Cine face parte din lotul Romaniei care va participa la Olimpiada Internationala de Matematica din Africa de Sud? Cate baraje au trebuit sa sustina elevii pentru a se califica in echipa nationala de sase? Ce inseamna sa te pregatesti pentru internationala de matematica? Cum vad olimpicii educatia romaneasca si care este traseul universitar pe care si-l doresc, dupa terminarea liceului? Despre toate acestea au discutat online Simona Diaconu, Paul Musca, Andrei Bud si Stefan Spataru - membri ai lotului national de Matematica.

Simona Diaconu, Andrei Bud, Stefan Spataru si Paul MuscaFoto: Hotnews
  • Anul acesta, se implinesc 55 de ani de la prima olimpiada internationala de matematica din istorie, organizata la Brasov
  • ​HotNews.ro si The Group au lansat cu aceasta ocazie sectiunea Prima Olimpiada Internationala de Matematica, Romania, 1959, cu sprijinul Societatii de Stiinte Matematice din Romania

Olimpicii Andrei Bud, Simona Diaconu si Paul Musca in studioul HotNews.ro

Olimpicii Andrei Bud, Simona Diaconu si Paul Musca in studioul HotNews.ro

Foto: Hotnews

Olimpiada Internationala de Matematica 2014 se va desfasura in perioada 3 - 13 iulie, in Cape Town, Africa de Sud. La competitie vor participa 582 de elevi din 109 tari. Lotul olimpic al Romaniei este format din elevii Stefan Spataru, Teodor Andrei Andronache, Diaconu Simona, Andrei Viorel Bud, Paul Gabriel Musca si Ioan Laurentiu Ploscaru.

Echipa nationala este coordonata de catre profesorii Radu Gologan (Leader) si Bogdan Enescu (Deputy leader) si ii are ca observatori pe profesorul Mihai Baluna si pe "copilul minune al matematicii" Omer Cerrahoglu, care anul acesta nu a mai participat la olimpiada nationala de Matematica, ci la cea de Informatica. Vezi aici intreaga echipa

Simona Diaconu

Simona Diaconu

Foto: Hotnews

Simona Diaconu (18 ani) este eleva in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti (provenita de la Liceul Teoretic "Spiru Haret" Tecuci). Anul acesta, Simona Diaconu a obtinut medalie de aur la Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete, unde Romania a ocupat locul 3 pe natiuni. Simona a participat de trei ori la aceasta competitie si a castigat aur de fiecare data. In 2013, a obtinut medalie de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru seniori, unde Romania s-a clasat pe primul loc pe natiuni.

Tot medalie de aur a obtinut si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada 2013, iar in 2011 Simona Diaconu a luat argintul la Olimpiada Balcanica de Matematica. "Prin clasa a V-a am auzit de olimpiada, fratele meu avea niste carti de olimpiada, am inceput sa lucrez (...) si pur si simplu asa a continuat, din placere", a declarat aceasta pentru Smile Media.

Cateva dintre raspunsurile Simonei Diaconu la intrebarile cititorilor HotNews.ro:

  • Este si a fost o experienta interesanta sa fiu singura fata [in lotul olimpic national de matematica], insa m-am obisnuit cu asta acum mult timp. Sunt multe sentimente care apar si care au aparut de-a lungul timpului (…) pentru ca sunt putine lucruri comune intre mine si colegii mei, sincer vorbind. Insa am facut o alegere si mi-o asum.
  • Majoritatea materialelor pe care le lucrez le iau de pe net. Sunt diverse site-uri care variaza in functie de ce probleme doresti. De exemplu, pentru judetene, locale e mategl.com si pentru concursuri internationale e foarte bun artofproblemsolving.com.
  • Nu pot sa spun ca am o problema preferata, sunt multe care m-au fascinat. Insa sunt cateva care mi-au ramas in minte de cand eram mai mica si mai faceam probleme de logica. Una dintre ele e urmatoarea: intr-un tinut indepartat, era un imparat care credea ca este cel mai inteligent din toata imparatia. Insa la un moment dat a aparut un zvon ca exista altcineva mai intelept decat el. Imparatul s-a suparat si a decis sa il condamne pe intelept la moarte. In ziua sentintei, inteleptul a cerut dreptul la ultima dorinta, iar imparatul a fost de acord, intrucat dorea sa fie in continuare respectat de supusi. Dorinta lui a fost urmatoarea: "Vreau sa imi aleg singur moartea. Voi spune o propozitie; daca este adevarata, voi fi spanzurat, iar daca este falsa, voi fi decapitat". Inteleptul a rostit mai putin de patru cuvinte si a scapat cu viata. Ce a rostit? Stiu ca m-am gandit ceva la problema asta... mi s-a parut superba atunci si mi se pare si acum. Raspunsul? ''Voi fi decapitat.''

Paul Musca

Paul Musca

Foto: Hotnews

Paul Gabriel Musca (19 ani) este elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica Bucuresti (provenit de la Colegiul National Iasi). Paul Musca a obtinut anul acesta primul loc pe tara la Olimpiada Nationala de Matematica si a castigat medalie de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica. In urma cu un an, a obtinut tot argint la aceasta competitie. In 2013, el a castigat medalie de aur la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada.

"Intotdeauna mi s-a parut matematica mai apropiata de a picta un tablou, fara intentia de a-l vinde, decat o cautare a unui adevar absolut", a declarat pentru HotNews.ro olimpicul Paul Gabriel Musca. Acesta a precizat ca nu este interesat de matematica aplicata si s-a declarat "uimit de cat de departe am putut ajunge fara a fi capabil, mereu, sa adun corect doua numere".

Cateva dintre raspunsurile lui Paul Musca la intrebarile cititorilor HotNews.ro:

  • Matematica din scoli este neoriginala si urata, de aceea probabil multi o urasc, si eu simt la fel. A te plictisi de matematica mi se pare echivalent cu a te plictisi de lume sau de placerea de a gandi. Asadar nu vad o diferenta intre matematica, literatura, filosofie, ci mai degraba o diferenta intre estetic si inestetic, frumos si grotesc, intrucat orice lucru are si parti frumose si urate.
  • Nu imi place foarte mult fizica sau chimia intrucat prima e bazata la nivelul de liceu pe repetarea aceleiasi probleme cu valori numerice diferite (La olimpiada internationala de matematica sau poate chiar uneori la nationala nu veti vedea niciodata doua probleme care sa semene catusi de putin sau sa fie bazate pe ceva ce ati mai facut pana acum), de asemenea in fizica sunt multe legi care nu sunt demonstrate la scoala, ci pur si simplu sunt trantite. (…)
  • Despre chimie nici nu are rost sa ma pronunt intrucat in mare parte este bazata pe experimente empirice, care nu ma atrag deloc. In concluzie, prefer matematica deorece este bazata in mare parte pe gandire originala, care nu consta in nimic experimental, ci mai mult in intuitie.

Andrei Bud

Andrei Bud

Foto: Hotnews

Andrei Bud (18 ani) este elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica Bucuresti (provenit de Liceul Teoretic Negresti-Oas). Viorel Andrei Bud este medaliat cu argint al Olimpiadei Balcanice de Matematica 2014. In urma cu un an, a obtinut medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Matematica si medalie de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru seniori. In 2011, a castigat medalie de argint la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada.

Cateva dintre raspunsurile lui Andrei Bud la intrebarile cititorilor HotNews.ro:

  • Intrebare: Nu va sperie ideea ca ati apucat-o pe un drum cu sens unic? Raspuns: M-am gandit si la asta, dar nu din lipsa de placere pentru ceea ce fac, ci din frica ca n-o sa pot trai din asta. Dar asta nu opreste pe nimeni sa studieze ceea ce-i place. Eu spre exemplu o sa fac si economie pentru ca ma pasioneaza si asta, citesc pentru mine psihologie pentru ca mi se pare interesanta, deci nu as spune ca suntem toti pe sens unic.
  • Sunt 3 probleme favorite, dar cred ca o s-o spun pe cea pe intelesul tuturor: ai o tabla de sah 100 pe 100 si ai un zar in coltul cel mai de jos, iar tu ai voie sa-l rastorni in stanga sau in dreapta si cand il rastorni se imprima pe patratica numarul de pe fata de jos. Si il tot rastorni (dar doar in sus sau in dreapta) pana cand ajungi cu el in coltul opus. Iar acum tu te uiti la toate numerele imprimate pe tabla si calculezi suma. Si vrei sa calculezi maximul dintre sumele posibile. Imi place nu pentru ca e ceva frumos in solutie, pentru ca e destul de tehnica, dar pentru ca poti sa privesti totul ca pe un joc, si poate antrena creierul unui copilas de clasa a patra, pe o tabla mai micuta. Frumusetea matematicii consta in arta de a gandi si asta e ceea ce ar fi cu atat mai bine cu cat mult mai multa lume ar intelege asta.
  • Citeste in raspunsurile integrale de mai jos care este cea mai frumoasa amintire a lui Andrei Bud de la o olimpiada

Stefan Spataru

Stefan Spataru

Foto: Facebook

Stefan Spataru (18 ani) este elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica Bucuresti (provenit de la Scoala Generala "Mihai Viteazul" Alexandria). A obtinut medalie de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Balcanica de Matematica 2014. Stefan Spataru a castigat medalie de argint la Olimpiada Internationala de Matematica de anul trecut si medalie de bronz la precedenta editie. De asemenea, la editia de anul trecut a Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru seniori, el a castigat medalie de argint. Stefan Spataru este si castigator al medaliei de aur la Balcaniada de Matematica, Turcia, 2012.

Cateva dintre raspunsurile lui Stefan Spataru la intrebarile cititorilor HotNews.ro:

  • In clasa a VIII-a, la primul baraj pentru Balcaniada, am avut un blocaj si de-abia m-am calificat in lotul de 20 ce urma sa dea toate barajele. M-am dus la urmatoarele baraje fara speranta ca m-as putea califica, ci mai mult pentru o experienta interesanta. Cu toate acestea, cred ca am prins cele mai bune 3 zile din anul acela si am reusit sa ma calific. Am invatat atunci ca in orice situatie exista o sansa de a reusi si pana nu e totul pierdut nu trebuie sa cedez.
  • Este mult mai usor sa progresezi atunci cand poti discuta cu prietenii anumite probleme si se creeaza si o concurenta, si iti doresti mereu sa fii mai bun.
  • Internetul este resursa cea mai importatanta in pregatirea mea. In primul rand pe internet se pot gasi majoritatea cartilor interesante de olimpiada. Mai mult de atat, sunt anumite forumuri pe care poti discuta cu oameni din toata lumea tot felul de probleme ( ex. mathlinks.ro).
  • O istorie preferata din matematica ar fi Marea Teorema a lui Fermat. Fermat a scris pe una din foile sale ca un anumit rezultat este adevarat, are o solutie relativ scurta, dar ca marginea foii care i-a mai ramas nu ii ajunge sa scrie intreaga solutie. Umanitatea a asteptat sute de ani pana sa gaseasca o solutie (a fost demonstrata in anii 90 de Andrew Wiles).

CV Ioan Laurentiu Ploscaru

Este elev in clasa a X-a la Colegiul National "Alexandru Lahovari" Ramnicu Valcea. A obtinut medalie de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Balcanica de Matematica 2014. Tot medalie de aur cu punctaj maxim a castigat si la Olimpiadele Balcanice de Matematica pentru juniori 2013 si 2012 si la ambele editii s-a clasat pe primul loc la individual. De asemenea, a castigat medalie de aur si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada 2013. In urma cu doi ani, el a fost medaliat cu aur de Societatea Stiintifica de Matematica din Romania, iar in 2009 a obtinut bronzul la Concursul International "Arhimede", scrie Adevarul.

CV Teodor Andrei Andronache

Este elev in clasa a X-a la Liceul International de Informatica Bucuresti (provenit de la Scoala Generala Sinesti, Valcea). Andrei Teodor Andronache a fost medaliat cu bronz Olimpiada Balcanica de Matematica 2014. La Olimpiada Balcanica de Matematica pentru junioria, a obtinut medalie de aur in 2013 si 2012.

  • Citeste mai jos raspunsurile integrale ale celor patru performeri la intrebarile cititorilor HotNews.ro: