine...relatia mea cu Mircea Geoana, ca om, as putea sa o definesc o relatie de amicitie. Ii putem spune chiar prietenie, daca nu exagerez. Geoana a incercat foarte multe variante. Sunt citeva lucruri: lipsa de experienta politica, identitatea de lider.

Faptul ca este foarte atent mereu la modul cum isi poate exercita autoritatea. Un lider trebuie sa existe pur si simplu. Nu isi pune sub semnul intrebarii atuoritatea pentru ca sa descopere argumente contrarii. Increderea in oameni...Sigur ca a fost umilit Mircea Geoana, a fost atacat din interiorul partidului multa vreme, poate a fost ranit datorita acestor lucruri.

Si asta l-a facut sa nu mai aiba incredere in oameni. L-a facut sa gaseasca strategii florentine cum am spus eu la un moment dat. Poate ca putin nedrept, dar asa gandeam in acel moment. Deci cred ca lipsa de incredere in oameni...Si mai este un lucru. Si aici poate suferim cu totii, mai multi. Lipsa de convingere parca la a pune proiectele in practica.

Dar asta nu este doar problema lui Mircea Geoana. Asta este poate o vina colectiva a noastra in acesti ani.

Reporter: De ce n-ati demisionat din partid daca lucrurile sunt atat de grave, cum le prezentati acum?

Vasile Dancu: Eu sunt intelectual de stanga si cred ca ceea ce ne uneste pe noi la partid este si un sentiment al misiunii. Poate ca nu pe toti, dar eu am acest sentiment al misiunii si al unei valori pe care o urmez. Nu vreau sa ma mut, asa cum au anuntat din pacate unii colegi, si care m-au jignit, la alte partide.

Pentru ca eu vreau ca partidul si stanga romaneasca sa fie cea care modernizeaza Romania.

Ca o face cinstit si ca partidul se poate transforma intr-un partid european, modern si normal. Deci eu nu am parasit aceasta lupta. Mi-am schimbat pozitia. Dar voi continua sa fac proiectele mele politice. Am unele personale, sau unele care tin de organizatia mea de la Cluj si alte proiecte.

De aceea, am anuntat si in acea declaratie ca merg alaturi de colegii mei in toate proiectele pe care le avem. Atata timp cat cred in ele, cat sunt solicitat.

„Nu avem intentia de a pleca la alte partide”

Reporter: Presa de astazi speculeaza ca gestul dvs ar fi un prim pas al grupului de la Cluj de a parasi partidul.

Vasile Dancu: Asta este o prostie. Am senzatia ca a venit tot din interiorul partidului nostru. Pentru ca este mai usor sa descoperi dusmani inlauntru decat sa te lupti cu cei din afara. Cred ca asta a fost o manipulare indusa in partid legata de plecarea noastra. Noi nu avem nici o legatura cu alte partide, nu avem nici o intentie de a pleca la alte partide.

Noi suntem intelectuali din Transilvania care vrem sa ne servim, din punctul nostru de vedere, politic, comunitatile noastre. Asta ne intereseaza. Niciodata n-o sa plecam la un alt partid, niciodata n-o sa facem sciziuni in partid. Dar vom lupta pentru punctele noastre de vedere. De aceea nu acceptam sa facem politica in genunchi si nici pumul in gura, indiferent cine va incerca sa ni-l puna.

Reporter: Va asteptati sa demisioneze si Ioan Rus din functia de vicepresedinte?

Vasile Dancu: Nu are nici un motiv in acest moment. Poate, nu stiu ...dar nu ma astept si nici nu cred ca este bine sa mai demisioneze cineva. Este un gest personal. Mi-a fost atinsa demnitatea si onoarea. Nu puteam sa accept sa fiu pe un post de conducere pe aceeasi balanta cu un personaj cu care nu am nimic in comun.

Eu cred ca Ioan Rus si cu ceilalti trebuie sa mearga in continuare spre a realiza programul pe care l-au inceput. Acela de modernizare si de reforma a partidului. Voi fi si eu alaturi de ei. N-o sa mai lucrez de la masa aia, de la BPN, dar poate o sa lucrez mai eficient din alta parte.

„Mircea Geoana nu este PSD-ul”

Reporter: Va intreb pentru ca grupul de la Cluj, dvs si Ioan Rus, sunteti tot mai izolati in partid. Si dvs ati recunoscut asta, ca Mircea Geoana nu mai tine cont de opiniile grupului de la Cluj. Si atunci nu ar fi firesc ca si Ioan Rus sa demisioneze?

Vasile Dancu: Mircea Geoana este presedintele partidului dar nu este PSD-ul. Daca Mircea Geoana nu mai tine cont de opiniile noastre, nu este lucrul cel mai grav. Relatia noastra cu colegii din conducere, si chiar cu Mircea Geoana, nu au ajuns intr-un stadiu in care sa ne putem considera izolati.

Sigur, in ultima vreme unele din decizii au aratat ca s-a luat o alta decizie decat cea propusa de noi.

Dar, asta se intimpla. Nu putem sa dam verdicte definitive din acest punct de vedere. Atat Ioan Rus cat si Vasile Puscas si altii sunt respectati in partid, asa incat in nici un caz nu ne gandim sa facem gesturi separatiste.

„N-o sa ma razgandesc”

Reporter: In ce conditii veti reveni asupra demisiei? Mircea Geoana spunea ca, dupa ce trece canicula asta, poate va razganditi.

Vasile Dancu: Cu siguranta ca n-o sa ma razgandesc. Nu cred ca este esential sa fiu acolo la varful partidului. In nici un caz n-o sa ma razgandesc. Iar trimiterea asta la canicula face parte dintr-o lejeritate prea mare cu care Mircea Geoana trateaza uneori problemele serioase ale partidului. Sigur, el poate a spus-o asa mai glumet si pentru ca are o relatie de amicitie cu mine.

Dar este un lucru mai serios. Si, in politica, nu poti sa faci chiar orice. In politica trebuie sa gandesti si ca gesturile tale, ca lider, sunt gesturi exemplare. Si cei care renunta la demisii sau simuleaza demisii nu castiga respectul celorlalti.

Eu am demisionat convins ca trebuie sa fac asta, m-am gandit bine inainte de asta si m-am gandit si la consecintele acestui gest care ar putea fi benefice pentru partid.

Reporter: Dar credeti ca grupul de la Cluj a ajuns sa fie izolat in PSD si din cauza suspiciunilor ca v-ati apropiat de PD si Traian Basescu? Si ultimii au alimentat-o din plin prin declaratii de curtoazie fata de Vasile Dancu si Ioan Rus.

Vasile Dancu: Nu cred ca Grupul de la Cluj, sintagma pe care o foloseste presa despre noi, este izolat in PSD. Eu cred ca ne bucuram de respectul colegilor chiar daca nu avem grupuri folclorice cu care sa-i cadorisim pe lideri de ziua lor. Noi suntem respectati pentru expertiza noastra si pentru atitudinea pe care o avem.

Suspiciunile care au aparut cu privire la noi au fost probabil interesat difuzate.

Si noi o sa demonstram prin ceea ce facem si prin ceea ce vom face ca suntem loiali partidului si loiali social-democratiei pe care o visam noi. Sigur ca unii au probabil alte scheme, vad altfel social-democratia dar noi nu avem nici un motiv sa mergem pe proiectele altora.

“Grupul de la Cluj a fost numele dat modernizarii”

Reporter: Cum comentati declaratiile lui Ilie Sarbu, perceput pana mai ieri ca facand parte din grupul ardelenilor, care a spus ca grupul de la Cluj nu mai exista. O tradare?

Vasile Dancu: (rade) Ilie a spus un lucru pe care si noi l-am spus de multe ori. Noi nu ne-am constituit niciodata ca un grup alternativ la PSD, ca un grup dizident din PSD, nici un grup ideologic in PSD. Noi am pornit reforma de la Cluj printr-un document pe care l-am intitulat eu “Reforma profunda a PSD”.

De aici incolo, toata cariera grupului de la Cluj a fost mai degraba o atitudine care a fost bine perceputa de opinia publica, de membri nostri de partid. A fost asimilat in Moldova, in Sud, oriunde, poate mai putin la Bucuresti. Aceste este un nume care a fost dat modernizarii. S-ar putea ca activitatea noastra sa fi fost perceputa inainte de aceasta demisie a mea mai putin vizibil.

De aceea, cred ca in momentul in care ni se pune pumnul in gura, in momentul in care suntem respinsi de la decizie, de abia atunci exista premisele sa se formeze un grup de la Cluj. Sigur, deocamdata, noi suntem in aceeasi echipa cu Mircea Geoana si cu colegii mei cu care am inceput aceasta batalie. Dar, in orice caz, cred ca trebuie sa facem inca cativa pasi de reforma in partid.

Am senzatia, si asta poate l-a suparat pe Mircea Geoana, ca dupa decembrie, dupa realegerea presedintelui, nu am mai facut nimic pentru a moderniza partidul si pentru a merge mai departe cu proiectul nostru.

Reporter: Deci nu il simtiti pe Ilie Sarbu ca si cum v-ar fi tradat. Il simtiti, inteleg, langa dumneavoastra mai departe.

Vasile Dancu: Ilie Sarbu este prietenul meu si, alaturi de el, am avut foarte multe batalii pentru modernizare. Atat in Senat, intr-un grup in care eram aproape singuri, cat si in Biroul Permanent National la inceput. Nu pot sa-l banuiesc de alte intentii decat de dorinta de a fi exact in acel moment, chiar daca contextul nu a avantajat raspunsul lui.

Reporter: Cum vedeti viitorul grupului de la Cluj: in interiorul sau in afara PSD?

Vasile Dancu: Grupul de la Cluj cred ca va continua sa fie...atitudinea de reforma si modernizare din interiorul PSD. Si nu este delimitata geografic. Cred ca este o eticheta pentru atitudinea legata de schimbarea partidului. Si asta nu poate fi oprita prin decizii ale BPN si nici prin a pune pumnul in gura celor care au atitudini critice.

Cred ca lucrul bun pe care l-a facut Mircea Geoana este acela ca a deschis partidul spre analiza critica, spre analiza sociala, chiar daca acuma poate ca nu-i convine, dar este un curs al lucrurilor care nu mai poate fi oprit. Nici chiar de el.

„Sunt liber si mult mai puternic”

Reporter: Bun, dar cine conduce acum PSD? Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu? Sau toti la un loc?

Vasile Dancu: Presedintele PSD in acest moment este Mircea Geoana. Consilierii, cei care il sprijina in decizii, nu sunt atat de vizibili incat nu as vrea sa fac speculatii. El ramane responsabil pentru deciziile bune cat si pentru cele mai putin bune. Nu cred ca avem dreptul ca unor lideri sa le acordam aceste circumstante atenunante ca sunt prost sfatuiti.

Reporter: Cine v-a invins? Victoria cui este?

Vasile Dancu: Nu cred ca este o victorie a cuiva impotriva mea. Cred ca este o atitudine gresita a lui Mircea Geoana fata de sine. O strategie de expresie identitara care si-a gresit tinta. Cred ca prin aceasta demisie sunt mai liber si mult mai puternic decat intr-un Birou de Conducere care nu a reusit in ultima vreme sa faca foarte multe lucruri.