Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 al Capitalei, cere Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) sa abroge Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea unor blocuri cu trei etaje pe Soseaua Kiseleff la nr. 45-45A, unde se afla in prezent o copie in miniatura a gradinilor din Versailles. Chiliman si Consiliul Local sectorului 1 au facut deocamdata plangere prealabila, iar daca situatia nu se rezolva, urmatorul pas este inceperea unei actiuni in instanta. Chiliman cere abrogarea acestei hotarari pe motiv ca o parte din terenul pe care s-au apropbat blocurile de trei etaje este spatiu verde, iar legea interzice construirea pe spatiile verzi, lucru sesizat atat de presa cat si de societatea civila inainte de aprobarea PUD-ului de catre CGMB.

Kiseleff 45 - copie a gradinilor de la VersaillesFoto: Hotnews

"Pe 21octombrie, Primaria sectorului 1 si Consiliul Local al Sectorului1, prin reprezentant legal, au formulat plangere prealabila prin care solicita Consiliului General al Municipiului Bucuresti revocarea Hotararii CGMB nr. 243/04.09.2014 privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu Sos. Pavel Dimitrievici Kiseleff nr. 45-45A. Parcela in suprafata de 11.632 mp analizata si reglementata prin PUD se afla in zona de protectie a monumentelor istorice Sos. Kiseleff nr. 43 si 47, reprezinta spatiu verde amenajat, astfel incat se opineaza ca prin adoptarea actului normativ de mai sus mentionat sunt incalcate prevederile OUG 114/2007", se arata intr-un document oficial trimis de Primaria sector 1 Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

In plus, reprezentantii Primariei sector 1 sustin ca avizele emise pentru acest PUD de Romtelecom, RADET, RATB, Distrigaz Sud, Enel si Apa Nova erau expirate la momentul adoptarii hotararii.

Majoritatea PSD- PC-PPDD din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 4 septembrie 2014 proiectul imobiliar care prevede construirea unor blocuri cu trei etaje pe Soseaua Kiseleff la nr. 45-45A, unde se afla in prezent o copie in miniatura a gradinilor din Versailles. Terenul pe care ar urma sa se ridice aceste imobile figureaza in documentatiile de urbanism ca spatiu verde. Reamintim ca acest proiect a fost urmarit de numeroase controverse deoarece proprietara parcelei, avocata Lucia Chereches, a obligat in instanta Primaria sectorului 1 sa dea autorizatie de demolare pentru cele doua cladiri care se afla pe teren si care au fost construite in interbelic. Asociatia Salvati Bucurestiul a reusit in 2012 sa obtina anularea acestei autorizatii, iar acum cladirile vor fi pastrate. Citeste aici mai mult.

Chiliman cere si anularea unui PUD aprobat in Piata Charles de gaulle, pe alt spatiu verde

Primarul sectorului 1 cere si abrogarea Planului Urbanistic de Detaliu aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe str. Constantin Daniel Rosenthal nr. 39, invocand ca acest teren figureaza in documentatiile de urbanism ca spatiu verde, iar legea interzice construirea spatiilor verzi.

Acest PUD a fost aprobat de CGMB tot pe 4 septembrie 2014 si prevede construirea unui bloc de patru etaje pe un teren de circa 2000 mp, aflat chiar la intersectia str. Rosenthal cu bd. Primaverii. La cativa metri distanta se afla Imobilul Bazaltin, construit in 1935 dupa planurile celebrului celebrul arhitect Marcel Iancu.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, terenul face parte din Zona Protejata 55 - Parcelarea Dorobanti 2, iar potrivit planului de reglementari al acesteia, terenul este marcat ca facand parte dintr-un spatiu verde amenajat. Citeste aici mai mult.