Potrivit modificarilor aduse joi, 19 mai, Ordonantei 44/2008, Persoanele Fizice Autorizate vor putea angaja terte persoane, fiind de asemenea reformulata si prevederea prin care se stabileste ca un PFA ce desfasoara o activitate catre un tert nu va fi considerat angajat, chiar daca are un singur beneficiar al serviciilor. „Implicatiile trebuie intelese in contextul general al OUG nr. 44/2008, care reglementeaza autorizarea persoanei fizice ce nu desfasoara activitati liberale si/sau profesiile ce nu sunt reglementate prin legi speciale”, explica Adrian Benta, consultant fiscal. Potrivit acestuia, modificarile nu opereaza in domeniul avocatilor, notarilor, consultantilor fiscali, auditori, medici, arhitecti etc, care pot efectua angajari ca si pana acum.

“Pentru PFA ce se autorizeaza in baza OUG nr. 44/2008 cu modificari, permisiunea angajarii unui salariat trebuie inteleasa in functie si de prevederea normativa existenta anterior si care spune ca PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 6, chiar daca colaborarea este exclusiva. Interpretarea acestei prevederi in marea majoritate a cazurilor, inclusiv de persoane din cadrul Inspectiei Muncii a fost ca un PFA nu poate angaja salariati in domeniul sau de activitate insa poate angaja cu contract de munca persoane ce nu efectueaza aceeasi meserie, dar sunt necesare activitatii. De exemplu, un instalator – PFA nu a putut sa angajeze cu contract de munca un alt instalator, insa putea sa angajeze un asistent manager. Prin noua modificare intelegem ca acum se pot angaja persoane ce desfasoara activitatea chiar in domeniul de activitate pentru care este autorizata PFA”, mai arata Adrian Benta.

O alta posibila analiza priveste faptul daca un PFA se poate angaja pe el insusi. „Reamintim faptul ca un SRL cu asociat unic poate angaja asociatul unic, iar PFA detine patrimoniu de afectatiune aferent activitatii, distinct de patrimoniu personal. Daca PFA se putea angaja pe sine, prin depunerea declaratiei 112, PFA scapa de birocratia mersului la Casa de Pensii, la Casa de Sanatate, iar eventualele diferente de plata se puteau regulariza anual prin depunerea declaratiei de venit ca si pana acum. Avem in vedere si faptul ca aceasta posibilitate de angajare poate duce si la situatii absurde in care salariatul poate da in judecata angajatorul, de exemplu pentru neplata la timp a salariului, sau invers concediere pentru necorespundere profesionala", mai arata consultantul fiscal.

Potrivit lui Benta, prin exprimarea de angajare de „terte persoane”, se poate considera ca PFA nu se poate angaja pe sine ca salariat. "In ce priveste faptul ca un PFA nu se considera angajat al unui tert, chiar daca activitatea desfasurata este exclusiv in favoarea acestui tert, consideram utila aceasta precizare, in contextul reincadrarii activitatii din independenta in dependenta, conform Codului fiscal. „Prin norma metodologica pentru art. 7 alin. (2) din Codul fiscal s-a stabilit ca activitatea PFA nu poate fi reincadrata in activitate dependenta, cu conditia ca obiectul contractului sa fie unul real. Existenta unui singur client avut de PFA poate conduce la suspiciuni cu privire la obiectul contractului astfel consideram utila reformularea adusa de actul normativ publicat aseara”, mai explica Benta.

In concluzie, un PFA autorizat prin OUG nr. 44/2008, poate angaja salariati ce desfasoara activitate chiar in domeniul autorizat al PFA si nu se poate angaja pe sine. Pentru celelalte profesii libere sau activitati reglementate prin Legea speciala, actul normativ nu produce efecte si nici nu modifica desfasurarea activitatii.