Primarul orasului valcean Ocnele Mari vrea sa readuca urbea la stadiul de comuna, urmand sa propuna locuitorilor un referendum pentru "retrogradare". Primarul e nemultumit ca nu primeste bani de la Guvern pentru asfaltare si spune ca daca daca orasul ar redeveni comuna, taxele si impozitele locale ar scadea si ar putea accesa mai multe fonduri europene. Si primarul din orasul Livada (Satu-Mare) vrea sa readuca orasul la stadiul de comuna. Orasul a capatat acest statut in 2006, insa locuitorii nu au avut niciun beneficiu, sustine edilul, din contra, impozitele pe case si terenuri s-au dublat si nu au putut accesa fonduri europene. Aceste cereri de "retrogradare" vin dupa ce in ultimii zece ani 175 de sate au devenit comune si 43 de comune au devenit orase. Pe langa aspectul legat de "madria locala", singurii care au avut de castigat au fost primarii si consilierii locali care au primit salarii si indemnizatii mai mari si au putut angaja mai multi oameni la primarie.

Orasul Ocnele Mari

Orasul Ocnele Mari este cel mai vechi oras din Valcea. Primarul urbei, Petre Iordache, spune ca vrea sa faca un referendum pentru a intreba populatia daca doreste ca orasul sa fie transformat in comuna.

"Aceasta intentie de a transforma orasul in comuna este un fel de SOS. Nemultumirea mea este ca primim bani foarte putini de la Ministerul Dezvoltarii. Noi avem de asfaltat in oras 13,5 km de drum. Am primit finantare de la Ministerul Dezvoltarii prin Programul National de Dezvoltare Locala pentru asfaltarea a 7 km de drum. Pana acum insa mi-au virat banii sa asfaltez doar 500 metri de drum. Lucrarea a inceput acum trei ani si trebuia terminata in sase luni. Daca imi dau banii in ritmul asta in cati ani termin eu de asfaltat? Asa nu mai merge. Nu pot sa spun ca am fost persecutat politic fiindca intotdeauna mi-au dat bani, dar putini ca nu sunt mai multi. O sa propun Consiliului Local referendum pentru transformarea orasului in comuna. Daca redevenim comuna taxele si impozitele locale s-ar micsora, salariile din primarie ar deveni mai mici, organigrama ar scadea cu 2-3 persoane. Acum avem 28 de angajati. In plus, am putea accesa fonduri europene pentru categioria noastra. Alte comune prin SAPARD si-au asfaltat si islazul", a explicat Petre Iordache, primarul orasului Ocnele Mari pentru HotNews.ro.

Orasul Ocnele mari are o suprafata de 2500 hectare, dintre care doar 551 in intravilan, si o populatie de 3300 de oameni. In 1930 populatia orasului era de circa 7000 de persoane, in perioada comunismului scazand la circa 3500 de persoane. Orasul are 1512 locuinte, 5 gradinite si 4 scoli. Bugetul orasului este de circa 8 milioane lei.

Orasul Livada - judetul Satul Mare

Orasul Livada se afla in judeul Satul Mare si a capatat acest statut in 2006, fiind ultima comuna transformata in oras. Edilul actual al urbei, Arthur Piricsi, sustine ca dupa aceasta transformare locuitorii nu au avut niciun avantaj, ci doar neplaceri.

"Avem mai mult de pierdut. Impozitele pe cladiri si terenuri aproape s-au dublat. Nu am putut accesa fonduri europene deoarece suntem un oras micut, de categoria III - sub 10.000 de locuitori, si nu avem prioritate. Banii s-au dat oraselor mari, pentru proiecte mari. Comunele au accesat bani mai multi decat noi. Noi toate investitiile le-am facut din surse proprii. In 2007, cand comuna s-a transformat in oras s-a facut referendum. Si eu am votat. Nu as putea spune insa de ce s-a dorit acest lucru. Sunt primar doar din 2012", a declarat Arhur Pircsi pentru HotNews.ro.

El spune ca in prezent ia in calcul retrogradarea orasului la rangul de comuna.

"Chiar ma gandeam acum sa revenim la statutul de comuna insa procedura este foarte complicata. Locuitorii orasului insa doresc asta deoarece vor sa plateasca mai putin impozit. Avem mari probleme cu colectarea impozitelor de la populatie. Sunt incasari foarte mici deoarece nu are lumea bani sa plateasca. Orasul nostru are 6.700 locuitori si buget 9,5 milioane lei", spune edilul.

Acesta spune ca nici din punct de vedere al posturilor orasul nu a fost avantajat deoarece in primarie sunt doar 13 angajati.

Desi a devenit oras in 2006, in Livada incalzirea se face cu lemne, neexistand retea de gaz, 90% din populatie locuieste la case si doar 60% dintre strazi sunt asfaltate.

Potrivit primarului, partea buna este ca in oras sunt cateva fabrici si un parc fotovoltaic.

"Avem mai multe fabrici: doua fabrici de prefabricate beton, o firma de sicrie, o fabrica de pantofi, o fabrica de piese de schimb, o ferma de porci si un parc fotovoltaic, al doilea ca marine din Europa si al saptelea din lume. 30% din buget rezulta din taxe de la persoane juridice", a explicat Piricsi.

Comuna Augustin - Brasov

Satul Augustin a devenit comuna in 2005. Primarul comunei, Garcea Mircea, spune ca acest lucru a fost benefic pentru locuitori.

"Sigur ca este benefic petru tot ceea ce inseamna dezvoltare locala: drumusri, scoli, apa. Am atras bani. Atat timp cat apartii de cineva, nu te dezvolti bine. Cand sunt mai multe sate intr-o comuna fiecare primar va avea tendinta sa dezvolte centrul comunei. Dupa ce ne-am separat, in 2006 am adus apa in comuna, am facut drumuri, am facut un camin, am modernizat scoala. Noi suntem multumiti", a declarat edilul.

Acesta spune ca bugetul comunei este de circa 180.000 lei, dar ca banii acestia ajung ca sa se sustina.

Imaginea de ansamblu

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Dezvoltarii la solicitarea HotNews.ro, in 2004 s-au infiintat 137 de comune noi si 38 orase. In 2005 - 29 comune si 4 orase, in 2006 - 3 comune si un oras, iar in 2007 si 2008 - 3 comune noi.

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, spune ca foarte multe comune s-au trecut de la rangul de comuna la cel de oras dintr-un fel de "mandrie locala", iar acum retrogradarea este o stare de spirit, mai multe orase dorind acest lucru.

"Nu e un fenomen, dar e o stare de spirit. Anii trecuti era o mare bucurie prin unele sate, comune, sa devina oras. Era vorba de o mandrie locala. Dupa ce au devenit oras, brusc au vazut ca nu mai au acces la fondurile de dezvoltare rurala din programele europene gestionate de Ministerul Agriculturii. De asemenea, orasele care au devenit municipii au constat ca sunt obligate sa puna taxe si impozite locale mai mari. Si unii au inceput sa revina in ceea ce priveste comunele care au devenit orase. Pentru a rezolva problema fondurilor, am pus in Programul national de Dezvoltare Locala o prevedere ca satele apartinatoare oraselor sa poata beneficia de alocarile bugetare care erau destinate numai pentru sate", a precizat Dragnea.

Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, spune ca mai multe comune au cerut in trecut sa devina orase fiindca primarii si consilierii locali au salarii mai mari si pot angaja mai multi oameni la Primarie.

"Aceste lucruri nu sunt in regula. Este vorba despre istorie, cultura, traditie si autenticitate. Trebuie sa respecti traditia locului. In Franta sunt 37 de comune care nu au niciun locuitor, dar nimeni nu le desfiinteaza. In Romania este vorba insa de altceva. La noi legea este proasta si prevede salarii mai mari la oras decat la comuna chiar daca amandoua au acelasi numar de locuitori. Acesta este unul dintre motivele care a stat la baza acestor transformari. In plus, la oras poti angaja mai multi oameni la primarie, poti avea mai multi consilieri, ceea ce nu este corect. Comunele ar trebui transformate in orase in raport cu gradul de urbanizare. Eu merg pe ideea ca trebuie sa avem standarde de dezvoltare, indicatori de referinta ca sa putem evalua cum evolueaza o astfel de unitate. Daca am avea aceste criterii nu ar mai exista derbedei politici", a explicat Draghici.

Potrivit acestuia, in Romania sunt 2861 de comune si 217 orase. Comunele ocupa circa 87% din teritoriul Romaniei.

Harta cu ponderea comunelor pe teritoriul Romaniei

Tabel date comparative populatie orase/comune. Sursa: Asociatia Comunelor din Romania

Potrivit Asociatiei Comunelor din Romania, in grupele 1.501-50.000 sunt, in total, 2805 unitati administrativ-teritoriale, dintre care 2. 526 de comune; 217 orase si 62 de municipii;

Draghici spune ca chiar daca locuitorii ar vrea ca aceste orase sa retrogradeze la rangul de comuna, primarii nu ar vrea acest lucru fiindca si-ar pierde lefurile mari.

Potrivit declaratiilor de avere afisate pe site-urile comunelor si oraselor, primarul unui oras are salariul cuprins intre 2.500-3.000 lei, iar primarul unei comune circa 2.000 lei.

Tabel salarii potrivit OUG nr. 77/2013. Sursa: Asociatia Comunelor din Romania

Intiative legislative

De-a lungul timpului au fost proiecte legislative care au propus desfiintarea mai multor sate si comune, dar acestea nu s-au concretizat.

Un proiect de lege initiat de PD-L in 2010 si sustinut de Guvern la vremea respectiva prevedea desfiintarea a peste 30% dintre orasele Romaniei si a 60% dintre comune. Astfel tara ar fi pierdut peste 100 de orase si 2.000 de comune, ajungand la nivelul anilor '90. Proiectul de lege stipula ca o comuna trebuie sa aiba cel putin 5.000 de locuitori cu drept de vot, iar orasele au nevoie de 10.000 de locuitori pentru a-si pastra statutul.

Proiectul legislativ a fost initiat de senatorul PD-L Nicolae Dobra, cu scopul de a reduce cheltuielile cu salariile angajatilor din administratiile locale.

Nicolae Dobra sustinea ca aceasta reglementare va salva de la faliment numeroase administratii locale, care vor primi astfel mai multe fonduri, inclusiv pentru investitii, in timp ce primarii si consilierii locali din comunele retrogradate la rangul de sate vor disparea complet.

Aceasta initiativa insa s-a pierdut, nefiind adoptata.