Vertijul este un simptom care afecteaza pacientii atat fizic cat si psihic Pe langa senzatia de rotire, majoritatea pacientilor trec printr-o adevarata furtuna emotionala. Anxietatea, depresia sau instalarea unor fobii sunt doar cateva dintre trairile pacientilor care au trecut printr-un episod de vertij, unii dintre ei descriind toata aceasta stare ca „o teama de moarte iminenta“.

Statisticile spun ca aproximativ 40% dintre pacientii afectati de vertij sufera de tulburari psihice asociate. Procentele ar putea fi chiar mai mari in practica medicala, mai ales daca tinem cont de faptul ca starile anxioase pot sa apara si dupa ce cauza atacurilor a fost vindecata sau tinuta sub control.

Evolutia tulburarilor psihice incepe chiar de la primul episod vertiginos. Datorita senzatiei de rotire pe care o resimte, pacientul isi pierde complet echilibrul si intra intr-o stare puternica de panica. Foarte multe dintre persoanele afectate descriu aceasta senzatie ca teama de moarte iminenta.

Pe masura ce episoadele de vertij se repeta viata persoanei afectate ajunge sa se schimbe complet. Pacientii au dificultati in a duce la capat singuri activitati zilnice simple si se tem sa nu devina o povara pentru cei din jur. Treptatat se poate instala depresia, frica de spatii deschise si chiar teama de a mai parasi propriul domiciliu.

Tulburarile psihice care insotesc starile vertiginoase sunt stari reversibile, dar care afecteaza in mod negativ calitatea vietii pacientilor atunci cand se manifesta, tocmai de aceea trebuie tratate cu mare atentie.

Problema tratamentului este insa delicata deoarece medicamentele folosite in mod clasic pentru tratarea patologiei psihiatrice pot prelungi la randul lor evolutia episoadelor de vertij. De aceea, practica acceptata este ca tratamentul psihiatric, daca este necesar, sa inceapa abia dupa calmarea episoadelor vertiginoase.

Persoana cu vertij are nevoie permanent de sprijin din partea celor apropiati si de o intelegere profunda a starilor prin care trece. Starile lui fizice si psihice sunt complexe si in acelasi timp greu de controlat. Persoanele afectate trebuie sa se adreseze medicului de la primele simptome, iar apoi, pe tot parcursul evolutiei bolii, familia trebuie sa ofere sprijin afectiv.

Articol realizat cu ajutorul Dr. Luigi Marceanu, Medic primar ORL, Doctor in stiinte, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov

Mai multe informatii despre vertij gasiti pe www.vertij.ro