Curtea de Apel Bucuresti a anulat Ordinul Ministrului Culturii nr. 2576/12.11.2013 prin care s-a declasat monumentul istoric Scoala 80 din Calea Dudesti nr. 191. Hotararea a fost pronuntata la cererea Asociatiei Salvati Bucurestiul. Primaria sectorului 3 a cerut declasare imobilului pentru a executa lucrari de consolidare si modernizare pentru mutarea sediului institutiei aici. Societatea civila s-a declarat impotriva acestui proiect pe motiv ca aceste lucrari ar distruge monumentul istoric.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Legea monumentelor istorice prevede ca declasarea unui monument istoric se face doar cu avizul favorabil al Sectiunii Evidenta a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si cu avizul favorabil al plenului Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. In ciuda acestor dispozitii exprese, ministrul Daniel Barbu si secretarul de stat Radu Boroianu au semnat ordinul de declasare desi membrii Sectiunii Evidenta au votat in unanimitate impotriva declasarii monumentului, iar plenul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice nu s-a intrunit. Primaria Sectorului 3 desfasoara lucrari de suprainaltare al imobilului Scoala 80, cu distrugerea elementelor interioare. Desi a fost parte in dosarul 5195/2/2014, Primaria Sectorului 3 continua lucrarile", se arata intr-un comunicat emis de Asociatia Salvati Bucurestiul.

Reprezentantii Asociatiei spun ca vor face plangere penala impotriva:

- fostului ministru Daniel Barbu si a fostului secretar de stat Radu Boroianu pentru emiterea ilegala a ordinului de declasare

- a Primarului Sectorului 3, a arhitectului-sef al Sectorului 3 si a secretarului Sectorului 3 pentru emiterea autorizatiei de construire / desfiintare si pentru continuarea lucrarilor.

Lucrarile de modernizare si consolidare a scolii 80 costa circa 3 milioane de euro, bani platiti de Primaria sector 3. Imobilul a fost construit in anul 1867, iar pana in 2002 a avut functiunea de scoala. In 2002 scoala a fost mutata in noile corpuri de cladire.

O parte dintre cetatenii sectorului 3 se opun transformarii acestei cladirii in sediu al Primariei sector 3.

"Dupa mai bine de zece ani de cand a fost lasata in paragina, declarata monument istoric, declasata si scoasa din lista imobilelor cu valoare patrimoniala protejata, Scoala Bosianu incepea sa fie reabilitata, dar am aflat de curand ca de fapt va deveni un un alt sediu al Primariei Sectorului 3. Va intrebam cu ce drept ? Cu ce drept Primaria sectorului 3 poate lua, fara regrete, locul unei institutii istorice de invatamant. Si aici ne referim la dreptul educational, civic, uman, nu la prerogative de primar, ales de catre noi, cetatenii sectorului, cei fara carnet de membru de partid. Aceasta scoala de prestigiu din perioada lui Alexandru Ioan Cuza nu poate deveni sediu de primarie si acest lucru mai poate avea loc daca mai exista un minimum de respect fata de patrimoniul scolar sau istoria atat de frumoasa a acestei institutii care a format si a pregatit mii de suflete de elevi in spiritul valorii umane. Nu ucideti amintirile oamenilor care s-au format aici. Au dreptul sa-i mai calce pragul la fel ca si in prima zi de scoala. Daca 150 de ani aceasta cladire a functionat ca scoala, astazi a ramas doar o amintire pentru locuitorii sectorului 3. Cum poate administratia locala a sectorului 3, indiferent de orientare politica, sa inlocuiasca ceea ce a fost candva SCOALA BOSIANU ? Consideram inoportun un astfel de demers, in conditiile financiare precare ale bugetului local, in conditiile in care Primaria are la dispozitie cel putin 4 sedii unde isi poate desfasura activitatea administrativa si mai ales in situatia actuala a salilor de curs supraaglomerate din invataman", scriu cettatenii din grupul de initiativa civica "Cetatean sector 3" pe Facebook.