Opozitia l-a prins pe Traian Basescu pe picior gresit si l-a pus in dificultate pentru prima data in lunga serie de certuri sterile din ultimii doi ani. S-a mai intamplat odata in campania din 2009, cand Antonescu l-a batut la scor in timpul dezbaterii de la Cluj. Atunci a gafat raspunzand unor obraznicii in serie cu un incalificabil atac sub centura. Astazi, a gresit venind - pentru al doilea punct al discutiilor, reorganizarea administrativa - descoperit, nepregatit, fara replici gandite la acuzatii previzibile, jucand perfect stupid rolul presedintelui dispus la dialog si compromis. Dialog pe ce baza? Compromis pe ce? Victor Ponta a fost la un pas de KO, dar l-a ratat.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Momentul cheie a fost spre sfarsitul discutiei. Victor Ponta i-a reprosat ca discuta reorganizarea administrativa fara sa prezinte un document, un proiect, ceva concret. Basescu a baiguit ceva, indicand ca proiectul e la Guvern, la Boc. In mod normal, Ponta si Antonescu aveau toate motivele sa se ridice si sa-i multumeasca frumos presedintelui pentru invitatie, cu scuze ca nu pot continua discutia la modul general, pe baza unor simple declaratii agitate prin presa de politicieni. Opozitia putea foarte simplu sa-i raspunsa simplu: pai n-avem ce compromis sa obtinem la Cotroceni. Daca proiectul e la Guvern, atunci cu Boc trebuie vorbit, nu cu Basescu.

Exact aceasta tactica, altminteri perfect legitima, a utilizat-o Traian Basescu in aprilie 2009, cand un grup de ONG-uri ii solicitau sa opreasca noile Coduri. Au cerut intalnire la Cotroceni, Traian Basescu i-a primit si le-a inchis gura rapid cu urmatoarea solicitare:

  • "Am o mare rugaminte! Eu primesc foarte multi oameni care vin pentru poza, vin sa faca o poza la presedinte dupa care sa iasa si sa vorbeasca foarte urat. Uitandu-ma la dumneavoastra, constat ca sunteti o grupare sau mai multe grupari reprezentate de foarte multi oameni tineri. Si atunci intrebarea mea cinstita la demersul dumneavoastra, care sunt convins ca este cinstit, este sau rugamintea mea este: Dati-mi o lista cu amendamentele la cele patru coduri si va promit ca voi invita partidele la o discutie si le voi cere sa tina cont de amendamentele dumneavoastra. Este posibil? Dati-mi un raspuns acum si daca il avem continuam intr-o maniera discutia, daca nu avem observatii, sigur, discutam in general. Vreau sa stiu ce fel de discutie urmeaza sa facem".  

La fel cum, ONG-urile n-aveu o lista in 2009, si au plecat de la Cotroceni cu coada intre picioare, nici Traian Basescu n-a pus pe masa discutiilor cu Crin Antonescu si Victor Ponta vreun proiect concret de reorganizare administrativa, in schimb opozitia a venit, de bine, de rau, cu ceva la mana. Lasam la o parte calitatea proiectelor, dar intre un proiect scris si unul vorbit, prima diferenta majora e ca primul exista, al doilea nu.

Adevarul este ca Basescu a dorit doar "o poza" cu opozitia, "o discutie in general", menita sa-l arate cat mai impaciuitor si cooperant. Daca in acest moment al discutiei, Victor Ponta se ridica si pleca, pe motiv ca nu exista o minima baza a discutiei pe tema reorganizarii administrative, Traian Basescu s-ar fi aflat intr-o mare dificultate in a explica de ce a ales sa dezbata o tema atat de importanta in absenta vreunui proiect clar, disponibil in detalii, pe hartie. Nici acum nu e prea limpede de ce seful statului a chemat opozitia sa negocieze un proiect fantoma, pe care inca nimeni nu l-a vazut. Altfel spus, Traian Basescu a gresit punand pe agenda discutiilor cu opozitia, pe langa tema revizuirii Constitutiei, si o tema pentru care nu era documentat, nici pregatit sa raspunda coerent si argumentat: reorganizarea administrativa.

Repet, acest argument l-a utilizat insusi Traian Basescu pentru a trimite la plimbare acum doi ani cateva ONG-uri nemultumite de noile Coduri. Ponta n-a simtit insa momentul de maxima slabiciune, fiind prea incantat de halul in care se balbaia seful statului de fiecare data cand era chemat sa se intoarca la popor.

Altfel, azi, 21 iunie 2011, am mai vazut un fel de talk show cam idiot, din care toata lumea a cautat sa iasa bine. Am vazut un Ponta ceva mai documentat, cu replica la el, dar prea sedus de propria strategie clocita la partid ca sa-i mai vada adversarului coasta rupta. Am vazut acelasi Antonescu bun de gura, dar ingrozitor de inconsistent. Am vazut un Traian Basescu slab pregatit, vulnerabil, cu mesaje impachetate grosolan (Eu vreau modernizare, opozitia refuza).

Daca ati ratat sceneta, a fost cam asa: Crin Antonescu si Victor Ponta l-au hartuit pe Traian Basescu cu intoarcerea la popor: vrei referendum, vrei anticipate in toamna, de ce fugi de popor? In schimb, seful statului a incercat sa-i scoata din minti jucand cam stangaci comedia presedintelui cooperant. Noroc ca toata prostia asta n-a durat decat o jumatate de ora.

Pacat de initiativa si de momentul ratat de noi toti. Normal era sa dezbatem acum ce a castigat societatea dintr-o intalnire importanta presedinte-opozitie, nu cu ce s-au ales Ponta, Antonescu si Basescu. Din aceasta intalnire Basescu-Opozitie lipseste seriozitatea abordarii, uimeste calitatea slaba a proiectelor puse pe masa. Taclalele din Cismigiu, la un sprit agitat cu sifon, arata probabil la fel: un munte de vorbe goale, timp pierdut, saracie de idei.

In realitate, si Antonescu&Ponta erau datori cu niste explicatii importante. Ei trebuiau sa justifice de ce nu vor modificarea Constitutiei (un proiect care, spre deosebire de reorganizarea administrativa, de bine de rau inca exista, desi Curtea Constitutionala a respins cele mai importante propuneri de revizuire) de ce se opun eliminarii prezumtiei de nevinovatie din legea fundamentala, confiscarii averilor, de ce nu doresc sa renunte la baronii judeteni care incep sa coste Romania zeci de milioane de euro si propun in schimb inca un etaj de birocrati si coruptie peste actualele judete, de ce marii suspecti de coruptie ai opozitiei au mai departe girul partidelor lor etc etc.

P.S. Rezumatul discutiilor cu USL, realizat la orele 19.00 de presedintele Traian Basescu, mai repara putin din impresia proasta lasata la pranz. Seful statului a punctat corect anuntand ca se va bate mai departe pentru eliminarea tezei care prezuma caracterul licit al averii din Constitutie si pentru eliminarea imunitatii extinse pentru parlamentari si ministri. Desi, nu vad cum o va face si cum va convinge Parlamentul. Caracterizarea liderilor de la PSD si PNL drept imaturi politic si superficiali atunci cand propun anticipate si consilii de criza se sprijina si ea pe argumente corecte.