In judetul Suceava, un primar are proces cu el insusi pentru a obtine evacuarea dintr-o cladire in care administratia locala a investit circa patru miliarde de lei vechi pentru modernizari. Se intampla in oraselul Brosteni, iar paratul si reclamantul sunt una si aceeasi persoana, adica Nicolae Chiriac, relateaza Monitorul de Suceava. Primarul recunoaste ca situatia nu este normala, motiveaza ca procesul a fost declansat in perioada in care nu era primar, dar evita sa spuna ca la vremea respectiva detinea functia de viceprimar in Brosteni, la care mai apoi a renuntat, dar a ramas consilier local.

Persoana fizica Nicolae Chiriac are proces cu primarul Nicolae ChiriacFoto: portal.just.ro

Potrivit publicatiei locale Monitorul de Suceava, absurda poveste a inceput in anul 2001, atunci cand primarul de azi, Nicolae Chiriac a reusit sa cumpere de la Ministerul Industriilor cladirea centralei termice numarul 1 din micul orasel Sucevean.

Cinci ani mai tarziu, in 2006, primaria Brosteni s-a decis sa cumpere aceasta cladire pentru a amenaja o piata agroalimentara. Printre cei care au votat in favoarea acestei tranzactii s-a numarat si Nicolae Chiriac, consilier local in mandatul 2004-2008.

Pentru aceasta tranzactie, fostul primar sustine ca s-au platiti circa 238 de milioane de lei vechi, insa ca acum acea factura a disparut.

"O copie dupa aceasta factura exista, dar originalul a fost luat de actualul primar pe motiv ca are de modificat ceva in ea, iar apoi nu a mai adus-o inapoi la primarie. Cu hotararea de Consiliu Local si acea factura am devenit proprietari de drept ai cladirii, iar ulterior, cand Nicolae Chiriac a incercat sa sisteze lucrarile de modernizare pe care le efectuam acolo, cererea sa a fost respinsa de Judecatoria Vatra Dornei", a aratat ex-primarul Chirila, actual consilier local.

Cladirea modernizata de catre administratia locala din bani publici, revendicata in instanta de catre actualul primar

Intre timp, administratia locala din Brosteni a investit circa patru miliarde de lei vechi in modernizarea pietei agroalimentare pe care, teoretic, o avea in proprietate.

La 5 ani de la tranzactie, Nicolae Chiriac a actionat in judecata Primaria Brosteni si a cerut evacuarea pietei agroalimentare pentru a putea reintra in proprietate. Actiunea sa a fost respinsa de Judecatoria Vatra Dornei, dar anul trecut, in octombrie, omul de afaceri Nicolae Chiriac a inaintat recurs la Tribunalul Suceava.

Cu toate acestea, intre timp, Nicolae Chiriac a devenit primar din partea USL si a ajuns sa aiba dubla calitate in procesul intentat tocmai de el - reclamant si parat.

"Practic, primarul Nicolae Chiriac vrea sa evacueze institutia pe care o conduce, iar in acest fel investitia de patru miliarde de lei vechi facuta din bani publici sa intre in patrimoniul sau. Eventual sa inchirieze piata agroalimentara catre primaria pe care o conduce", scrie publicatia locala.

Primarul din Brosteni: "Sunt de acord ca e o situatie anormala, dar am mostenit ceea ce este la primarie si cu bune si cu rele"

In acelasi proces este parte si Consiliul Local Brosteni, dar consilierii locali Gheorghe Balan si Steliean Chirila spun ca nimeni nu i-a anuntat de existenta acestui recurs, desi primarul era obligat s-o faca.

Orasul Brosteni

Orasul Brosteni

Foto: Google Earth

"Zilele trecute, dupa ce au aflat de acest proces, consilierii locali au luat foc. O prima masura a fost cea de demitere a viceprimarului Mihai Molodeschi, desemnat de primar sa-i tina locul la proces, si care nu a anuntat pe nimeni de intentiile omului de afaceri Nicolae Chiriac, total contrare intereselor pe care ar trebui sa le aiba primarul Nicolae Chiriac. In consecinta, au fost desemnati alti consilieri locali care sa reprezinte interesele administratiei locale din Brosteni in lupta cu primarul Nicolae Chiriac", scrie Monitorul de Suceava.

Potrivit publicatiei citate, Nicolae Chiriac recunoaste cu nonsalanta existenta acestui proces si spune ca a dat in judecata Primaria Brosteni pentru "rea-credinta".

Actualul primar nu recunoaste existenta facturii de 238 de milioane de lei vechi la care face referire vechiul edil din Brosteni si ca atare considera ca tranzactia nu s-a incheiat.

Referitor la posibila incalcare a dreptului de proprietate de catre Primaria Brosteni in perioada cand s-au executat lucrarile de modernizare a fostei centrale, "Nicolae Chiriac are o versiune cel putin hazlie", relateaza ziarul local.

"Eu am protestat in scris, la Primarie, la Politie si la Comisia de Abuzuri din Parlament", a aratat Nicolae Chiriac, insa, potrivit ziarului local, acesta nu ar fi chemat politia la fata locului pentru a stopa lucrarile.

"E ciudat sa ma judec cu mine insumi, dar procesul a inceput cand nu eram primar si nu aveam de unde sti ce se va intampla. Sunt de acord ca e o situatie anormala, dar am mostenit ceea ce este la primarie si cu bune si cu rele", a concluzionat edilul din Brosteni.