Defrisarea celor doua hectare din Parcul Tineretului, retrocedate in 2008 Marioarei Micsunescu, continua sub ochii ingaduitori ai autoritatilor, toti copacii de pe cateva sute de metri de parc fiind rasi de pe fata pamantului in ultimele doua zile. Defrisarile se desfasoara ilegal, deoarece Primaria Capitalei nu a dat aviz ca arborii sa fie taiati. Masacrarea acestei bucati din parc, cunoscuta sub numele de Parcul Lumea Copiilor, a inceput in urma cu cateva saptamani, de atunci proprietarii terenului taind arborii in mod sistematic. Pana acum au fost amendati doar de Primaria sectorului 4 cu circa 5.000 lei, o suma infima pentru un dezvoltator imobiliar. Pe terenul eliberat de arbori, proprietarii vor sa construiasca un cartier de vile.

Foto:

Marti, in jurul orei 16.00, pe bucata de parc retrocedata, un escavator si mai multi muncitori continuau defrisarea copacilor si curatarea terenului de arborii taiati acum cateva saptamani. Daca in urma cu cateva zile pe aceeasi bucata era o padure, acum terenul a fost ras, ramanand doar cateva radacini aruncate pe teren, dovada a araborilor care au fost acolo.

Mai multi cetateni care locuiesc langa parc au sesizat luni si marti din nou autoritatile insa nu a venit nimeni. "Am sesizat toate institutiile insa nu a venit nimeni. Am dat e-mailuri si la televiziuni, nici acolo nu ne-a bagat nimeni in seama. Mi se pare incredibil ca se intampla sa ceva intr-o tara europeana", a declarat Cristian Rapceanu, unul dintre vecinii afectati.

"Am sunat ieri la Ministerul Mediului si au facut misto de noi. Ni s-a spus ca este proprietate privata si ca proprietarii planteaza in compensare. Pe teren au ras tot. Locatia pentru un bloc este gata", spune Dumitru Lupescu, un alt cetatean afectat.

Ministerul Mediului si domnul Atilla Korodi, Primaria Capitalei si primarul General Sorin Oprescu, Garda de Mediu, nu au nici o reactie fata de masacrarea unuia dintre cele mai importante Parcuri din Bucuresti, iar proprietarii continua defrisarile la lumina zilei. Chiar daca terenul este proprietate privata, in Planul Urbanistic General al Capitalei el figureaza ca spatiu verde, iar fiecare cetatean are nevoie de aviz de defrisare pentru a putea taia un copac indiferent de tipul de proprietate.

Primaria sectorului 4 a fost singura institutie care i-a amendat pe cei care au defrisat fara aviz, insa suma de circa 5.000 lei este infima pentru un investitor. Inspectorii din Primaria Capitalei, desi s-au deplasat la fata locului, nu au dat nici o amenda. Reprezentantii institutiei spun ca legea le interzice sa amendeze de doua ori pe cineva pentru aceeasi fapta, potrivit OUG 2/2001.

Defrisarile ilegale din Parcul Tineretului au inceput pe 7 aprilie 2014, cand, potrivit Primariei sectorului 4, o "persoana fizica" a defrisat doi arbori. Sanctiunea primita a fost de 100 lei.

Pe 12 mai, au fost toaletati 5 arbori, de catre o "alta persoana fizica", iar amenda data de institutie a fost de inca 100 lei.

Acum doua saptamani, din acelasi loc s-au mai defrisat inca 40 de arbori, iar de aceasta data a fost amendata una dintre firmele care detine terenul, Constructii Locuinte Noi CHI, cu suma de 5.000 lei. Anterior a mai fost data inca o amenda de 100 de lei unei persoane fizice, tot pentru defrisare fara aviz. Potrivit repezentantilor Primariei sector 4, amenzile au fost date in baza Hotararii de Consiliu General nr. 304/2009.

Aceeasi bucata din Parcul Tineretului in urma cu doua saptamani

Potrivit Legii spatiilor verzi, tarierea fara aviz a arborilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu sume de la 200 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Mai exista si o Hotarare de Consiliu General, Hotararea 304 din 2009 privind aprobarea normelor de protectie a spatiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucuresti. Potrivit acesteia, persoanele fizice care defriseaza ilegal risca amenzi cuprinse intre 50 si 100 lei, iar persoanele juridice intre 1.000 si 10.000 lei pentru fiecare copac defrisat fara aviz.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, spune ca legile sunt bune, dar ca autoritatile nu le aplica cum trebuie, iar cei care au defrisat trebuiau amendati cu 20.000 lei.

"Exista Hotararea de Consiliu General nr. 304/2009 care spune ca pentru fiecare arbore taiat fara aviz amenda este intre 1.000 si 5.000 lei plus obligatia de a planta in compensare cel putin 10 arbori pentru fiecare arbore taiat. Primaria Capitalei are competente de a aplica amenzi si trebuia sa se sesizeze. Pentru cei 40 de arbori taiati amenda trebuia sa fie intre 40.000 si - 200.000 lei. Primaria Capitalei trebuia sa aplice legea", a declarat Dan Trifu pentru HotNews.ro.

Mai mult, acesta spune ca atat Primaria Capitalei, cat si Primaria sectorului 4 puteau sa faca plangere penala impotriva faptasilor.

"In momentul in care ai primit o contraventie si repeti fapta, atunci autoritatea putea face plangere penala, deci atat Primaria Capitalei, cat si Primaria sectorului 4. Legea mediului spune ca pentru prejudicii grave aduse mediului poti face plangere penala, iar pedeapsa poate ajunge pana la cativa ani de puscarie. Lege este, dar nu este bunavointa. Eu nu stiu ca pana acum autoritatile sa fi facut vreo plangere penala pentru asa ceva", a mai spus Trifu.

Atat reprezentantii Primariei Capitalei, cat si cei ai Primariei sector 4 spun ca legea nu le permite sa faca plangere penala deoarece actiunea de defrisare s-a desfasurat pe un teren proprietate privata.

Dan Trifu spune ca Asociatia Salvati Bucurestiul si Ecocivica vor depune o plangere penala impotriva celor care au defrisat.

Cum a devenit parcul proprietate privata

Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ-ului, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In plus, printre fasia aceasta de teren si restul parcului era prevazuta construirea unui drum care ar fi inchis inelul median de circulatie. In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare. Acest teren este cel pe care primarul Piedone trebuie sa aprobe in prezent autorizatia de construire pentru cartierul rezidential.

In 2009, Consiliul Local sector 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care reglementa cum va arata cartierul rezidential. Dupa aprobarea PUD-ului urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa Piedone s-a opus. In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea spatiilor verzi.