Primarul general Sorin Oprescu a declarat miercuri ca in ultima saptamana din septembrie sau in prima saptamana din octombrie ar putea organiza un referendum privind eutanasierea cainilor maidanezi. Edilul a explicat ca prin acest referendum vrea sa puna presiune pe Parlament, sa adopte o lege dupa cum vor cetatenii. Intrebat ce parere are despre solutia propusa de Traian Basescu, de modificare a legii printr-o Ordonanta de urgenta, edilul a declarat ca este adevarat ce a spus presedintele, dar va face cum doresc cetatenii. In legatura cu lipsa de reactie din ultimele 3 zile, Oprescu a declarat ca a fost plecat in strainatate cu o problema medicala. In plus, a declansat o ancheta si un audit la ASPA.

Sorin OprescuFoto: Agerpres

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT conferinta

  • Transmit condoleante familiei copilului. Sufleteste sint alaturi de ei
  • Sunt parinte si bunic si inteleg prin ce trece familia
  • Sint doctor si stiu ce inseamna
  • E regretabil sa constatam cu ocazia acestui eveniment cit de serioasa e problema maidanezilor
  • Aceasta problema nu se poate rezolva decit prin solidaritate. Trebuie sa ne unim fortele
  • Masurile imediate: declansarea unui referendum local pentru a afla opinia populatiei despre eutanasiere
  • Referendum in ultima duminica din septembrie sau prima duminica din octombrie
  • Am invitat primarii de sector si prefectul la discutii
  • Miine dimineata incepe audit si ancheta administrativa la ASPA pe ultimii zece ani
  • Nimeni nu-si doreste sa ajunga in situatii tragice. Cu totii am stiut ca exista si alte cale, cea a legii care exista si acum
  • Am respectat legea

Intrebari:

Q: Daca oamenii cer eutanasiere, dar e ilegal, ce veti face?

A: Daca oamenii vor vrea asta, atunci si parlamentarii vor modifica legea. Asta inseamna presiune pe ei pentru a da o masura dreapta.

Q: De ce ati actionat asa de tirziu?

A: Am fost plecat la un control medical, am fost plecat din tara.

Q: Va simtiti vinovat?

A: Ma simt vinovat alaturi de toti ceilalti care au dat aceasta lege.

Q: In campanie spuneati ca situatia maidanezilor se va rezolva...

A: 5 ani am militat pentru infiintarea unui adapost. Situatia maidanezilor nu a scapat niciodata de sub control. Am facut ce am putut.

Q: Citi ciini maidanezi sint?

A: Ultimul recensamint e de 64.000. Am incercat timp de 5 ani toate metodele pe care mi le-au propus ONG-urile. Am propus sa nu mai lasam libera adoptia. Am sterilizat incontinuu, cu o rata mai mica de prindere.

Q: Cit costa sterilizarea?

A: Nu am o statistica. Am luat masuri cind am vazut ca nu s-au sterilizat ciinii. Am schimbat conducerea ASPA in 2012, dar se pare ca nu e suficient.

Q: Cum ati ales sa faceti parteneriat cu ONG-ul Caleidoscop?

A: Nici un ONG nu primeste bani de la Primarie. Veti primi raportul legat de activitatea ASPA si acestei fundatii. Zeci de ONG-uri au protestat impotriva Primariei atunci cind in sedinta de Consiliu se limita adoptia la 2 ciini

Le promit bucurestenilor ca am sa le respect parerea lor dupa acest referendum.

Q: Va dati demisia?

A: De ce sa-mi dau demisia? Sunteti convinsa ca vina imi apartine si mie? Daca as sti ca se rezolva maine si aduc copilul inapoi imi dau demisia in 5 secunde. Asta se intampla din cauza ipocriziei noastre. Eu nu spun ca functioneaza toate lucrurile perfect. Stiti ca si mine ca 95% dintre oameni nu ii vor pe caini, restul de 5% sint mai vocali, se cred europeni. Am fost intre ciocan si nicovala.

Ce sa le spun parintilor copilului? (Este emotionat, plinge). Ce sa le spun, iertati-ne? Am trei nepoti, putea fi unul dintre ei.

Q: Ce se intimpla daca referendumul e invalidat?

A: Hai sa asteptam rezultatele, si eu voi face exact ce spun bucurestenii.

Q: Putem rezolva problema cu 8 hingheri?

A: Pina acum am avut alte prioritati, scolile, parcurile. Sint masini care vin seara in Bucuresti si dau drumul la ciini. Incercam sa le identificam, rezultatul a fost egal cu zero. Am incercat sa prindem ciinii cu latul, cu metode nedureroase. Hingherii au mincat bataie in cartier.

Q: Sinteti dispus sa mergeti la copilul al carui frate a murit?

A: Da.

Q: Parchetul general ancheteaza cazul. Cine credeti ca e vinovat?

A: Nu stiu, doamna. Toti cei vinovati sa plateasca.

Referendumul imi va da dreptul sa pun presiune pe Parlament. Refuz sa cred ca parlamentarii nu iau in considerare ce-si doresc oamenii.

Mi-am lasat inclocuitor pe dl viceprimar si m-am dus sa fac un control medical. Ma simt bine si n-am luat-o razna. Era s-o iau razna cind mi-au spus prin telefon ce s-a intimplat.

Azi la ora 16.00 a aterizat avionul pe Otopeni.

Am avut plingere penala la Parchetul general cu tot felul de prostii despre asezamintul de ciini.

Q: Veti propune delegarea responsabilitatii spre sectoare?

A: Da. Am cerut primarilor sa-si faca structurile. Era problema unde ii ducem. Pallady are o capacitate mica, Mihailesti nu depasea 500 de catei.

Q: Luati in calcul solutia lui Traian Basescu?

A: E parerea venita din experienta unui om care a fost si primar. Tot ce a spus a spus adevarat. Eu fac ce imi cer cetatenii.