Procesul pentru anularea autorizatiei in baza careia s-a ridicat blocul de pe strada Carol Davila nr 21, printre case tip parter+etaj construite la sfarsitul secolului XIX, a fost trimis de Curtea de Apel Bucuresti inapoi la Tribunalul Bucuresti pentru a fi rejudecat pe fond. Litigiul a fost initiat de unul dintre vecini, Florea Parvu, acesta fiind nemultumit de faptul ca blocul nou se ridica la cativa metri de fereastra sa si i-a luat lumina. Initial, Tribunalul Bucuresti a respins cererea de anulare a autorizatiei de construire pentru blocul nou pe motiv ca vecinii s-au plans instantei prea tarziu, insa la recurs Curtea de Apel a decis retrimiterea dosarului la Tribunal unde se va judeca daca autorizatia a fost emisa sau nu legal. Mentionam ca lucrarile de construire la aceasta cladire au fost deja finalizate.

Bloc Carol Davila 21 AFoto: Hotnews

"Procesul de anulare a autorizatiei de construire a fost pierdut pe fond fiindca am atacat prea tarziu, iar la recurs, vineri, l-am castigat. Practic Curtea de Apel a hotarat ca actiunea nu este tardiva, s-a casat hotararea Tribunalului Bucuresti si procesul trebuie sa se intoarca la tribunal pentru a fi judecat pe fond, fara exceptii. Instanta trebuie sa decida daca acea autorizatie de construire este valabila sau nu, daca Primaria sector 5 trebuia sa emita o autorizatie de construire intr-o zona in care doar Primaria Capitalei are aceasta competenta. Deci, cine a emis autorizatia de construire si cine avea dreptul sa faca asta. Eu cred ca nelegalitatea acestei autorizatii se vede de pe luna asa cum se vede zidul chinezesc", a declarat Dumitru Dobrev, avocatul vecinilor afectati de noua constructie.

Acesta spune ca desi blocul este gata acum, daca va obtine anularea autorizatiei de construire in instanta, vecinii vor cere si demolarea acestuia, la fel ca in cazul Cathedral Plaza.

Construirea blocului cu patru etaje si pod locuibil de pe strada Carol Davila nr. 21 a inceput in 2011, la vremea respectiva proprietari fiind Marius Locic si Valeriu Stoica. Blocul este dublu ca inaltime fata de casele din zona, construite la sfarsitul secolului XIX. Imediat ce lucrarile au inceput, Asociatia Salvati Bucurestiul si unul dintre vecini, Florea Parvu, au cerut in doua procese separate suspendarea si anularea autorizatiei de construire pe motiv ca incalca legea. Salvati Bucurestiul a pierdut ambele procese, iar Florea Parvu tocmai a obtinut rejudecarea anularii autorizatiei de construire.

Asociatia Savati Bucurestiul sustine ca autorizatia de construire emisa de Primaria sector 5 este ilegala din urmatoarele motive:

- prin Hotararea Consiliului General nr. 232/2005 s-a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru str. Carol Davila 32-34A si pentru str. Carol Davila 21A - str. Toma Ionescu nr. 4, beneficiar fiind Marius Locic. PUZ-ul prevedea o inaltime maxima de P+4 etaje, un Coeficient de Utilizare al Terenului (CUT) de 2,5 si un Procent de Ocupare al Terenului (POT) de 55%.

- acest PUZ a fost modificat printr-un altul aprobat prin Hotararea Consiliului General nr. 44/2009. Prin noul PUZ se marea CUT de la 2,5 la 3,2 si suprafata de ocupare a terenului de la 55% la 70%. Pe suprafata ramasa de 30% prevedea spatiu verde. Beneficiarul PUZ era in continuare Marius Locic.

- in baza ultimului PUZ a fost emisa autorizatia de construire nr. 611-D din 13.10.2009 de catre Primarul Sectorului 5. Beneficiari: Valeriu Stoica, Cristiana Salomie si firma Euro Grup Intertrade SRL (apartinand lui Marius Locic). Autorizatia prevede doua etaje mai mult decat prevede PUZ-ul zonei, prevede ocuparea la sol a 90% din teren fata de 70% cat prevedea ultimul PUZ aprobat, nu are aviz PSI desi este vecin cu o benzinarie. Pe 16 octombrie 2009 expira competenta Primarului Sectorului 5 de a emite autorizatii de construire in zone construite protejate, aceasta trecand la Primaria Capitalei. Pe ultima suta de metri, Primarul Sectorului 5 s-a grabit sa rezolve solicitarea de fata, eliberand autorizatia pe 13 octombrie 2009.

- pe 8 octombrie 2011 Primarul Sectorului 5 semneaza in mod ilegal prelungirea autorizatiei de construire. Prelungirea ar fi putut fi facuta doar in primul an dupa emiterea autorizatiei, adica pana pe 13 octombrie 2010.

In timul lucrarilor de construire Asociatia Salvati Bucurestiul si Florea Parvu au sesizat mai multe nereguli. Citeste aici mai mult.

Istoric caz

Omul de afaceri Marius Locic, invinuit in dosarul Voicu, si fostul ministru al Justitiei Valeriu Stoica s-au asociat in 2008 pentru a construi un bloc de patru etaje cu pod locuibil in cartierul Cotroceni, pe strada Carol Davila.

Constructia imobilului aflat la intersectia strazii Carol Davila cu strada Toma Ionescu a inceput in 2011. Lucrarile de construire se executa in baza unei Autorizatii de Construire eliberate de Primaria sector 5, pe 13 octombrie 2009, pe numele omului de afaceri Marius Locic. Mai mult, in ziua in care primarul sectorului 5 a semnat autorizatia de construire pentru acest imobil, a semnat-o si pe cea de demolare pentru casele care se aflau pe teren.

"Printr-un contract de asociere din noiembrie 2008, Valeriu Stoica, Cristiana Salomie si firma Euro Grup Intertrade SRL (apartinand lui Marius Locic), fiecare detinatorul unui teren de aprox. 400 mp, in str. Carol Davila nr. 21A, se asociau cu Marius Locic si cu firma S.C. Locic Imobiliare SRL. Incepand cu decembrie 2008, cei trei, reprezentati de Marius Locic, incep sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare cu persoane fizice, care platesc sume consistente pentru apartamentele care urmau sa fie construite. Marius Locic si SC Locic Imobiliare se obligasera sa construiasca imobilul pana pe 15 iunie 2010. Nu se achita de aceasta obligatie. Mai mult, SC Locic Imobiliare intra in faliment pe 22 octombrie 2010. Cei 12 semnatari ai antecontractelor de vanzare-cumparare raman in aer. Semneaza pe 16 septembrie 2011 un contract de cesiune cu Marius Locic si SC Locic Imobiliare, prin care preiau de la acestia obligatia de finantare a imobilului. La contractul de cesiune se adauga si firma SC Tosun Group Construct SRL, care preia obligatiile de construire. Lucrarile de construire incep in ritm frenetic in octombrie 2011", a explicat Nicusor Dan, citand documentele depuse la dosar, de parti.

Contactata de HotNews.ro, in legatura cu legalitatea autorizatiei de construire, Manuela Merisca, unul dintre beneficiarii constructiei, declara in martie 2012: "Construim conform Autorizatiei de Construire. Cladirea va ocupa doar 60 la suta din suprafata terenului, in rest fiind amenajat spatiu verde. Panoul de santier nu este acum afisat deoarece a trebuit sa schimbam numele beneficiarilor. Vechii proprietari au vandut acest imobil catre 12 persoane care au cumparat apartamente acolo. Domnul Stoica si domnul Locic nu mai au nicio treaba. Speram ca acum sa ne lase lumea in pace".

Valeriu Stoica este fondatorul casei de avocatura "Stoica si ASOCIATII", unul dintre cele mai mari birouri din Romania, membru PDL. A fost ministru al Justitiei in guvernele conduse de Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 - 29 decembrie 1997), Radu Vasile (17 aprilie 1998 - 22 decembrie 1999) si Mugur Isarescu (22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000).

Marius Locic este un om de afaceri cu activitate in imobiliare si media. Cea mai cunoscuta firma a acestuia este Locic Imobiliare si publicatiile Atac si Interesul public. Numele sau a ajuns ultima oara in atentia opiniei publice in cazul anchetarii senatorului PSD Catalin Voicu de catre procurorii DNA.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada august-octombrie 2009, "inculpatul Catalin Voicu a pretins si primit de la inculpatul Marius Locic suma de 119.000 RON promitandu-i ca in schimb va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si-i va determina sa nu dispuna masura preventiva a retinerii impotriva inculpatului Marius Locic, ci sa propuna solutia de neurmarire penala, intr-un dosar in care Marius Locic era cercetat pentru inselaciune de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti." Locic i-ar mai fi promis lui Voicu si publicarea gratuita, in cotidianul Interesul Public, a unor articole cu continut electoral.

Voicu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare, iar Locic la 4 ani de inchisoare cu executare.