Marian Vanghelie (47 de ani) este din 2000 primar al sectorului 5 al Capitalei, aflandu-se acum la al patrulea mandat. In aceasta functie, Vanghelie s-a remarcat printr-o lipsa totala de transparenta in privinta cheltuirii banului public, neoferind nicio informatie presei despre bugetul primariei. Bugetul sectorului 5 nu este niciodata postat pe site, desi legea prevede acest lucru. Acelasi lucru e valabil pentru licitatii si pentru modul cum se aloca si se cheltuieste banul public. In cei 15 ani de mandat Vanghelie s-a mai remarcat prin celebrele "Vanghelioane" organizate aproape in fiecare an la Romexpo, prin vopsirea blocurilor din Rahova in culori stridente, dar si prin investitiile mari in reabilitarea si modernizarea scolilor din sector.

Marian VanghelieFoto: Agerpres

Marian Vanghelie s-a nascut pe 28 februarie 1968 in Bucuresti si a absolvit Grupul Scolar Industrial "Alexandru Sahia", actualul liceu teoretic "Lucian Blaga". El si-a luat Bacalaureatul la 33 de ani, din a doua incercare. In 2000, Vanghelie a fost eliminat din Bacalaureat pentru ca a fost prins cu "surse de informare" asupra sa, insa a doua incercare a fost cu noroc in 2001. In 1992, a devenit membru al Conventiei Solidaritatii Sociale. In 1995, intra in PDSR si pana in 1996 este vicepresedinte PSD Sector 5. Intre 1996 si 2000, a fost presedinte PSD Sector 5. In perioada iulie 2006 - februarie 2007 a fost presedinte executiv al PSD Bucuresti. Din februarie 2007 - iunie 2011a fost presedinte PSD Bucuresti. Din 2000 este primar al sectorului 5 din Bucuresti, iar in prezent se afla la al patrulea mandat. In 2005 a candidat la Primaria Capitalei, dar a fost invins de Adriean Videanu.

Pentru publicul larg si carcotas, Marian Vanghelie este cunoscut ca "primarul care este", "primarul almanahe" sau "Marean Vanghelie" din cauza greselilor si dezacordurilor gramaticale pe care le-a facut in nenumarate randuri in direct la TV. In fata camerelor de luat vederi, Vanghelie a mai avut probleme in a pronunta cuvantul Google, care i-a iesit, pe rand "Gogal", "Goagal" si "Gagal". Edilul a spus ziaristilor ca a cautat informatii despre Herodot folosind acest motor de cautare.

Viata la primarie

Ca primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, in cei aproape 15 ani in care s-a aflat la carma primariei, s-a remarcat printr-o totala lipsa de transparenta. Aceasta este singura primarie din Bucuresti care nu are afisat bugetul pe site, desi acest lucru este obligatoriu prin lege.

S-a ajuns chiar in situatia in care Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe) a dat anul trecut in judecata Primaria sectorului 5 si pe primarul Marian Vanghelie, cerand instantei sa il oblige pe acesta sa publice pe site bugetul institutiei pe care o conduce. Organizatia spune ca a facut numeroase cereri si a dat zeci de telefoane la Primaria sectorului 5 pentru a obtine publicarea documentului, insa nu au primit niciun raspuns.

Apoi, cu exceptia informatiilor aparute pe site-ul public de licitatii, in cazul in care s-au facut licitatii pentru atribuirea contractelor pe bani publici, nici o informatie referitoare la achizitiile publice sau contractele aflate in derulare nu se regaseste pe site. Vanghelie este de asemenea cunoscut ca nu raspunde solicitarilor trimise de jurnalisti.

In plus, Primaria sectorului 5 nu a permis reporterului HotNews.ro si cetatenilor accesul la sedintele Consiliului Local, unde majoritatea este detinuta de PSD. Nu cunoastem daca aceasta este o cutuma sau s-a intamplat doar atunci cand noi ne-am exprimat dorinta de a participa la aceste sedinte. Apoi, hotararile Consiliului Local nu se afla pe site-ul Primariei, desi acestea ar trebui sa fie publice. Astfel, presa si cetatenii nu puteau afla ce investitii se fac in sector, cati bani s-au alocat pentru ele si in general cum este cheltuit banul public.

Primarul spune insa ca este transparent. "Este o realitate ca Marian Vanghelie a castigat de trei ori alegerile in sectorul 5 in primul rand pentru ca a stiut sa asculte oamenii, iar dupa aceea a avut si puterea, dar mai ales vointa sa-i ajute. De aceea, asteptam de la tine sa ne ajuti sa luam cele mai bune decizii, participand activ la consultarile publice pe care le initiem ori de cate ori este nevoie sa se hotarasca ceva important pentru viata sectorului 5. In cei 15 ani de cand m-ati ales la conducerea sectorului 5 am reusit sa repornesc motoarele acestui mini-oras. Cheia a stat in lansarea permanenta de noi si noi proiecte, fie ca e vorba de educatie sau infrastructura", scrie pe site-ul Primariei sector 5.

Marian Vanghelie s-a mai facut cunoscut prin vopsirea a 14 imobile de pe Soseaua Alexandriei si din Rahova in culori galben-pai, verde-ocru si visiniu-caramiziu in campania electorala din 2004. Presa a scris la vremea respectiva ca Vanghelie a castigat alegerile si datorita operatiunii de spoire a blocurilor. In 2006 insa, constructorul care a vopsit blocurile a iesit in presa si a spus sa edilul l-a pacalit si nu i-a dat niciun ban pentru munca facuta, ramanand cu o dauna de zeci de milioane de lei.

In al treilea mandat, Vanghelie a inceput reabilitarea termica a blocurilor din sector, insa nu exista pe site informatii referitor la cate blocuri au fost reabilitate, ci doar ca ar fi in lucru 215 blocuri si adresele acestora. Nu exista pe site informatii nici referitor la firmele care executa aceste lucrari, valoarea contractelor si modul in care au fost atribuite.

Marian Vanghelie s-a mai facut cunoscut prin celebrele Vanghelioane, petreceri ieftine organizate de edil la Romexpo. Vanghelionul a avut prima editie in 2001 si a mai fost intrerupt, in 2009 si 2010, din cauza crizei. Nici in 2015 nu s-a organizat din cauza ca edilul "nu a avut timp".

Marian Vanghelie mai este cunoscut pentru faptul ca facea "jocurile" in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Astfel, cand acesta era la PSD, a ajutat de multe ori PSD-ul sa isi mentina majoritatea in acest for sau sa atraga consilieri de la alte partide. Cand a plecat de la PSD, consilierii generali PSD cunoscuti ca "fiind ai lui Vanghelie" au votat alaturi de PNL.

Primarul sectorului 5 este cunoscut celor care locuiesc in acest sector si datorita faptului ca a modernizat unitatile de invatamant, investind foarte multi bani in modernizarea scolilor.

Viata la partid

In noiembrie 2014, Marian Vanghelie, alaturi de Mircea Geoana, a fost exclus din PSD fiindca i-a criticat pe Victor Ponta si Liviu Dragnea pentru rezultatul alegerilor prezidentiale.

"A fost o executie, motivatia ca am dat declaratie, ca sunt langa Mircea Geoana, ca Sova e in greturi cu dl Dragnea, niste prostii. Ponta a plecat in Dubai l-a lasat pe Dragnea sa se ocupe de partid. Acum Ponta spune ca nu poate conduce partidul daca noi suntem aici (...) Nu-i partidul mutilor, suntem nebuni? Am pierdut alegerile si nu ne dam seama ca nu mai putem sa ne prezentam cu acelasi candidat peste cinci ani si cu Liviu Dragnea sef de campanie", a spus Vanghelie imediat dupa excludere.

Apoi a inceput razboiul cu Sebastian Ghita, cunoscut ca un apropiat a lui Victor Ponta.

"Stiti cum se discuta la noi la PSD? Ba, e o licitatie. A, acolo este Sebi Ghita. El este un tip talentat, in ghilimele, si s-a descurcat. Cat timp va sta Ponta presedinte, stanga va fi moarta in Romania. Nu are nicio legatura cu oamenii de la tara, cu profesorii, cu lucrurile astea reale", a spus Marian Vanghelie, la Realitatea TV imediat dupa excludere.

Pe 27 ianuarie 2015, Marian Vanghelie a avut un schimb acid de replici cu Sebastian Ghita, intr-o emisiune la B1 TV, primarul sectorului 5 amenintandu-l pe deputatul ex-PSD cu dezvaluiri privind doua off-shore-uri prin care acesta din urma "a luat bani de la OMV".

Fragmente din dialogul Vanghelie-Ghita:

Ghita: Daca in tara asta credeti ca ne vom intoarce la situatia la care acest domn Vanghelie ajunge sa faca si sa desfaca guverne si partide, sa intoarca majoritati si sa vanda si sa cumpere oameni, va inselati (...) Eu nu vreau sa-i reprosez nimic dlui Vanghelie. Le reprosez sincer tuturor oamenilor care s-au lasat pacaliti de acest om ca au facut-o. Si doresc sincer sa nu se mai lase nimeni pacalit de dl Vanghelie

Vanghelie: Eu cand eram sef in acest partid, dl Ghita dormea pe la usile partidului\

Ghita: Dle Vanghelie, sef e un tip de bucatar, haideti s-o mai lasam cu sefia, poate ati fost ales ceva in partid, sef nu poate sa fie chiar asa oricine

Vanghelie: In acelasi timp, dl Ghita umbla la alte partide si statea si pe la usile celorlati si a incercat si a facut afaceri cu marea majoritate care au condus Romania timp de 20 de ani

Ghita: Si propuneti sa fim toti in comunism sau... n-avem voie sa facem afaceri in tara asta?

Vanghelie: Dl Ghita nu ajungea nici macar sa se viseze consilier local daca nu era Victor Ponta care sa ajunga presedinte al partidului si sa falsifice Congresul cum l-au falsificat. Ai falsificat, dle Ghita, Congresul, ai falsificat voturile la Congres? Raspunde-mi

Ghita: Oamenii din tara care s-au opus mafiei generate de dvs, aranjamentelor dvs cu Catalin Voicu si tuturor hotiilor dvs n-au fost cu o parere falsificata, asa au crezut ei

Vanghelie: Tu vorbesti de mafie, nu ti-e rusine? Tu vorbesti de mafie, cand tot sistemul IT este distrus in Romania, ca vii si falsifici caietele de sarcini din timpul jocului? Tu vorbesti, ca ti-ai pus oamenii de la Asesoft in tot ce inseamna fonduri europene? Tu crezi ca nu vei raspunde, ca vei putea sa fii la infinit cu Victor Ponta?

Citeste aici mai mult.

Pe 1 februarie 2015, Mircea Geoana si Marian Vanghelie au lansat noua platforma politica "Romania noastra". Geoana si Vanghelie au anuntat ca vor sa lanseze o noua formatiune politica, un nou PSD, ca raspuns la actualul PSD, condus de premierul Victor Ponta. "Initiativa noastra pentru un nou proiect social-democrat va schimba majoritatea. Vom avea o noua majoritate, vom avea un nou Guvern. Exista un cartel al partidelor traditionale, pe cale sa faca implozie. 91% dintre romani si romance isi doresc un nou proiect de tara. Proiectul nostru politic, "Romania noastra", pe care il lansam astazi in dezbatere publica, este contributia noastra la un nou proiect de tara. Sultanatul politic Ponta se va incheia in cateva saptamani", a afirmat Mircea Geoana, in discursul de lansare.