(P) Care este rolul unui consultant educational in alegerea unui program de studii in strainatate? Ana Maria Papp - senior consultant Integral Programe Educationale a discutat online cu cititorii

de HotNews.ro    
Marţi, 11 octombrie 2011, 11:34 World Education


Ana-Maria Papp, Integral Programe Educationale
Foto: Integral Programe Educationale
Integral Programe Educationale organizeaza cea de-a treia editie a World Education Fair Universities in perioada 15-16 octombrie 2011, la Hotel Hilton, Bucuresti. In cadrul targului, reprezentantii a 32 de universitati europene vor oferi elevilor din clasele terminale de liceu informatii despre programele de studiu oferite. Despre consultanta educationala specializata pentru studii in strainatate a discutat online Ana Maria Papp - senior consultant Integral Programe Educationale.

Ana Maria Papp coordoneaza din 2008 echipa de consultanti educationali si relatiile cu partenerii externi ai Integral Programe Educationale.

 • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Laura

  Cat de usor ii este unui elev din Romania sa aiba acces la programele de studiu ale universitatilor din strainatate si care ar fi pasii de urmat de catre acesta? Din cate stiu exista cateva parteneriate intre universitatile din Romania si cele din alte state membre ale UE, prin care studentii pot merge pentru un semestru sa studieze in strainatate, vestitele programe Erasmus....insa elevii nu stiu (nefiind atat de bine informati) ca isi pot depune direct dosarul la o universitate din strainatate.

  • Ana Maria Papp

   Se stie deja ca studiile in strainatate nu sunt accesibile doar pentru elevii instariti, cu note de 10 pe linie. Elevii din Romania cu performanta academica buna (media generala a claselor IX-XI de peste 8), cu un nivel de stapanire al unei limbi straine ridicat (limba in care va studia), care pot redacta o scrisoare de motivatie personala si convingatoare au toate sansele sa fie admisi la universitatea din strainatatea aleasa de ei. Procesul de aplicatie difera de la o tara la alta - pentru inceput recomandam o intalnire cu unul dintre consultantii nostri care va oferi mai multe informatii in functie de tara, universitatea si specializarea aleasa. Programul Erasmus nu face parte din serviciile oferite de noi.

 • Întrebarea nr. 2 Popescu0

  In cadrul unui astfel de targ se pot afla si informatii despre oferta de credite pentru studii din tarile UE?

  • Ana Maria Papp

   Desigur. Fiecare universitate din cadrul targului World Education (15-16 octombrie) va oferi informatii suplimentare despre specializari, credite obtinute in urma absolvirii, perspective de viitor si tot ce ai nevoie pentru a face cea mai buna alegere. Daca te referi la imprumuturi sau sprijin financiar in Marea Britanie si Olanda, poti accesa un imprumut care acopera doar taxa de scolarizare. Te asteptam la targ pentru mai multe informatii.

 • Întrebarea nr. 3 cornelia

  In afara de taxele de studii si oferta educationala a universitatilor, ce alte informatii imi poate oferi, in plus, un consultant educational in cadrul unui targ la care participa mai multe universitati?

  • Ana Maria Papp

   In cadrul targului World Education , consultantii Integral va stau la dispozitie pentru detalii suplimentare despre:  programelei de studii, cele mai potrivite universitati in functie de domeniul ales si de performanta academica a fiecarui elev in parte. Recomandarile se fac si in functie de locul universitatilor in clasamentele internationale. Consultantii va vor oferi sprijin in procesul de admitere la universitate prin: pregatirea dosarelor de admitere, asistenta in obtinerea traducerilor oficiale ale documentelor, mentinerea legaturii cu institutiile alese pana la finalul perioadei de admitere; asistenta in gasirea locului de cazare; asistenta in identificarea si solicitarea de imprumuturi studentesti sau burse de studiu.

 • Întrebarea nr. 4 Ana

  in anul 1.
  Pot solicita de la dvs. informatii sau ajutor pentru "Mobilitatile transnationale" ( pe viitor) ? Desigur, abia sunt la inceput...

  • Ana Maria Papp

   Activitatea noastra nu este concentrata momentan pe mobilitati transnationale, dar cu cea mai mare placere, pe viitor, ne poti adresa intrebari. Din experienta mea programele de doctorat in strainatate pot fi accesate mai usor daca urmezi un program de master in cadrul aceleasi universitati. Iti multumesc oricum pentru intrebare. La targul nostru poti discuta direct cu reprezentantii universitatilor prezente pentru a-ti forma o imagine mai clara.

 • Întrebarea nr. 5 mihaela

  Care sunt ofertele educaţionale post masterat în domeniul picturii de şevalet?
  Am terminat masteratul în pictură anul acesta, la clasa pictorului Horia Paştină şi aş fi interesată de un program de studiu, in specialitate, în Europa.

  • Ana Maria Papp

   Cu cea mai mare placere ma voi informa despre domeniul ales, insa te-as ruga sa vii la noi la sediu (Integral Programe Educationale: bd. Gen Gheorghe Magheru, nr. 41, ap. 1 - punct de reper Piata Romana) pentru a discuta pe larg. In portofoliul nostru sunt nenumarate universitati care ofera specializarea de fine arts, insa trebuie sa identific necesitatile tale pentru aceasta specializare.

 • Întrebarea nr. 6 aldea

  Din experienta dvs. care sunt specializarile preferate de romanii care merg sa studieze in strainatate? Predomina cele din zona umana sau reala?

  • Ana Maria Papp

   In general, specializarile de afaceri, marketing, publicitate, mass-media, relatii internationale, drept international, arhitectura, design si IT sunt cele mai cautate. Intrebarea are ca scop orientarea catre un anumit domeniu?

 • Întrebarea nr. 7 Alice

  Care sunt criteriile de selectie pentru cineva care doreste sa studieze in strainatate?

  • Ana Maria Papp

   Depinde foarte mult de ce diploma vrei sa obtii - licenta sau masterat. Daca te orientezi spre un program de licenta, fisa matricola (cu mediile obtinute pana in momentul admiterii) si scrisoarea de motivatie trebuie sa fie foarte convingatoare. Se vor uita la mediile obtinute pe tot parcursul perioadei de studiu, la certificatul de limba straina recunoscut de universitatile unde candidezi (de la bun inceput stim ce punctaj minim solicita fiecare universitate in parte). De asemenea, diplomele extracurriculare, participari la olimpiade, premii, voluntariate vor veni in sprijinul aplicatiei. Last but not least, este necesara recomandarea din partea unui profesor in care profesorul trebuie sa aduca motive reale care te recomada pentru candidatura ta la universitate. Daca vei candida pentru un program de master, in primul rand, trebuie sa ai background relevant: sa fi studiat deja in domeniul respectiv. Pentru mai multe informatii, te asteptam la targul nostru la standul Integral Programe Educationale.

 • Întrebarea nr. 8 dana

  In cazul in care nu imi permit sa studiez in strainatate ce posibilitati exista pentru mine in vederea finantarii studiilor?

  • Ana Maria Papp

   In Marea Britanie si in Olanda exista un imprumut care acopera integral taxa de scolarizare. Acest imprumut este oferit tuturor studentilor europeni care sunt acceptati la institutii de stat din tara respectiva (Olanda si Marea Britanie). De asemenea, in Danemarca (de regula tarile nordice) si Scotia invatamantul superior e gratuit.
   Cand facem referire la burse, in Marea Britanie exista burse sociale care sunt acordate de majoritatea universitatilor in cazul in care venitul cumulat al parintilor este sub 25.000 de lire sterline  anual (aceasta suma poate varia in functie de universitati). Valoarea bursei sociale poate varia in functie de fiecare universitate in parte. Anul acesta, University of Huddersfield acorda 400 de burse sociale in valoare de 3.000 de lire sterline bazate pe venitul familiei. Bineinteles ca aceasta suma poate fi si mai mica la alte universitati.
   Bursele de merit sunt la nivel de universitate si, de regula, sunt acordate dupa primul an de studiu in functie de performantele academice.
   Exista posibilitatea unor burse acordate pentru anumite specializari de nisa. Universitatile participante la World Education vor prezenta in detaliu si oportunitatile de burse. Te asteptam.

 • Întrebarea nr. 9 Liviu

  Un elev poate aplica la programele de studiu in strainatate chiar si in timpul liceului?

  • Ana Maria Papp

   Desigur, incepand cu clasa a XII-a universitatile deschid portile catre potentialii studenti. Este important sa te informezi din timp, insa aplicatiile nu pot pleca mai devreme de clasa a XII-a. In mod ideal elevii incept procesul de identificare a universitatilor potrivite din clasa a XI-a. Targul World Education este o oportunitate foarte buna de a incepe cautarile.

 • Întrebarea nr. 10 Mihai

  Ce prevede legislatia romana despre consultantii educationali , firme sau persoane fizice ? Ce conditii trebuie sa indeplineasca acestia pentru a presta acest tip de servicii ?

  • Ana Maria Papp

   Din cate stiu, in COR (Codul Ocupatiilor din Romania) nu este reglementata ocupatia "consultant educational" ci aceea de "consilier educativ". Integral ofera consultanta educationala specializata pentru studii in strainatate. Specializarea vine in urma unor training-uri sutinute de universitatile partenere prin care consultatii dobandesc cunostintele si abilitatile pentru a asista candidatii in pregatirea dosarelor de admitere si pentru a-i orienta spre specializarile potrivite nevoilor lor. In afara acestor training-uri, consultantii Integral beneficiaza de actualizari periodice prin vizite ale reprezentantilor universitatilor si prin participarea la seminarii in campusurile universitatilor.

 • Întrebarea nr. 11 Student

  Stimata doamna Papp,

  Sunt informati participantii la targ despre diferentele intre universitati, repectiv intre diplomele pe care acestea le pot acorda?

  Majoritatea institutiilor olandeze participante la eveniment sunt "universities of applied sciences". Numele este oarecum impropriu intrucat diplomele obtinute de studentii acestora sunt echivalentul unui colegiu din Romania. Cu alte cuvinte, absolventii nu se pot inscrie intr-un masterat universitar (cel putin nu direct, fara un program intens de recuperare a diferentelor majore fata de programele de bachelor ale unei universitati in sensul academic al cuvantului), sa nu mai spun despre doctorat. Cu tot respectul pentru programele educationale ale universitatilor "applied science", acestea sunt orientate spre meserii practice si nu au un nivel academic. Acest fapt este confirmat si de legislatia olandeza, care face diferenta intre cele doua diplome, HBO (invatamant superioar orientat spre meserie) in cazul "applied science", respectiv WO (inavatamant stiintific) in cazul universitatilor. Acest lucru se reflecta si in nivelul studentilor. Un tanar doritor sa invete lucruri practice se va simti excelent intr-un program HBO, insa unul cu aspirante universitare va fi profund dezamagit de nivelul stiintific si, mai ales, de posibilitatile ulterioare.

  Probabil ca astfel de exemple se intalnesc si in alte tari. Cred ca ar fi corect ca persoanele interesate in programele de studii sa fie corect informate.

  Va multumesc

  • Ana Maria Papp

   In Olanda sunt 2 tipuri de universitati: universitati de research (Universiteit = invatamant stiintific sau universitati de cercetare) si universitati de stiinte aplicate sau de arte aplicate (Hogeschool sau HBO) = invatamant superior profesional (sau facultati vocationale).
   Universitatile de stiinte aplicate pregatesc studentii pentru cariere specifice, deci sunt orientate profesional si, spre deosebire de primul tip de universitati, acestea au un caracter practic. De asemenea, universitatile de stiinte aplicate includ un program de internship intr-o companie si/sau study abroad intr-o institutie partenera pe perioada studiilor, care rezolva binecunoscuta problema in Romania: "nu-ti poti gasi un loc de munca fara sa ai experienta!" Studentii care termina o astfel de universitate pot profesa slujba aleasa fara alte pregatiri aditionale. Universitatile de cercetare stiintifica se axeaza mai mult pe teorie si pe cercetare.
   Pe piata muncii din Olanda, conform statisticilor, salariile absolventilor de HBO sunt din start mai mari decat ale absolventilor de universiteit; salariile acestora din urma cresc in timp. Exista argumente pro si contra pentru fiecare tip de universitate.
   Bineinteles ca aceste informatii sunt oferite de catre fiecare reprezentant al universitatilor prezente in cadrul targului World Education si de catre consultantii Integral; este alegerea fiecarui candidat care este cea mai buna optiune, in functie de necesitatile si scopurile sale.

 • Întrebarea nr. 12 Cristi

  Exista in cadrul universtatilor din Uniunea Europeana programe de studii care pot fi accesate gratuit de catre elevii din Romania, fara obtinerea unei burse de studii?

  • Ana Maria Papp

   Da. In general universitatile din tarile nordice nu percep taxe de scolarizare. De asemenea, statul scotian a anuntat de curand ca studentii europeni nu platesc taxe de scolarizare. Inainte de a alege destinatia este bine sa te informezi in legatura cu costurile de trai pentru fiecare tara.

 • Ana Maria Papp

  Va multumim pentru intrebarile de pana acum si daca mai aveti intrebari, vom raspunde in cursul zilei de astazi. Va asteptam sambata si duminica (10-17) la Hotel Hilton Bucuresti la targul World Education unde putem discuta fiecare caz in parte.
  O zi excelenta!

3614 vizualizari

 • intrebare (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:31)

  Laura [anonim]

  Cat de usor ii este unui elev din Romania sa aiba acces la programele de studiu ale universitatilor din strainatate si care ar fi pasii de urmat de catre acesta? Din cate stiu exista cateva parteneriate intre universitatile din Romania si cele din alte state membre ale UE, prin care studentii pot merge pentru un semestru sa studieze in strainatate, vestitele programe Erasmus....insa elevii nu stiu (nefiind atat de bine informati) ca isi pot depune direct dosarul la o universitate din strainatate.
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 12:00)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laura

   Se stie deja ca studiile in strainatate nu sunt accesibile doar pentru elevii instariti, cu note de 10 pe linie. Elevii din Romania cu performanta academica buna (media generala a claselor IX-XI de peste 8), cu un nivel de stapanire al unei limbi straine ridicat (limba in care va studia), care pot redacta o scrisoare de motivatie personala si convingatoare au toate sansele sa fie admisi la universitatea din strainatatea aleasa de ei. Procesul de aplicatie difera de la o tara la alta - pentru inceput recomandam o intalnire cu unul dintre consultantii nostri care va oferi mai multe informatii in functie de tara, universitatea si specializarea aleasa. Programul Erasmus nu face parte din serviciile oferite de noi.
 • Credite de studii (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:50)

  Popescu0 [anonim]

  In cadrul unui astfel de targ se pot afla si informatii despre oferta de credite pentru studii din tarile UE?
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 12:02)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu0

   Desigur. Fiecare universitate din cadrul targului World Education (15-16 octombrie) va oferi informatii suplimentare despre specializari, credite obtinute in urma absolvirii, perspective de viitor si tot ce ai nevoie pentru a face cea mai buna alegere. Daca te referi la imprumuturi sau sprijin financiar in Marea Britanie si Olanda, poti accesa un imprumut care acopera doar taxa de scolarizare. Te asteptam la targ pentru mai multe informatii.
 • Consultant educational? (Marţi, 11 octombrie 2011, 14:30)

  cornelia [anonim]

  In afara de taxele de studii si oferta educationala a universitatilor, ce alte informatii imi poate oferi, in plus, un consultant educational in cadrul unui targ la care participa mai multe universitati?
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 12:07)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui cornelia

   In cadrul targului World Education , consultantii Integral va stau la dispozitie pentru detalii suplimentare despre:  programelei de studii, cele mai potrivite universitati in functie de domeniul ales si de performanta academica a fiecarui elev in parte. Recomandarile se fac si in functie de locul universitatilor in clasamentele internationale. Consultantii va vor oferi sprijin in procesul de admitere la universitate prin: pregatirea dosarelor de admitere, asistenta in obtinerea traducerilor oficiale ale documentelor, mentinerea legaturii cu institutiile alese pana la finalul perioadei de admitere; asistenta in gasirea locului de cazare; asistenta in identificarea si solicitarea de imprumuturi studentesti sau burse de studiu.
 • sunt doctorand (Marţi, 11 octombrie 2011, 15:11)

  Ana [anonim]

  in anul 1.
  Pot solicita de la dvs. informatii sau ajutor pentru "Mobilitatile transnationale" ( pe viitor) ? Desigur, abia sunt la inceput...
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 12:22)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Activitatea noastra nu este concentrata momentan pe mobilitati transnationale, dar cu cea mai mare placere, pe viitor, ne poti adresa intrebari. Din experienta mea programele de doctorat in strainatate pot fi accesate mai usor daca urmezi un program de master in cadrul aceleasi universitati. Iti multumesc oricum pentru intrebare. La targul nostru poti discuta direct cu reprezentantii universitatilor prezente pentru a-ti forma o imagine mai clara.
 • oferta studii dupa masterat (Marţi, 11 octombrie 2011, 15:44)

  mihaela [anonim]

  Care sunt ofertele educaţionale post masterat în domeniul picturii de şevalet?
  Am terminat masteratul în pictură anul acesta, la clasa pictorului Horia Paştină şi aş fi interesată de un program de studiu, in specialitate, în Europa.
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 12:24)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela

   Cu cea mai mare placere ma voi informa despre domeniul ales, insa te-as ruga sa vii la noi la sediu (Integral Programe Educationale: bd. Gen Gheorghe Magheru, nr. 41, ap. 1 - punct de reper Piata Romana) pentru a discuta pe larg. In portofoliul nostru sunt nenumarate universitati care ofera specializarea de fine arts, insa trebuie sa identific necesitatile tale pentru aceasta specializare.
 • Specializari (Marţi, 11 octombrie 2011, 17:26)

  aldea [anonim]

  Din experienta dvs. care sunt specializarile preferate de romanii care merg sa studieze in strainatate? Predomina cele din zona umana sau reala?
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 12:28)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui aldea

   In general, specializarile de afaceri, marketing, publicitate, mass-media, relatii internationale, drept international, arhitectura, design si IT sunt cele mai cautate. Intrebarea are ca scop orientarea catre un anumit domeniu?
 • criterii (Marţi, 11 octombrie 2011, 18:52)

  Alice [anonim]

  Care sunt criteriile de selectie pentru cineva care doreste sa studieze in strainatate?
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 12:38)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alice

   Depinde foarte mult de ce diploma vrei sa obtii - licenta sau masterat. Daca te orientezi spre un program de licenta, fisa matricola (cu mediile obtinute pana in momentul admiterii) si scrisoarea de motivatie trebuie sa fie foarte convingatoare. Se vor uita la mediile obtinute pe tot parcursul perioadei de studiu, la certificatul de limba straina recunoscut de universitatile unde candidezi (de la bun inceput stim ce punctaj minim solicita fiecare universitate in parte). De asemenea, diplomele extracurriculare, participari la olimpiade, premii, voluntariate vor veni in sprijinul aplicatiei. Last but not least, este necesara recomandarea din partea unui profesor in care profesorul trebuie sa aduca motive reale care te recomada pentru candidatura ta la universitate. Daca vei candida pentru un program de master, in primul rand, trebuie sa ai background relevant: sa fi studiat deja in domeniul respectiv. Pentru mai multe informatii, te asteptam la targul nostru la standul Integral Programe Educationale.
 • finantare studii (Marţi, 11 octombrie 2011, 18:55)

  dana [anonim]

  In cazul in care nu imi permit sa studiez in strainatate ce posibilitati exista pentru mine in vederea finantarii studiilor?
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 12:47)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui dana

   In Marea Britanie si in Olanda exista un imprumut care acopera integral taxa de scolarizare. Acest imprumut este oferit tuturor studentilor europeni care sunt acceptati la institutii de stat din tara respectiva (Olanda si Marea Britanie). De asemenea, in Danemarca (de regula tarile nordice) si Scotia invatamantul superior e gratuit.
   Cand facem referire la burse, in Marea Britanie exista burse sociale care sunt acordate de majoritatea universitatilor in cazul in care venitul cumulat al parintilor este sub 25.000 de lire sterline  anual (aceasta suma poate varia in functie de universitati). Valoarea bursei sociale poate varia in functie de fiecare universitate in parte. Anul acesta, University of Huddersfield acorda 400 de burse sociale in valoare de 3.000 de lire sterline bazate pe venitul familiei. Bineinteles ca aceasta suma poate fi si mai mica la alte universitati.
   Bursele de merit sunt la nivel de universitate si, de regula, sunt acordate dupa primul an de studiu in functie de performantele academice.
   Exista posibilitatea unor burse acordate pentru anumite specializari de nisa. Universitatile participante la World Education vor prezenta in detaliu si oportunitatile de burse. Te asteptam.
 • cand (Marţi, 11 octombrie 2011, 18:57)

  Liviu [anonim]

  Un elev poate aplica la programele de studiu in strainatate chiar si in timpul liceului?
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 12:52)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu

   Desigur, incepand cu clasa a XII-a universitatile deschid portile catre potentialii studenti. Este important sa te informezi din timp, insa aplicatiile nu pot pleca mai devreme de clasa a XII-a. In mod ideal elevii incept procesul de identificare a universitatilor potrivite din clasa a XI-a. Targul World Education este o oportunitate foarte buna de a incepe cautarile.
 • Calificare consultant educational (Marţi, 11 octombrie 2011, 20:53)

  Mihai [anonim]

  Ce prevede legislatia romana despre consultantii educationali , firme sau persoane fizice ? Ce conditii trebuie sa indeplineasca acestia pentru a presta acest tip de servicii ?
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 13:10)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Din cate stiu, in COR (Codul Ocupatiilor din Romania) nu este reglementata ocupatia "consultant educational" ci aceea de "consilier educativ". Integral ofera consultanta educationala specializata pentru studii in strainatate. Specializarea vine in urma unor training-uri sutinute de universitatile partenere prin care consultatii dobandesc cunostintele si abilitatile pentru a asista candidatii in pregatirea dosarelor de admitere si pentru a-i orienta spre specializarile potrivite nevoilor lor. In afara acestor training-uri, consultantii Integral beneficiaza de actualizari periodice prin vizite ale reprezentantilor universitatilor si prin participarea la seminarii in campusurile universitatilor.
 • Diferenta university/university of applied sceince (Miercuri, 12 octombrie 2011, 9:32)

  Student [anonim]

  Stimata doamna Papp,

  Sunt informati participantii la targ despre diferentele intre universitati, repectiv intre diplomele pe care acestea le pot acorda?

  Majoritatea institutiilor olandeze participante la eveniment sunt "universities of applied sciences". Numele este oarecum impropriu intrucat diplomele obtinute de studentii acestora sunt echivalentul unui colegiu din Romania. Cu alte cuvinte, absolventii nu se pot inscrie intr-un masterat universitar (cel putin nu direct, fara un program intens de recuperare a diferentelor majore fata de programele de bachelor ale unei universitati in sensul academic al cuvantului), sa nu mai spun despre doctorat. Cu tot respectul pentru programele educationale ale universitatilor "applied science", acestea sunt orientate spre meserii practice si nu au un nivel academic. Acest fapt este confirmat si de legislatia olandeza, care face diferenta intre cele doua diplome, HBO (invatamant superioar orientat spre meserie) in cazul "applied science", respectiv WO (inavatamant stiintific) in cazul universitatilor. Acest lucru se reflecta si in nivelul studentilor. Un tanar doritor sa invete lucruri practice se va simti excelent intr-un program HBO, insa unul cu aspirante universitare va fi profund dezamagit de nivelul stiintific si, mai ales, de posibilitatile ulterioare.

  Probabil ca astfel de exemple se intalnesc si in alte tari. Cred ca ar fi corect ca persoanele interesate in programele de studii sa fie corect informate.

  Va multumesc
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 13:22)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Student

   In Olanda sunt 2 tipuri de universitati: universitati de research (Universiteit = invatamant stiintific sau universitati de cercetare) si universitati de stiinte aplicate sau de arte aplicate (Hogeschool sau HBO) = invatamant superior profesional (sau facultati vocationale).
   Universitatile de stiinte aplicate pregatesc studentii pentru cariere specifice, deci sunt orientate profesional si, spre deosebire de primul tip de universitati, acestea au un caracter practic. De asemenea, universitatile de stiinte aplicate includ un program de internship intr-o companie si/sau study abroad intr-o institutie partenera pe perioada studiilor, care rezolva binecunoscuta problema in Romania: "nu-ti poti gasi un loc de munca fara sa ai experienta!" Studentii care termina o astfel de universitate pot profesa slujba aleasa fara alte pregatiri aditionale. Universitatile de cercetare stiintifica se axeaza mai mult pe teorie si pe cercetare.
   Pe piata muncii din Olanda, conform statisticilor, salariile absolventilor de HBO sunt din start mai mari decat ale absolventilor de universiteit; salariile acestora din urma cresc in timp. Exista argumente pro si contra pentru fiecare tip de universitate.
   Bineinteles ca aceste informatii sunt oferite de catre fiecare reprezentant al universitatilor prezente in cadrul targului World Education si de catre consultantii Integral; este alegerea fiecarui candidat care este cea mai buna optiune, in functie de necesitatile si scopurile sale.
 • programe gratuite de studii (Miercuri, 12 octombrie 2011, 12:31)

  Cristi [anonim]

  Exista in cadrul universtatilor din Uniunea Europeana programe de studii care pot fi accesate gratuit de catre elevii din Romania, fara obtinerea unei burse de studii?
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 13:27)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Da. In general universitatile din tarile nordice nu percep taxe de scolarizare. De asemenea, statul scotian a anuntat de curand ca studentii europeni nu platesc taxe de scolarizare. Inainte de a alege destinatia este bine sa te informezi in legatura cu costurile de trai pentru fiecare tara.
 • Va multumim! (Miercuri, 12 octombrie 2011, 13:36)

  Ana Maria Papp [hotnews.ro]

  Va multumim pentru intrebarile de pana acum si daca mai aveti intrebari, vom raspunde in cursul zilei de astazi. Va asteptam sambata si duminica (10-17) la Hotel Hilton Bucuresti la targul World Education unde putem discuta fiecare caz in parte.
  O zi excelenta!
 • Accesibilitatea elevilor romani la aceste universi (Miercuri, 12 octombrie 2011, 15:07)

  Codru [anonim]

  Spuneati mai devreme chiar in primul comentariu ca 'studiile in strainatate nu sunt accesibile doar pentru elevii instariti' ..ceea ce nu este adevarat.
  Intr-adevar in tarile nordice este gratuit invatamantul, dar costul unei chirii si a traiului acolo depaseste lunar 1000 de euro - chiriile se platesc cu 3 luni in avans - ceea ce inseamna ca un tanar ar trebui sa plece din tara cu un 2000-2500 de euro in buzunar si sa spere la un job part-time - in conditiile in care nimeni nu-i va angaja daca nu vorbesc limba locala. Elevul poate sti o limba la nivel avansat - nu-l va ajuta daca nu este exact limba tarii respective.
  Pentru UK sa spunem ca s-ar incadra marea majoritate a elevilor romani, a caror parinti nu au peste 25K pe an - dar imprumutul de 3000 de lire, banuiesc pe an, nu-l va ajuta prea mult pe student, chiriile sunt mult mai mari.
  Din nou, imprumuturile aceastea sunt destul de complicate din cate stiu eu si nu se acorda foarte usor - sa nu mentionam ca vor fi platite pe decursul a 10 sau 15 ani dupa absolvirea facultatii- similare unui credit imobiliar- iar daca absolventul roman decide sa se intoarca in tara, sincer, nu stiu cum isi va permite sa-si plateasca inapoi imprumutul. Pare simplu in teorie aplicarea la o facultate din UE dar daca stam sa cantarim toate aspectele..sincer, este doar pentru elevii instariti. Dintr-o familie in care se castiga undeva la 10K pe an/familie cu venituri medii - un elev nu va putea studia inafara tarii.
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 20:03)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codru

   Buna seara Codru,

   Continuarea frazei in legatura cu "elevii instariti" este "cu 10 pe linie". Ma refeream la faptul ca nu numai copii cu note de 10 pe linie pot fi admisi in universitatile din strainatate, nu la partea financiara.
   Referitor la costurile de trai in Marea Britanie, intr-adevar bursa sociala - 3000 GBP/an sunt niste bani suplimentari (sa zicem, de buzunar). Fiecare student in parte, trebuie sa ia in considerare partea financiara cand porneste la drum, indiferent de tara aleasa.
   Imprumutul oferit pt taxa de scolarizare - Marea Britanie - Student Finance Services - este valabil pentru toti studentii europeni care sunt acceptati in institutii de stat din Marea Britanie. Exista o singura posibilitate de a nu primi imprumutul: daca un student, deja a absolvit/in curs de absolvire a studiilor universitare de licenta in Romania, sau orice alta tara - nu va primi acest imprumut pentru taxa de scolarizare. Aceasta este singura problema in a nu obtine imprumutul.
   Cand incepi sa inapoiezi banii? - dupa finalizarea studiilor, cand incepi sa lucrezi, la sfarsitul fiecarui an, Student Finance Services va transmite o scrisoare acasa prin care solicita adeverinta de venit din anul respectiv (vor sa vada veniturile tale). Inapoierea imprumutului se face DOAR daca depasesti un anumit prag impus de ei, pentru fiecare tara este diferit. Prin urmare, depinde de fiecare student in parte cat va reusi sa castige anual (dupa finalizarea studiilor), pt a returna/a nu returna imprumutul.
 • lista universitati (Miercuri, 12 octombrie 2011, 15:50)

  Tudor [anonim]

  Putei sa-mi spunei ce universitati din Olanda vor participa ?


  Va multumesc
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 20:05)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tudor

   Buna seara Tudor,

   Pe site-ul nostru www.world-education.ro vei gasi toate institutiile prezente la targul nostru! De asemenea, poti sa te inregistrezi de pe acum pe site-ul nostru pt a primi lista universitatilor prezente in cadrul targului, care ofera specializarea dorita de tine. Te asteptam!
 • dar Elvetia? (Miercuri, 12 octombrie 2011, 16:23)

  Oana [anonim]

  Cat de accesibile sunt universitatile/scolile din Elvetia, atat in ce priveste admiterea, cat si in privinta costurilor?
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 20:10)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oana

   In cadrul targului World Education vor fi prezente universitati din Elvetia care vor prezenta oferta lor educationala. De regula, taxele de scolarizare pt universitatile din Elvetia variaza intre 25.000 - 35.000 EUR/an (aceasta suma include taxa de scolarizare, cazare, masa). Pt mai multe detalii, te rog sa ne contactezi.
 • Din Asia? (Miercuri, 12 octombrie 2011, 21:03)

  SLS [anonim]

  Buna seara!

  Ma interesa sa vad daca pe site-ul dvs aveti invitate la targ universitati asiatice (ma intereseaza foarte tare Coreea de Sud sau Japonia). Am vazut ca nu sunt. Credeti ca, pe viitor, exista vreo speranta in a chema universitati din astfel de tari, avand in vedere ca au un sistem de invatamant atat de performant? Multumesc.
  • Raspuns (Miercuri, 12 octombrie 2011, 22:58)

   Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui SLS

   Korea de Sud te-ar interesa? :) Din pacate in cadrul targului nu avem universitati din Asia
   • Raspuns (Joi, 13 octombrie 2011, 13:18)

    Ana Maria Papp [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana Maria Papp

    Unul din partenerii nostri este Solbridge International School of Business (Daejeon, Corea de Sud). Ofera programe universitare de licenta in domeniul administrarii afacerilor cu posibilitatea de a te speciala in unul dintre urmatoarele domenii: Finante Internationale, Marketing International, Afaceri Internationale, Antreprenoriat si Tehnologia Informatiei & Management. Poti solicita o programare la sediu cu unul dintre consultanti pentru a-ti oferi mai multe informatii. Te asteptam!
 • intrebare (Miercuri, 18 aprilie 2012, 19:32)

  andy [anonim]

  eu sunt clasa a 9-a si am inceput deja sa ma pregatesc pentru plecare la o facultate in strainatate, insa ma nevoie de mai multe informatii. in primul rand am inteles ca exista persoane specializate care se ocupa de dosarul tau, eu vreau s aplec afara dar cu bursa nu imi permit sa platesc taxele din afara, vreau sa stiu daca ma ajuta aceasta consultanta si defapt cum pot studia in afara fara a face un efort financiar. si bursa daca o voi primii imi va acoperii toate cheltuielile necesare studierii? adica , din ce am inteles va trebuii sa-mi iau un job pentru mancare dar despre cazare nu stiu...am multe chestii de care trebuie sa ma lamuresc, astept raspunsul dvs., va multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by