Prima prioritate a noului presedinte francez va fi numirea unui premier, a spus, pentru Hotnews.ro, Luca Niculescu, redactor sef RFI si trimisul special la Paris al Digi 24. In functie de persoana numita, se va vedea clar ce politica va adopta Francois Hollande, una mai de stanga sau una mai spre centru. Cel mai probabil e sa o numeasca pe Martine Aubry, numarul doi in PS, cu atat mai mult cu cat alegerile legislative sunt luna viitoare.

Odata euforia castigarilor alegerilor risipita, Francois Hollande trebuie sa se apuce de treaba. Prima masura si cea mai fireasca este desemnarea unui premier. Numirea premierului, spune jurnalistul roman, va trebui sa se intample pana la sfarsitul zilei de marti. "Daca o va alege pe Martine Aubry, probabil cel mai puternic om din Partidul Socialist dupa Hollande, candidata si ea la alegerile primare din PS, asta s-ar traduce ca o politica de stanga destul de accentuata. Pentru ca Martine Aubry este cea care, atunci cand era ministru al muncii, a propus legea celor 35 de ore de munca in Franta. Este un om puternic, de stanga.

Se mai vorbeste ca varianta de primarul de Nantes, Jean Marc Ayrault, atunci va fi o politica mai spre centru. Dar s-ar putea sa o numeasca pe Martine Aubry pentru ca este nevoie sa pregateasca partidul pentru alegerile legislative si ar arata unitate in partid, deoarece are doar presedintia acum si nu are majoritate in parlament. Cum alegerile sunt peste o luna, trebuie neaparat sa le castige pentru a obtine majoritatea si a putea sa isi puna in aplicare politicile enuntate in campanie", crede Luca Niculescu.

Francois Hollande a promis in campanie luarea unor masuri imediate si probabil va trebui sa se tina de cuvant: reducerea salariului presedintelui si a ministrilor cu 30%, cresterea alocatiei pentru scolari cu 25% sau blocarea pretului benzinei pentru urmatoarele trei luni.

Problema este daca are acesti bani sau va accentua criza economica in Franta? "Intotdeauna poti gasi bani in interiorul unui buget, poti reorienta banii de la ceva spre altceva. Teama tuturor este insa ca va creste taxele si impozitele. Greul va fi tot pe clasa de mijloc, care se plange deja ca este suprataxata", spune Luca Niculescu. Va conta cine va fi ministru de finante, pentru ca socialistii au oameni foarte buni in echipa lor, cum ar fi Pascal Lamy, fostul presedinte al OMC.

O masura anuntata inca de la inceputul campaniei a fost cea de impozitare a celor cu averi mai mari de 1 milion de euro cu 75%. Au fost tot felul de discutii ca procentul lor nu este intr-atat de mare incat sa aduca substantiale contributii la bugetul de stat. "A fost mai mult o masura de vitrina ca sa-ti atragi electoratul de stanga, evident. Riscul e sa nu creezi o miscare de neliniste si oamenii sa plece cu banii in strainatate. Dar el va trebui sa faca totusi ceva, nu va putea spune ca acest anunt nu a existat, pentru ca a fost unul dintre anunturile importante facute de la inceput in campanie", spune Luca Niculescu.

Apoi mai trebuie sa lucreze pe marile dosare. Va trebui sa aiba discutii cu Angela Merkel pentru renegocierea pactului fiscal in asa fel incat sa fie trecuta si cresterea economica in el nu numai austeritatea, va merge la Summit-ul NATO, de la Chicago, din 20-21 mai si acolo va vorbi probabil despre retragerea trupelor franceze din Afghanistan mai devreme decat era prevazut si alte lucruri care vizeaza un termen mai lung. Va trebui sa isi marcheze stilul inca de la inceput, crede jurnalistul roman.

Ce sanse va avea cu renegocierea pactului fiscal? "Din ce in ce mai multe voci spun in Europa ca nu poti merge doar pe austeritate si trebuie gasita formula cresterii economice. Depinde acum ce va vrea el sa fie trecut in tratat. Intotdeauna in astfel de documente se pot face cosmetizari de fatada, prin care fiecare sa aiba impresia ca a castigat. Depinde cat de mult va vrea sa mearga cu aceasta cosmetizare. Si trebuie sa aiba grija ca orice masura pe care o ia sa nu nelinisteasca pietele internationale, nu poate adopta masuri care sa deranjeze puternic pietele, mai ales ca Franta are o datorie de 80% din PIB, se imprumuta cu 500 de milioane de euro/zi ca sa isi finanteze aceasta datorie", crede Luca Niculescu.

Concluzia este una singura: Marja lui de manevra este destul de redusa intre ceea ce a promis si ceea ce va face.