Marius Pascan, manipulatorul sef de imagine al primarului gargaragiu a facut, pe langa burta si falci, o avere frumusica. Din afaceri subterane, editare de Monitoare pupincuriste, prietenii interesate.

In afara de un apartament de aproape un miliard Pascan nu poate justifica, dintr-un salariu de bugetar, dobandirea recenta a unui autoturism Ford Ka, a unui scuter Piaggio si o casa in Unirii in constructie. Mefistotelic, i-a inspirat si educat pe unii afaceristi doritori de imbogatire, precum Marius Catana si Claudiu Maior.

A apelat la periaje pentru a-i cuceri pe fostii taranisto-liberali Doru Opriscan si Mihai Porutiu. Sau pe pesedistii Ovidiu Natea si Cristian Georgescu. I-a manevrat dupa propriul interes pe Cornel Core sau Dan Gliga. S-a protejat de raspunderea penala in spatele lui Marin Sandu. Alunecos, a scapat de catuse pana acum. Vrem o proba a incoruptibilitatii sefului PNA, Daniel Morar!

De la un umil scriitoras, la Cuvantul liber, iar apoi la Recurs, purtator de pulovere roase la coate de atata purtat si de veste demodate, Marius Pascan a ajuns, dupa o campanie furibunda pro-Florea, purtatorul de mesaje demagogice al primarului, imbracate in principii morale teoretizate, nu si puse in practica, asa cum va vam arata mai jos.

Mutarea sa dintr-un birou al unei firme cu un ziar in faliment in cabinetul nr. 2 al Primariei, pentru ca viceprimarii, de ce sa nu recunoastem, sunt doar de décor, era de notorietate inca inainte ca examenul pe post sa aiba loc.

Transformarea sa machiavelica in cainele de paza al unui primar prea slobod la gura a fost rapid remarcata de catre jurnalisti, dar si de catre politicienii si afaceristii din municipiu. De la aspectul fizic (Pascan a castigat serios in greutate) pana la modul de a se imbraca (a devenit posesorul unor costume cumparate cu sume cu sase zerouri) si pana la averea frumusica, manipulatorul sef de imagine respira bunastare de-a dreapta lui Florea. Moment in care au aparut primele suspiciuni. De coruptie.

Dupa restructurarile din primarie, Pascan a ajuns director adjunct, deoarece functia de creator de mesaje populisto-socialiste nu mai cadra cu statutul sau social care incepea sa bata la ochi. Daca atunci, cand pasea in primarie nu avea decat un apartament pe strada Infratirii nr. 7 din cartierul Tudor, pe care il imparte cu sotia sa Aurora, dupa patru ani de inventat noi masti ale lui Florea, Pascan detine acum un Ford Ka, an de fabricatie 2002, si un scuter Piaggio, an de fabricatie 2001. Suma estimata de specialistii din piata se invarte undeva la 10-11 mii de euro.

Anul trecut, Pascan a mostenit si o casa de vacanta confortabila de 60 mp, un teren intravilan de aproape 4000 mp si unul extravilan de 16.000 mp. Daca ar fi sa ne luam dupa valorile de impozitare, mostenirea nu se ridica nici la 30 de milioane de lei, suma ce ne face sa radem, daca ar fi reala.

Pe langa averea la vedere, baronul Pascan, ce se vrea egalul in bogatii al lui Florea, se plimba in continuare cu un Peugeot 307, ale carui rate de leasing, dupa cum am mai scris, le-ar plati transportatorul traseist politic Claudiu Maior.

Un secret la fel de bine pazit este faptul ca, dupa chipul si asemanarea prietenilor sai de interese, Marius Pascan isi construieste casa in cartierului Unirii. Deschizator de partii imobiliare a fost tot Maior, al carui model a fost urmat si de catre alti reprezentanti ai camarilei din jurul primarului Florea.

Ce nu ne-am dumirit noi, oricat am adunat, scazut, inmultit si impartit, este cum a reusit Pascan sa atinga asemenea performante mobiliare si imobiliare din salariul modest de bugetar, de 18 milioane lei lunar, conform declaratiei de venit pe 2004.

E greu de crezut ca, adaugand si salariul sotiei, de nici 5 milioane de lei lunar, Pascan a reusit sa economiseasca peste 300 de milioane in ultimii ani, pentru a ne referi doar la cumpararea Ford Ka si a scuterului.

In conditiile in care si-a schimbat intreaga garderoba, plateste facturi, calatoreste, mananca, se distreaza binisor, e greu de crezut, daca nu imposibil.

Poate o explicatie a veniturilor suplimentare, la negru, insesizabile intr-o declaratie de venituri oficiala, ar fi afacerile subterane pe care le-a derulat cu amicii lui, pe care a fost suficient de viclean sa nu isi puna numele, darmite semnatura.

La Serviciu. Cu Maior si Catana

Doi dintre apropiatii lui Marius Pascan, cu care s-a "incuscrit" in business-uri aducatoare de comisioane, sunt Marius Catana, controversatul sef al Biroului Administrativ din cadrul Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului, respectiv Claudiu Maior, patronul, in prezent neoficial, al Siletina SRL, firma care dirijeaza transportul urban de calatori in municipiu.

Neoficial, dar deseori surprins dirijand activitatea in tandem cu prietenii amintiti mai sus, Pascan a pastorit localul La Serviciu, situat pana anul trecut la subsolul cladirii unde isi are sediul Camera de Comert, Industrie si Agricultura.

Unul din clientii fideli, consumator de vodca in combinatie cu bere, era Marin Sandu, inca procuror-sef al PNA, un alt personaj influent din preajma lui Pascan, relatie pe care o vom analiza insa mai jos.

Dupa ce a functionat mai putin de un an, discretul restaurant si-a inchis portile, pe fondul unor neintelegeri care au survenit intre parteneri.

Desi ultima afacere nu s-a dovedit profitabila, Pascan si Catana sunt legati prin multe fire ale trecutului. Cei doi au fost colegi la Recurs, cand primul era sef la departamentul politica - administratie, iar cel de-al doilea director executiv al Scorillo, firma ce edita cotidianul Recurs.

Dupa alegerile din 2000, Pascan a ajuns in fotoliul de purtator de cuvant in primarie, iar Catana a fost plasat subtil sa lucreze pentru aceeasi gasca din jurul lui Florea, ca sef al Corpului de Control al prefectului Ioan Toganel, iar apoi al lui Ovidiu Natea.

In toti acesti ani, in care si-au creat o imagine publica serioasa, Pascan si Catana au lucrat bine impreuna si in subteran. Zilele Targumuresene au fost organizate inclusiv in 2004, an manos, electoral, pe firma lui Marius Catana, Expo Media Serv, iar apoi cand s-a retras din motive de incompatibilitate, a interpusilor sai de fatada.

Anual, aceasta manifestare a avut alocate 1,5 miliarde de lei. Oficial. Doar cu un zece la suta comision, Catana si, indirect, Pascan s-au ales cu 150 de milioane de lei pentru mai putin de o saptamana de manifestari.

Nu mai socotim participarea la profit, netaxarea cu facturi a unor firme, obligativitatea artistilor de a recunoaste in scris ca au primit sume duble fata de onorariu etc.

De asemenea, tot pe aceeasi firma a fost editat ghidul turistic comandat de Primaria Targu Mures, o lucrare recompensa tot din partea bunului prieten Pascan.

Dincolo de relatiile comerciale, in mare parte la negru, prin Catana, membru PSD, ne indoim ca din convingere, tinand cont de petele din dosarul sau din ce in ce mai voluminos, Pascan a ajuns la liderul PSD Mures, Ovidiu Natea, procurandu-i marionetei create de el, Dorin Florea, un sprijin politic indispensabil in cursa pentru cel de-al doilea mandat.

Cu Claudiu Maior, mai simplut ca aparitie publica, lucrurile au mers mai usor. Furnizor de maxi-taxiuri in campania din 2000, Maior a ramas aproape de tandemul Pascan -Florea. Fidelitatea sa a fost rasplatita cu 40% din Asocierea pentru Transport Urban SC Siletina Impex - Transport Local SA, desi procentul neoficial al lui Maior din afacere este mai mare.

Dupa parafarea acestui contract de asociere pagubos pentru societatea subordonata Consiliului Local, dar extrem de profitabila pentru firma, proprietara a 2-3 microbuze, a lui Maior, acesta s-a simtit dator sa-si arate recunostinta fata de unul din protectorii sai.

Tatal lui, Ioan Pascan, s-a ales cu un post confortabil la Siletina SRL, firma tot mai prospera dupa parteneriatul cu Transport Local.

Tot din relatia trioului Pascan - Maior - Florea au rezultat alte beneficii directe pentru transportatorul traseist, indirecte pentru buzunarele duetului din varful primariei.

Maior s-a ales cu sala de fitness detinuta de SERACOM langa piscina acoperita, dar si un spatiu pentru o terasa fara WC in Complexul Week end, clientii cu probleme fiind indreptati spre Casa de Oaspeti a primariei, langa care este amplasata strategic terasa.

De asemenea, avem certitudinea ca unul dintre cei mai persuasivi mentori ai lui Maior in a trece de la PRM la PD, miscare clocita de cateva luni, dar pusa in practica in iulie, ii apartine tot lui Marius Pascan, care ii pregateste terenul superiorului sau spre o evadare din independenta prefacuta. Si o indepartare de catuse.

Un Monitor pentru manipulare

De cand Pascan a luat fraiele diligentelor verbale ale lui Florea, s-a alocat o suma substantiala mass-media locale pentru a promova activitatea… Consiliului Local. Anual peste un miliard de lei a fost cheltuit pentru texte-limba despre inegalabilul demagog Dorin Florea. Date in tandem de ziaristi si de Marius Pascan.

Cele mai recente creatii semnate de directorul adjunct sunt comentariile sale neargumentate si nesustinute faptic impotriva unui dusman, pentru care atat Pascan cat si Florea au dezvoltat in ultimii patru ani paranoia.

Dupa un serial superfluu despre apa meteorica, pigmentat cu insulte la adresa furnizorului de apa potabila din municipiu, aflam ca nici Pascan nu stapaneste acele principii jurnalistice de a caror lipsa ne-a acuzat in repetate randuri. Verificarea informatiilor nu este punctul forte al lui Pascan. Nici autenticitatea lor.

O alta vaca de muls este Monitorul Primariei, care a supt anual in acte sute de milioane de lei, publicatie in care consilierii, cei care au aprobat bugetul in ideea de a fi promovati, trebuiau sa se multumeasca, in cel mai bun caz, cu a-si citi hotararile adoptate, daca nu se trezeau insultati, si ne referim mai ales la alesii UDMR.

Cand anul trecut, consilierii UDMR nu au vrut sa mai voteze vreun leu pentru Monitorul Primariei, Pascan a folosit acest lucru ca pe o arma electorala, atingand coarda sensibila a romanilor a caror primar drag era faultat de consilieri.

Manipularea s-a dus inclusiv in paginile Monitorului, in care Pascan a scris un editorial de adio, lacrimogen, sensibil si credibil, daca nu am sti despre ce personaj alunecos si mefistotelic este vorba.

"Dupa 18 editii in care aceasta publicatie a prezentat constant aspecte de larg interes din activitatea Primariei si Consiliului Local Tirgu-Mures, continuitatea sa devenea o problema pentru o parte a consilierilor locali preocupati prioritar de apropiatul scrutin electoral.

Pozitiile exprimate in sedinta respectiva pledau, in esenta, fie pentru interzicerea aparitiei Monitorului, fie pentru constituirea unei comisii avand rolul de a cenzura anumite articole care nu intruneau sufragiile unei parti a consiliului.

S-a motivat faptul ca aceasta publicatie nu critica, nu prezinta negativ activitatea primarului si a primariei, ca astfel se constituie intr-o tribuna de campanie electorala.(…)

Cine isi poate imagina ca o publicatie standard a unei institutii si care se identifica pe deplin cu imaginea publica a acesteia, ar trebui sa se manifeste ca o gazeta de rand si sa loveasca in promotorul sau, in insasi ratiunea sa editoriala? …Dupa incrancenate dispute, care au durat chiar mai mult decat adoptarea propriu-zisa a bugetului local pe anul in curs, Consiliul Local Tirgu-Mures a hotarat ca, totusi, Monitorul sa apara, dar sa se margineasca la a insera doar hotararile consiliului, dispozitiile primarului si alte documente oficiale, fara alte comentarii sau asertiuni. O hotarare care lovea tocmai in interesul primordial al cititorului, al cetateanului caruia ii era adresat".

O mostra de scriitor proletcultist care nu se deosebeste de lingaii lui Nicolae Ceauseascu. Dar si un manipulator, care incerca sa-i induca cititorului ideea ca toate opintelile sale in a pastra linia editoriala de oda la adresa primarului sunt in interesul cetateanului si nicidecum in a lui Florea, care avea pe bani publici, un organ de presa de larga raspandire. Pana la urma lucrurile s-au aranjat cum a vrut Pascan.

Sandu naseste corptia

Cu toate ca Marius Pascan nu este un model de moralist, el a scapat intotdeauna de raspunderea penala. De fapt, nici o actiune impotriva machiavelicului Pascan nu a fost cel putin initiata, darmite finalizata.

Explicatia ar fi faptul ca familia procurorului sef al PNA, Marin Sandu si a sa sotie, Ileana, sunt nasii de cununie ai familiei Pascan. Si cum Marius este mana dreapta a lui Florea... exista o explicatie.

De asemenea, Ileana Sandu a fost colega cu Marius Pascan la Cuvantul liber, la Recurs, iar acum se regaseste in colectivul de redactie al Monitorului Primariei.

Prin Sandu, Pascan are un ascendent moral serios asupra primarului, fiind polita de asigurare a acestuia ca PNA nu se va atinge de el. In rest, Marius Pascan, daca nu ar fi fost nasit de procurorul PNA Mures, Marin Sandu, pana la ora asta dadea cu subsemnatul in arest.

Iar motivele sunt cat se poate de evidente: nu poate justifica ratele pe care le plateste, limuzinele pe care le conduce si nici viata opulenta in care traieste.

Marius Pascan este unul dintre baronii locali si viata celor ca el nu poate fi decat o continua ascensiune, insa cand se va prabusi nu va mai avea loc de intors. Va fi distrus definitiv, asa cum este, de exemplu, acum Sechelariu. Acesti oameni ajung sa se creada dumnezei pe pamant, deoarece au credinta ca in bani si putere sta totul. Pana la un moment dat este adevarat, dar...