Primaria Capitalei a oprit eutanasierea maidanezilor dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a suspendat vinerea trecuta normele de aplicare a legii care permite eutanasierea cainilor fara stapan, a declarat primarul Sorin Oprescu. Acesta spune ca hotararea de suspendare a uciderii maidanezilor este aberanta si determina intoarcerea la lipsa de civilizatie.

MaidaneziFoto: Primaria Sector 4

"Dupa opt luni de intrat intr-un echilibru, dupa reducerea muscaturilor, dupa faptul ca se vede pe strada ca aproape nu mai sunt caini in centru iar la periferie inca mai avem de strans, iata ca intervine aceasta hotarare care dupa parerea mea este aberanta. Aceasta doresc unii sa se intample, nu este bine nici ca ii strangem si ii ingrijim, ii sterilizam, nu este bine ca aplicam legea, pentru ca unii traiesc din aceasta stare conflictuala. Pe mine ma intereseaza siguranta cetateanului si nu sunt cuvinte sterile. Pe ei ii intereseaza banii", a declarat marti primarul general, Sorin Oprescu, citat de Agerpres.

Declaratia primarului general vine dupa ce luni, Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia animalelor a declarat ca eutanasierea maidanezilor continua pana cand instanta va motiva decizia de suspendare.

Vier Pfoten a solicitat marti dimineata ASPA si tuturor municipalitatilor din tara sa inceteze uciderea maidanezilor, in caz contrar va face plangere penala vinovatilor.

"Hotararea de suspendare a Curtii este executorie de drept, potrivit legii, deci cu directa aplicare: astfel, uciderea cainilor este suspendata incepand de vineri, 20 iunie 2014. La acea data, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat normele de aplicare a legii uciderii, atacata in justitie de organizatia internationala pentru protectia animalelor VIER PFOTEN", se arata intr-un comunicat al fundatiei.

"Vrem sa fie foarte clar ca ASPA si toate primariile trebuie sa se supuna deciziei Curtii de Apel. In caz contrar, acestea comit un abuz, iar persoanele implicate vor raspunde penal pentru nerespectarea unei decizii a Curtii si pentru cheltuirea ilegala a banilor publici. Asadar, declaratiile lui Razvan Bancescu pot fi doar in nume personal si nu in numele ASPA", a declarat Gabriel Paun, director de campanii VIER PFOTEN International.

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat vineri normele de aplicare a legii pentru gestionarea cainilor fara stapan, potrivit unui comunicat emis de fundatia Vier Pfoten. Suspendarea a fost ceruta de aceasta organizatie. Efectul imediat este acela ca legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare si, drept consecinta, nu mai exista un cadrul legal pentru reglementarea capturarii si uciderii cainilor fara stapan, potrivit Vier Pfoten.

Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotararea de Guvern este suspendata in intregime.

"Decizia Curtii de a suspenda normele de aplicare reprezinta un semnal clar si independent ca noua lege care permite uciderea cainilor nu functioneaza. Suntem astfel si mai increzatori in obiectivul nostru de a determina o gestionare rationala, si nu emotionala, a situatiei cainilor fara stapan. 62% dintre romani au spus recent ca sunt impotriva eutanasiei cainilor. Este deci timpul ca Guvernul sa transforme dorinta lor intr-o lege noua care sa aduca strazi sigure fara a mai ucide caini", a declarat Gabriel Paun, director de campanii, VIER PFOTEN.

Legea uciderii a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de caini. Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, iar eutanasierea cainilor a inceput in lunile ce au urmat.

VIER PFOTEN a inceput din ianuarie 2014 sa critice normele de aplicare, argumentand ca acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.

"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici", explica Gabriel Paun. "Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi", explica acesta.

VIER PFOTEN a invitat Guvernul la dialog si i-a cerut sa suspende aceste norme, insa cererea a fost initial ignorata si apoi respinsa, spun reprezentantii fundatiei. Din acest motiv, in martie 2014, VIER PFOTEN a atacat Hotararea de Guvern la Curtea de Apel din Bucuresti.

"VIER PFOTEN crede intr-o solutie strategica pe termen lung de gestionare a problemei cainilor fara stapan in Romania si in alte tari europene cu probleme similare. Este vorba de o abordare comuna la nivel european, implementata prin planuri de actiune la nivel national de catre municipalitati, stabilite si supervizate de Guvern, dezvoltate si sustinute de veterinari si organizatiile de protectie a animalelor, totul bazat pe o intelegere comuna a relatiei dintre oameni si animale", sustin reprezentantii fundatiei.

Primaria Capitalei a capturat din septembrie 2013 pana in prezent circa 25.000 de caini dintre care peste 10.000 au fost eutanasiati, a declarat Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din cadrul Primariei Capitalei. Acesta spune ca numarul persoanelor muscate de caine in Bucuresti a scazut cu 75%. Eutanasierea cainilor din Capitala a inceput la inceputul anului 2014.

Obiectivul Primariei Capitalei este ca pana in martie 2015 sa captureze 80% dintre cainii existenti in Bucuresti, iar numarul persoanelor muscate de caine sa fie redus cu 90% fata de septembrie 2013, sub 100 de persoane pe luna.

In luna septembrie, Primaria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a semnat contractele cu firmele care vor prinde maidanezii din Bucuresti, pentru prinderea unui caine institutia urmand sa plateasca 219 lei. Firmele care vor opera acest serviciu sunt: ELEN BASIC BUSINESS, BEST MARKETING, si TERRA MARIQUE, ele fiind desemnate in urma unei licitatii la care au participat 7 companii.