Proiectul Pasajului de la Piata Sudului a fost prelungit pana la 31 decembrie 2018, anunta duminica Primaria Capitalei, intr-un comunicat citat de Agerpres. Potrivit sursei citate, Guvernul a prelungit termenul de finalizare a lucrarilor la toate obiectivele din Capitala realizate cu fonduri europene, care ar fi trebuit finalizate pana pe 30 iunie. Din comunicatul Primariei reiese ca lucrarile de reabilitare a infrastructurii rutiere - Piata Sudului, finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013, axa prioritara 2, sunt realizate in prezent in procent de 53,63%. Reamintim ca la inceputul lunii iunie 2016, municipalitatea anuntase ca, la data de 1 iunie, "gradul de finalizare al lucrarilor la Pasajul de la Piata Sudului este de 80%" si ca proiectul "este in grafic pentru termenul limita de finalizare", stabilit la 30 iunie 2016.

Pasaj Piata Sudului iunie 2016Foto: Captura YouTube

In urma cu 3 zile, primarul Capitalei, Gabriela Firea, declarase ca Guvernul a prelungit termenele de finalizare pentru lucrarile de la Pasajul de la Piata Sudului si Arcul de Triumf pana la 30 octombrie 2016, lasand sa se inteleaga faptul ca fondurile europene alocate pana acum nu se vor pierde.

Pe 23 iunie, noul primar al Capitalei, Gabriela Firea, anunta ca pasajul nu va fi gata la termenul prevazut - 30 iunie, dar ca gradul de finalizare al lucrarilor fiind de 63%.

Primaria Capitalei explica duminica, intr-un comunicat, ca Guvernul a prelungit termenul de finalizare a lucrarilor la toate obiectivele din Capitala realizate cu fonduri europene, care ar fi trebuit finalizate pana pe 30 iunie, astfel ca proiectul pentru pasajul de la Piata Sudului a fost prelungit pana la 31 decembrie 2018.

"Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a explicat ca aceasta prelungire a fost necesara pentru ca lucrarile nu s-au finalizat in termenul prevazut si, din acest motiv, a fost nevoie sa fie semnate o serie de acte aditionale, pentru care fosta administratie nu a initiat discutii. Primarul General estimeaza ca noul termen este acoperitor si ca nu vor mai exista alte prelungiri, cel putin in cazul Arcului de Triumf", arata Primaria Capitalei.

Astfel, lucrarile de reabilitare a infrastructurii rutiere - Piata Sudului, finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013, axa prioritara 2, sunt realizate in prezent in procent de 53,63%, reiese din comunicat.

Gabriela Firea a mai anuntat ca urmeaza o sedinta de lucru in care se vor analiza toate obiectivele de investitii care au termenul de finalizare depasit, astfel incat actele aditionale necesare, precum si sumele ce trebuie aprobate sa fie deblocate, iar lucrarile sa poata avansa intr-un ritm mai accelerat.

  • 30 iunie 2016, termenul nerespectat care poate duce la pierderea finantarii europene

Potrivit unui act aditional la contractul de finantare al pasajului Piata Sudului, finantarea europeana pentru acest proiect risca sa se piarda integral odata cu nerespectarea termenului de 30 iunie 2016 pentru finalizarea lucrarilor.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara pe 23 iunie ca municipalitatea va trebui sa returneze sumele alocate deja de Comisia Europeana pentru Pasajul de la Piata Sudului, urmand ca acestea sa fie imputate firmei care s-a ocupat de proiect.

Intarzierea lucrarilor a fost cauzata in principal de avizele gresite emise de furnizorii de utilitati, care nu au stiut exact pe unde trec propriile retele subterane. Abia dupa inceperea sapaturilor s-a constatat ca tevile, cablurile si celelalte utilitati vor trebui deviate. Lucrarea ar trebui finalizata pana la sfarsitul lunii martie 2017, conform ultimului termen asumat de constructor, a precizat Gabriela Firea la finalul lunii trecute.

"Consiliul General al Capitalei a aprobat deja alocarea din bugetul local a sumei de 100 de milioane de lei pentru finalizarea pasajului. Referitor la recuperarea acestor sume, care in mod normal ar fi trebuit rambursate de la Comisia Europeana, sunt doua chestiuni in discutie. Pe de o parte sunt sumele care s-au platit sau se platesc dupa 31 decembrie 2015, cand s-a incheiat extinderea de doi ani a exercitiului financiar al Uniunii Europene 2007-20013. In acest caz e evident ca nu putem vorbi de rambursari pentru ca suntem in afara cadrului financiar. Pe de alta parte sunt sumele care au fost deja rambursate de Comisia Europeana. Aici se discuta daca va trebui sa dam inapoi acesti bani avand in vedere ca proiectul nu va fi finalizat pana la 30 iunie, asa cum era prevazut in actul aditional la contractul de finantare. Daca va trebui sa dam inapoi acesti bani, atunci in mod cert ii vom imputa antreprenorului toate sumele returnate de municipalitate, pentru ca obiectivul nu s-a finalizat la timp", mai spunea Gabriela Firea.

  • Lucrarile la Pasajul Piata Sudului au inceput in mai 2014

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014, investitia ridicandu-se la 127 de milioane de lei. Constructorul este Asocierea Astaldi - Euroconstruct, contractul de lucrari fiind de 88 de milioane de lei. Pasajul va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - strada Nitu Vasile si va avea o lungime de 356 metri.

Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta, pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%.