"Pe mine m-a dus cu gandul la rolul pe care l-a jucat Traian Basescu in guvernul Victor Ciorbea. Ar fi Gica contra la tot ce se intampla acolo si cu un potential foarte mare sa distruga la orice ora doreste un guvern. O poate face suparand pe unul din partenerii din coalitie. (...) Sebastian Lazaroiu este ceea ce se cheama in serviciile secrete o cartita. El poate sa fie o cartita, o bomba cu ceas, exploatabil oricand", a declarat directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga.

Adrian Moraru in studioul HotNews.roFoto: Hotnews
  • Monica Macovei despre numirea lui Lazaroiu: Numirea lui e oportuna, cred ca in acest moment in care suntem si cu clasa politica in tranzitie orice om din afara sistemului politic face bine partidului si guvernului
  • Macovei despre noul CSM: Sigur ca da, ma simt inselata in asteptari de noul CSM, dar s-ar putea ca asteptarile mele sa fi fost mai mici decat ale dvs. Eu n-am avut asteptari atat de mari.

Asculta integral interviul cu Adrian Moraru si Monica Macovei

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi cele mai importante declaratii facute de Monica Macovei si Adrian Moraru la Discutia de luni

  • Monica Macovei: Mi-e greu sa-mi imaginez ca pur si simplu n-o sa se duca la sedintele stabilite cei de la USL. In plus aici trebuie si presiunea publica, pentru ca trebuie facute aceste modificari. Una dintre ele este foarte importanta pentru noi toti si usor de inteles. Este eliminarea imunitatii parlamentare pentru  fapte penale sau eliminarea prezumtiei de dobandire licita a averii, astfel incat sa intram in randul lumii, sa putem sa confiscam in procese civila, sa facem confiscare extinsa. La CSM de exemplu, se scoate votul secret si se introduce votul public si obligatia motivarii deciziei, ca pana acum aveam decizii nemotivate ca nu-i intrebam cum au votat, ca era votul secret. Deci eu m-am referit la modificari pe care le vrea toata populatia.
  • Adrian Moraru, despre propunerea ca judecatorii sa nu se mai poata pronunta pe probleme bugetare si fiscale: sunt perfect de acord ca magistratii in mod abuziv incep sa dea de la ei sporuri in instante, problema e ca in acelasi timp oamenii ataca diverse taxe locale aberante, de la taxa de bariera pana la taxa la ridicarea masinii, la taxa auto, cred ca la o solutie reala si ingrijoratoare s-a gasit o interdictie mult prea generala. E ca si cum am spune ca de la o masina cu sofer beat care a omorat un pieton interzicem masinile sa circule in Romania. 
  • Monica Macovei: Sigur ca toate astea intra in dezbatere si si eu sunt de acord ca trebuie sa gasim solutii echilibrate. Trebuie sa stim ca in alte state judecatorii nu decid politica fiscala si salariala a tarii. Deci este exclus. Si acum, in continuare, se judeca pe acele reduceri de salarii. Este de nevazut in alta parte. In continuare se fac dupa ureche lucrurile. Nu exista nici o decizie CEDO care sa se refere la aceste drepturi castigate in materii de salarii sau pensii. Ca si aici, dupa ureche ajungem la distorsionari juridice mari. 
  • Macovei despre propunerile privind cooptarea in CSM a sase membri ai societatii civile: Daca aceasta modificare se face, prin lege trebuie vazut clar cine trebuie sa faca aceste propuneri. Deci legea poate apoi sa puna conditii, pentru cine. Vedem ca ideea ca judecatorii si procurorii isi fac curat singuri a fost un esec. Unii buni trag in continuare si lucreaza foarte mult si altii care nu fac nimic sau din cauza carora se prescriu fapte nu patesc nimic. Sigur ca da, ma simt inselata in asteptari de noul CSM, dar s-ar putea ca asteptarile mele sa fi fost mai mici decat ale dvs. Eu n-am avut asteptari atat de mari. Dar acum, n-avem decat solutia sa-i incurajam pe cei care vor sa faca schimbari fiindca sunt acolo pentru sase ani si trebuie sa-i presam sa-si faca treaba pana la urma. 
  • Adrian Moraru: Principiul ca oamenii ar trebui sa vina din afara sistemului este sanatos, pentru ca este sistem de check&balances. In Romania autoreglementarea n-a functionat niciodata.

  • Monica Macovei despre numirea lui Lazaroiu: Numirea lui e oportuna, cred ca in acest moment in care suntem si cu clasa politica in tranzitie orice om din afara sistemului politic face bine partidului si guvernului. BPN a fost consultata, eu pot sa va spun ca am fost consultata. Am fost consultata, presupun ca n-a fost unanimitate, dar aici trebuie sa fie o comunicare a BPN-ului
  • Adrian Moraru despre numirea lui Sebastian Lazaroiu la ministerul Muncii: PDL-ul nu este intr-o postura in care sa-si permita ca pe vremea domnului Tariceanu un conflict cu palatul Cotroceni. In momentul de fata, dupa Congres, Traian Basescu are o putere mult mai extinsa decat o avea asupra guvernului in urma cu sase luni de zile. 
  • Cred ca mai degraba asistam la numirea unui foarte important jucator politic la masa Guvernului. A pus pe cineva care are un potential sa-si impuna punctele de vedere la masa Guvernului mult mai mult decat are Emil Boc. Pe mine m-a dus cu gandul la rolul pe care l-a jucat Traian Basescu in guvernul Victor Ciorbea. Ar fi Gica contra la tot ce se intampla acolo si cu un potential foarte mare sa distruga la orice ora doreste un guvern. O poate face suparand pe unul din partenerii din coalitie. Nici nu va puteti imagina ce suparari poate sa produca un om dotat cu abilitati politice ca dl Lazaroiu. 
  • Un ministru trebuie sa imbine cele doua calitati: calitatile politice, pe care dl Lazaroiu lucrand de foarte mult timp cu politicienii le are, dar ii lipseste suportul politic, el nefiind membru de partid. Dar sa fim seriosi, suport politic are mai mult decat ar avea de la Partid, si el vine de la Palatul Cotroceni. 
  • Cred ca multi dintre cei care cred ca Lazaroiu va fi o prada usoara in dezbateri publice, fie aducandu-l la o motiune in Parlament, vor avea o mare surpriza. Cred ca oamenii care ajung la un asemenea nivel sunt capabili sa asimileze cunostinte destul de repede, plus ca nu cred ca la un an inainte de alegeri PDL va da o reglementare care sa mai taie ceva. Eventual vor veni cu pomeni, domnul Lazaroiu la dat cred ca se pricepe, la strans de punga cred ca era mai complicat. 
  • Sebastian Lazaroiu este ceea ce se cheama in serviciile secrete o cartita. El poate sa fie o cartita, o bomba cu ceas, exploatabil oricand. Ganditi-va ce-ar fi ca maine domnul Lazaroiu sa inceapa sa faca o remarca legata de reforma din domeniul sanatatii facuta de dl Cseke. Pana mai ieri, problema lui Traian Basescu era sa-si dea demisia acest guvern. Daca iese UDMR-ul din nou te victimizezi, Traian Basescu este un expert in a gasi vinovati pentru diverse lucruri.