Vertijul este un simptom care sperie pacientii si afecteaza deseori calitatea vietii acestora, vertijul recurent putand avea un impact negativ considerabil. Problemele provocate de vertij, cum sunt greata si ametelile, pot fi extrem de invalidante si restrang activitatea zilnica a pacientilor.

In plus, aceste simptome pot genera o tendinta accentuata de cadere, in special la pacientii varstnici. Si totusi, vertijul nu reprezinta o boala in sine, el poate fi simptomul unor afectiuni al caror tratament ar trebui sa inceapa cat mai repede.

Vertijul poate fi provocat de perturbarea activitatii sistemului vestibular (situat la nivelul urechii interne) sau de afectiuni ale altor sisteme (vizual sau sistemul nervos senzitiv - compus din receptori care culeg informatii din mediul extern). De aceea, vertijul se clasifica de obicei in functie de localizarea problemei, adica poate fi vestibular si de alte cauze. In functie de localizarea leziunii, vertijul vestibular este clasificat ca fiind periferic (afectiunea fiind localizata la nivelul urechii interne) sau central (disfunctie la nivelul trunchiului cerebral sau cerebelului),

Evolutia clinica a vertijului ia cel mai frecvent una dintre urmatoarele trei forme: atacuri cu durata de secunde sau minute (ex. in compresia nervului vestibular), atacuri care dureaza ore (ex. boala Meniere sau migrena vestibulara) sau atacuri prelungite care dureaza mai multe zile sau peste o saptamana (ex. nevrita vestibulara).

O tulburare la nivelul urechii interne - vertijul vestibular periferic

Daca episoadele de vertij apar in momentele cand pacientul isi schimba pozitia capului, atunci sursa problemei poate fi in urechea interna.

Exista 3 afectiuni care produc vertij periferic:

Vertij paroxistic pozitional benign - VPPB - este cea mai frecventa cauza a vertijului, fiind responsabila pentru aproape un sfert din cazurile inregistrate.

Creierul uman monitorizeaza pozitia corpului cu ajutorul unor cristale de calciu plasate in interiorul urechii interne. Adeseori, in urma unui traumatism, aceste cristale se desprind din urechea interna si transmit mesaje confuze creierului, ducand la aparitia vertijului. Pacientii acuza crize de vertij atunci cand se ridica din pat sau cand privesc in sus. Simptome precum greata si varsaturile sunt foarte accentuate si insotesc intotdeauna vertijul.

Tot in categoria afectiunilor periferice intra si boala Meniere, cauzata de excesul de lichid din interiorul urechii interne. Pe langa senzatia de rotire care se instaleaza brusc si dureaza de la cateva minute la cateva ore, pacientul experimenteaza zgomote la nivelul urechii (sau tiuituri in urechi) scaderea auzului si o senzatie de presiune in ureche.

Cea de-a treia afectiune este neuronita vestibulara care poate aparea in urma unei viroze sau a unui episod de gripa.

Disfunctii ale sistemului nervos - Vertijul vestibular central

Cauzele vertijului vestibular central se gasesc la nivelul trunchiului cerebral sau cerebelului

Afectarea circulatiei cerebrovasculare duce la scaderea fluxului de sange catre creier, in special in ariile care controleaza echilibrul si coordonarea. Migrenele, afectiunile autoimune (asa cum este scleroza multipla), epilepsia sau chiar unele tumori pot determina, de asemenea, vertij.

In practica medicala, cel mai frecvent, vertijul de cauza centrala apare ca urmare a tulburarilor vasculare sau a migrenei.

Vertijul de alte cauze

Alte cauze ale vertijului sunt reprezentate de bolile neurologice sau cardiace. Diabetul, hipertenstensiunea sau hipotensiunea arteriala afectiunile metabolice sau reactiile adverse la anumite medicamente sunt adeseori cauza episoadelor de vertij resimtite de pacienti.

Episoadele de vertij se manifesta la persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente pentru hipertensiune, pentru tulburarile de ritm cardiac, diuretice, care utilizeaza hormoni sau medicamente anti-infectioase si anticonvulvisante.

Aparitia unui atac de vertij este un motiv serios pentru inceperea unor investigatii medicale. In cazul in care experimentati senzatia de rotire incontrolabila e recomandat sa va prezentati cat mai curand la doctor.

Mai multe informatii despre vertij gasiti pe www.vertij.ro