Interviu cu doamna Elena Bucurescu, mama lui Andrei – elev in primul an de A-levels la CATS College Cambridge

Andrei si Elena Bucurescu la CambridgeFoto: Integral Programe Educationale

​Andrei este deja in al doilea an de studiu la un liceu de elita din Marea Britanie. Procesul prin care a fost admis a fost unul de durata, in care Andrei impreuna cu mama lui, au beneficiat de sprijin din partea consultantilor Integral Programe Educationale.

Stand de vorba cu doamna Bucurescu, am aflat care sunt cele mai importante aspecte pe care le-a luat in considerare in stabilirea planului educational pentru Andrei si care sunt dilemele cu care se confrunta o mama cand face aceasta alegere.

Cati ani avea Andrei cand ati inceput prima oara sa va interesati de oportunitati de studiu in strainatate pentru el?

Prima oara ne-am interesat de oportunitatile de studiu in Marea Britanie cand Andrei avea 14 ani. Era in clasa a VIII-a si am vizitat, cu totul intamplator, Targul de colegii si universitati de la Hilton, organizat de Integral.

Rezultatul discutiilor purtate cu diversi reprezentanti ai colegiilor, a generat mai multe semne de intrebare in ce priveste viitorul si oportunitatile oferite de aceasta varianta copilului nostru: studiile in afara tarii.

Care au fost principalele argumente pe care le-ati gasit pentru a lua decizia sa-l trimiteti pe Andrei la o scoala tip internat?

Principalul argument a constat in siguranta unei supravegheri si a unui control apropiate, din partea reprezentantilor colegiului, in ce priveste atat dezvoltarea personala a lui Andrei, cat mai ales pregatirea lui pentru universitate si implicit viata sa profesionala.

In proces ati intampinat probleme? Care au fost principalele dificultati?

Factorul sentimental este si a ramas in continuare o mare dificultate (desprinderea lui Andrei de familie inca de la varsta de 15 ani, cu exceptia vacantelor si vizitelor la el).

Investitia materiala in acest proces, nu este de asemenea de neglijat.

V-a fost usor sa aveti incredere in el sa il lasati singur intr-o tara straina de la o varsta asa de frageda?

Fiecare parinte isi cunoaste copilul... Dincolo de intamplarile accidentale, care pot avea loc chiar alaturi de noi, nu am avut nicio teama sau emotie in ce priveste increderea noastra ca Andrei va fi mai bine acolo decat aici.

Mai mult, daca Andrei, care acum este deja in level A (in al II-lea an de studii in UK), ar fi avut orice problema de adaptare (psihologica sau intelectuala), reluarea / continuarea studiilor sale in Romania nu ar fi fost decat o simpla formalitate.

Dupa ce ati vazut oportunitatile si ati stat de vorba cu Andrei, cum ati ajuns de la intentie la fapte?

In primul rand ne-am facut o idee despre ce tara i s-ar potrivi si ce tip de scoala – chiar de la targul World Education vizitat, in urma discutiilor cu reprezentantii scolilor.

Apoi, am beneficiat de ajutorul consultantilor Integral pentru a afla detalii despre sistemul de invatamant din UK si conditiile posibile de cazare.

De asemenea, am urmat impreuna procedurile de aplicare si selectie, am ales si ne-am decis la un colegiu din Oxford, care l-a si acceptat pe Andrei, ca urmare a unor teste si a unui interviu.

Cum ati ales programul de studiu, dupa ce criterii?

Programul fiind standard pentru un elev in primul an de colegiu (ICGSE), singurele criterii de alegere au avut la baza conditiile de cazare si masa, precum si locatia si nivelul colegiului – d’Overbroek’s College Oxford.

Din fericire, dupa un singur an de studii (in conditiile in care elevii englezi urmeaza doi ani), rezultatele la testele nationale au fost pozitive, fiind astfel acceptat in level A.

La acel moment, considerand mai avantajos pentru Andrei sistemul de cazare si masa (camin cu cele 3 mese asigurate zilnic, fata de sistemul de cazare la o familie si cu doua mese asigurate zilnic, de care fiul meu beneficiase in primul an), precum si diverselor avantaje si oportunitati oferite de un colegiu de dimensiuni mai mari, am ales impreuna cu reprezentantii companiei Interal, ca Andrei sa urmeze Level A la un alt colegiu- Cats College Chambridge.

Care este evolutia pe care o puteti observa pana acum?

Pe plan psihologic, maturizarea ar fi prima evolutie majora a lui Andrei, in sensul organizarii, prioritizarii, responsabilizarii si mai ales a luarii deciziilor in diferite situatii.

In ce priveste partea de invatamant, datorita faptului ca stapanea la un bun nivel limba engleza, Andrei a urmat in primul an de studii, 7 materii importante ( Matematica, Fizica, Biologie, Fizica, Istorie, Cytizenship si Engleza), care au contribuit foarte mult la imbunatatirea bagajului sau de cunostinte.

Acum, urmarind un loc la o universitate de Economie/ Business, si date find si performantele si inclinatiile sale, urmeaza cursuri de Matematica, Economie, Istorie si Sociologie, al caror nivel de informatii atinge pe cel al Masterat-elor din Romania.

Pe langa aceste evaluari ale evolutiei sale, as mentiona de asemenea, si nu in ultimul rand, mediul local, ce-i ofera interactiunea cu foarte multe nationalitati, ceea ce l-a ajutat sa-si dezvolte abilitatile de adaptare.

Ce sfaturi aveti pentru parintii care ar vrea sa faca acest pas dar inca ezita?

La aceasta intrebare, nu-mi vine in minte decat un singur raspuns: “Daca as da timpul in urma cu 2 ani, as lua aceasi decizie, pentru ca acum stiu ca aceasta a fost cea mai buna investitie in copilul meu, la aceasta varsta.”

Ca sfat pentru parinti, imi vine un alt gand, pe care-l declar mereu fiului meu: “ Tu realizezi cat de mult te iubim, si cat de multa incredere avem in tine, ca suntem in stare sa renuntam la a te avea alaturi, pentru ca tu sa ai o sansa reala in a-ti construi un viitor frumos?”

Un sfat concret: Nu ezitati sa apelati la consultantii Integral, caci va pot ajuta, consilia si sustine sa impliniti visurile de viitor pentru dumneavoastra si pentru copiii dumneavoastra! Familia nostra si-l traieste din plin…Este de asemenea util sa va intalniti personal cu reprezentantii colegiilor si veti avea oportunitatea sa faceti acest lucru la targulWorld Education din decembrie.