In urmatorii ani, dupa contopirea RADET cu ELCEN, bucurestenii ar putea sa nu mai plateasca niciun leu pentru caldura, Primaria Capitalei urmand sa subventioneze in totalitate pretul Gigacaloriei din vanzarea de energie electrica, a declarat primarul Sorin Oprescu, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Edilul spune ca deocamdata, pana la unirea RADET cu ELCEN, pretul energiei termice nu va creste, municipalitatea urmand sa acopere pentru lunile de iarna majorarea de tarif circa 30% aprobata de ANRE in ultimul an.

Sorin Oprescu (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Video: Nitsch-Petioky Balazs . VIDEO realizat cu echipament Nikon

"Toti au recomandat acest lucru ca transportul, distributia si producerea sa fie sub aceeasi jurisdictie, a Consiliului General, recte a Primariei Capitalei, pentru ca sa pot sa controlez pretul. Astfel, eu si RADET-ul suntem pe post de sclavi, transportam cat vor dansii (ELCEN) sa ne dea si mor de ciuda. Energia termica reprezinta 20% din productia generala a CET-urilor. Ca CET-urile nu mai sunt refacute de pe vremea lui Tudor Vladimirescu si nu mai dau randament, este altceva. Energia termica este energie reziduala, ar trebui sa nu coste nimic. ANRE este o autoritate care nu a tinut cont niciodata de cetatean. Majorarea aprobata de dansii o acopar eu pentru lunile de iarna. Dupa care, dupa unirea ELCEN cu RADET, ma duc pe pretul de cost de producere a energiei, iar la al saselea mandat, daca o sa ma mai vrea bucurestenii, o sa fac exact ce am spus. 1% din profitul vinderii curentului electric , tamponat subventia si marita subventia, va face ca cetateanul sa nu mai plateasca deloc caldura", a declarat Oprescu.

Edilul spune ca aceasta ipoteza este fezabila in conditiile in care se va moderniza reteau de distributie. OPrescu vrea sa faca si trei CET-uri noi in zona de nord a Capitalei.

"Este fezabil pe calcule. Nu ma refer la anul, vorbesc de viitor, pentru ca CET-urile acestea trebuie reformulate. Studiul facut pe ele a spus ca este nevoie de 850 milioane ca sa refac reteaua care functioneaza de pe vremea lui Ceausescu, devenita aberanta, fiindca ea se ducea catre marile intreprinderi. Singurul CET modernizat este cel din Vest. Stiu care este harta de incalzire si pot sa fac in zona de nord 3 CET-uri mici in parteneriat public-privat, cu obligatia sa cumpar de la dansii energie termica pentru 10-15 ani ca sa isi amortizeze investitia", a spus primarul general al Capitalei.

Intrebat de ce Guvernul intarzie sa transfere catre Consiliul General ELCEN pentru a se finaliza contopirea cu RADET, edilul spune ca este cineva care pune bete in roate.

"A aparut in viata noastra unul care a inventat 7.000 de probleme care nu erau de fond ci de forma. Cine este acest individ? Este un profesor universitar de 73 de ani care a tinut catedra de energetica. Ce vreau eu de la ELCEN? Sa il treaca Guvernul in jurisdictia noastra. Acum nu il trec fiindca a aparut un actor, unul care suferea de sindromul dulapului. Sindromul dulapului inseamna ca parintii lui l-au inchis in dulap cand era mic si vorbea de acolo si numai prostii", a declarat Oprescu.

Acesta spune ca ia in calcul si delegarea de gestiune in cazul noii societati comerciale formate din RADET si ELCEN, insa abia dupa ce mai face investitii, fiindca nu o va lua nimeni asa cum este acum.

"Cu 176 milioane de euro, fonduri europene, incepe modernizare retelei de distributie. Nimeni nu vine cand ELCEN are datorii sa investeasca 1,2-1,3 miliarde ca sa faca atat reteaua de distributie cat si CET-urile. Vreau sa fac delegare de gestiune, dar vreau sa o fac apetisanta pentru cel care vine. Asa s-a facut in Iasi, asa s-a facut peste tot, numai in Bucuresti nu se vrea", a explicat Oprescu.

Intrebat de ce da subventie la caldura si celor cu salarii mari si de ce nu da subventia diferentiat, asa cum a promis in primul mandat, Oprescu spune ca nu i-a dat nimeni lista cu persoanele care au venituri peste 3.000 lei.

"Mi-a trebuit un an de zile sa caut lista cu cei care au venituri mai mari de 2500-3000 lei. Am cerut-o la ANAF acum patru ani, nu mi-a dat nimeni nimic. M-am dus la Ministerul Muncii, nu mi-a dat nimeni nimic. Am luat cartea de telefon cu directorii generali, secretari de stat, ministrii, etc si am totalizat un numar de 4.800 de posturi de astea care intuiam noi ca sunt bine platite. Atunci am facut un calcul ca pot sa actionez pe 7.000-8.000 de contracte, eu avand 550.000 de abonati. In jur de 10.000 de contracte ar avea venituri mari si acestora urma sa le scad din subventie si sa o indrept catre ceilalti. Noi subventionam de la 170 de lei/Gcal pana la 361 lei/Gcal, dar nu mai pot sa trec de limita asta. Ca sa nu il pun pe cetatean sa plateasca am gasit solutia unirii RADET cu ELCEN ceea ce imi aduce stingerea a 720 milioane lei care sunt penalitati absurde, introduse de ANRE in 2002 printr-un paragraf de lege care spune ca se plateste caldura la 30 de zile. Eu nu pot sa o platesc in 30 de zile, eu o platesc la 45 de zile", a incheiat Oprescu.