Presa franceza analizeaza pa toate partile confruntarea se miercuri seara dintre Nicolas Sarkozy si Francois Hollande. Parerea majoritara este ca socialistul Hollande este castigatorul infruntarii. Cea mai buna dezbatere electorala care a avut loc pana acum in Franta, spun unii analisti, o infruntare apriga, intre doi oameni inteligenti, si extrem de dura. Duritate remarcata si de presa internationala.

Nicolas Sarkozy si Francois HollandeFoto: Agerpres

O dezbatere vie, dura, apriga, ce a atins temele importante, de la deficit la energie nucleara, de la dreptul de vot pentru straini la Europa. Desi teme precum educatia sau politica externa au fost vitregite. Nu au lipsit atacurile la persoana si insultele.

Potrivit Le Figaro, au existat trei momente-cheie in dezbatere: cand Sarkozy catalogheaza inchiderea centralei nucleare de la Fessenheim drept "o nebunie", subiectul referitor la dreptul de vot pentru straini si formula "Eu, ca presedinte al Republicii", rostita de Hollande de nu mai putin de 16 ori.

1. Nicolas Sarkozy a deschis subiectul energiei nucleare, aratand ca pe aceasta tema a existat consens incepand cu De Gaulle, Mitterand, Valery Giscard d'Estaing si Jaques Chirac, care permite Frantei sa aiba astazi electricitate cu 35% mai ieftina decat au germanii.

"Domnul Hollande propune inchiderea a 24 de reactoare nucleare. De ce sa sacrificam energia nucleara pentru un acord politic mizerabil (n.r. acordul cu Eva Joly, candidata ecologistilor)? de ce sa renuntam la energie nucleara cand nu a avut loc niciun accident?", a intrebat Sarkozy. "Mentin proportia energiei nucleare la 50% in 2025 (in loc de 75% cat este astazi), nu imi caricaturizati pozitia", i-a cerut candidatul socialist, subliniind pastrarea energiei nucleare ca sursa principala de electricitate, numai ca nu la acelasi nivel. Si faptul ca se va inchide o singura centrala nucleara, cea de la Fessenheim, care e cea mai veche si situata, pe deasupra, intr-o zona seismica.

2. Unul dintre momentele fierbinti ale dezbaterii a fost atunci cand s-a vorbit despre dreptul de vot pentru straini la alegerile locale, idee sustinuta de Hollande. Sarkozy l-a acuzat pe Hollande ca nu este constient de fluxurile migratoare, pentru ca, spune el, asta nu inseamna sa acorde drept de vot canadienilor, americanilor sau norvegienilor care traiesc in Franta, ci celor din Africa de Nord si Subsahariana. Pentru ca europenii pot vota in Franta, iar primele comunitati straine in Franta sunt algerienii, tunisienii, cetateni in majoritate de religie musulmana.

"Trebuie sa avem un islam francez, nu un islam in Franta. (...) Daca acordati drept de vot imigrantilor, vor avea cerinte identitare si religioase la alegerile locale, orare diferite pentru femei si barbati la piscine, meniuri diferite in cantine, medici pentru barbati si separat pentru femei".

Replica lui Hollande a fost ca Sarkozy confunda cetatenia cu religia.

3. Al treilea moment remarcat nu doar de Le Figaro, ci de toti analistii este acela in care cei doi candidati au fost intrebati cum vad viata politica in mandatul lor, ce fel de presedinte ar fi. Francois Hollande si-a introdus fiecare idee cu "Moi, president de la Republique (eu, ca presedinte al Republicii). Si a folosit-o de nu mai putin de 16 ori!

Si a fost momentul care a declansat si atacurile personale, pentru ca Hollande l-a acuzat pe Sarkozy ca si-a pus oamenii fideli peste tot, din guvern pana in prefecturi, in toate institutiile publice.

"Este o minciuna, o calomnie, sunteti un mic calomniator spunand asta", a replicat presedintele inca in functie.

De altfel, acest subiect i-a oferit ocazia lui Sarkozy sa atace Partidul Socialist pe tema Dominique Struss-Kahn. "Nu primesc lectii de la un partid politic care a vrut sa il sprijine cu entuziasm pe Dominique Struss-Kahn", s-a lansat Sarkozy. "Nu ma gandeam ca veti ajunge aici. Dar nu eu l-am numit pe Dominique Struss-Kahn in fruntea FMI", a replicat Hollande. "Eu il cunosteam mai putin decat dvs", a fost raspunsul presedintelui in functie. "Dar nici eu nu-l cunosc mai bine. In orice caz, il cunoasteti suficient de bine sa il propuneti pentru o asemenea pozitie", a spus socialistul.

Iata cele mai tensionate si savuroase momente ale dezbaterii:

Publicatia belgiana Les Echos remarca faptul ca presa internationala a consemnat faptul ca dezbaterea celor doi candidati a fost una foarte dura.

Britanicii de la The Guardian (stanga) o caracterizeaza drept "dezbaterea cea mai agresiva, cea mai violenta verbal si cea mai feroce dintre toate dezbaterile prezidentiale televizate care au avut loc in mai bine de 30 de ani". Ambii candidati au marcat puncte, "chiar daca Hollande pare sa fi reusit sa il destabilizeze psihologic pe Sarkozy, ceea ce n-a realizat fosta sa partenera, Segolene Royale in 2007".

The Independent il citeaza pe Sarkozy facandu-l calomniator pe contracandidatul sau, notand ca a avut loc un schimb de lovituri televizate intre cei doi, in incercarea presedintelui in functie de a-si salva postul.

In presa germana, cotidianul Bild - extrem de popular si citit - scrie ca Sarkozy nu a reusit sa recupereze decalajul pe care il are fata de Hollande, ca a atacat foarte bine, dar ca socialistul a stiut la fel de bine sa pareze.

Presa de centru-stranga, Süddeutsche Zeitung si Der Spiegel, remarca agresivitatea dezbaterii si noteaza surpriza oferita de Hollande de a sti sa pareze in acest duel.

"Sarkozy n-a castigat, Hollande n-a pierdut", titreaza Ria Novosti, in timp ce televiziunea publica Rusia 24 a difuzat dezbaterea in direct, cu traducere simultana in limba rusa, marcand astfel interesul pentru prezidentialele franceze.

In Italia, La Repubblica crede ca "Hollande si Sarkozy s-au insultat reciproc", iar La Stampa remarca faptul ca nimeni nu a fost facut KO la televizor. Il Sole 24 Ore vorbeste despre acuzatii si venin, o dezbatere tv fara un castigator cert.

Inregistrarea integrala a dezbaterii se afla aici. Scriptul discutiei celor doi candidati.

O remarca de incheiere: atitudinea celor doi moderatori. Au intervenit foarte putin, le-au oferit "cheile" celor doi, inca de la inceputul dezbaterii televizate, insa au reusit sa mentina un echilibru perfect intre candidati.