Cheltuirea nejustificata a banului public in ultimii 20 de ani pe panselute, palmieri si alte plante exotice ar putea inceta. Consiliul general al Municipiului Bucuresti a aprobat marti o hoatarare prin care primariile din Capitala sunt obligate sa planteze pe domeniul public numai plante perene. In plus, amenajarile spatiilor verzi se vor putea face doar in baza unui plan de amenajare peisagistica.

Panselele, o miza mare la Primaria Sector 3Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Decizia vine dupa ce un raport al Curtii de Conturi publicat recent a aratat ca primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi. Raportul a scos la iveala o incredibila risipa de bani: primariile de sectoare au cumparat plante si arbori pentru amenajarea spatiilor verzi de 20 de ori mai scumpe decat preturile de la producatori, arborii plantati s-au uscat imediat sau au fost furati, crizanteme de 310 lei bucata.

"Pe suprafata scuarurilor, a fasiilor plantate (aliniamente stradale) si a gradinilor/parcurilor publice, asa cum sunt definite in Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor cu modificarile si completarile ulterioare, se vor planta, cu preponderenta, plante perene, vegetatie lemnoasa compusa din arbori si arbusti, iar restul terenului va fi acoperit cu gazon sau inlocuitor de gazon", se arata in hotararea adoptata de alesii locali.

Plantele perene sunt plante erbacee care isi desfasoara ciclul biologic pe parcursul mai multor ani, avand o perioada de viata cuprinsa intre 5 si 8 ani.

In termen de maxim 45 de zile de la aprobarea proiectului de hotarare, primarul general trebuie sa inainteze Consiliului General un regulament care sa stabileasca urmatoarele:

- amenajarea spatiilor verzi se va realiza doar in baza unui plan de amenajare peisagistica;

- stabilirea unei comisii si a unei structuri din cadrul aparatului de specialitate care sa aiba in responsabilitate avizarea planurilor de amenajare peisagistica;

- pe planul de amenajare peisagistica se vor preciza: speciile si numarul de exemplare avizate (vegetatie lemnoasa, plante); stabilirea procedurii de inlocuire, cu acelasi tip de material dendro-floricol a exemplarelor care se constata ca au fost iremediabil afectate de un factor extern;

- publicarea pe site-ul institutiei emitente a planului de amenajare peisagistica in forma avizata;

- stabilirea unui termen de valabilitate al planului de amenajare peisagistica, stabilirea unor responsabili pentru punerea in aplicare a planului de amenajare peisagistica avizat si a unor sanctiuni pentru nerespectarea acestuia;

- introducerea obligativitatii de a aviza si planta doar plante aclimatizate la conditiile meteorologice specifice Municipiului Bucuresti;

- stabilirea sanctiunilor contraventionale in cazul incalcarii prevederilor stabilite prin Regulament.

In urma cu cativa ani, a mai existat un proiect asemanator, insa acesta nu a fost aprobat de Consiliul general al Municipiului Bucuresti.