O inițiativă a Băncii Comerciale Române​

Despre un potențial vaccin împotriva COVID-19 și gânduri din izolare - cu Vlad Mixich, expert în politici de sănătate

de Școala de Bani     Smile Media
Vineri, 8 mai 2020, 11:10 Un sfat pe zi


Vlad Mixich - expert în politici de sănătate
Foto: Arhiva personala
Pandemia nu înseamnă doar izolare și distanțare socială. Înseamnă și resposabilitate, grija față de semenii noștri care au nevoie de noi, înseamnă răbdare, tărie de caracter. Apropierea de data de 15 mai, ziua în care se mai relaxează puțin măsurile luate pentru prevenirea coronavirusului, îi determină pe mulți să lase garda jos, să aibă impresia că totul s-a terminat. Nu, din păcate lupta împotriva COVID-19 este un maraton, nu un sprint. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, ne explică cum stă treaba cu acest virus pandemic și ce o să urmeze.

Vlad, pare ca ne-am pierdut răbdarea și vrem să ieșim cât mai repede din case. Vremea e frumoasă, străzile s-au umplut de oameni, traficul în marile orașe revine ușor la normal. Ce facem?

Vlad Mixich: Desigur că ne-am pierdut răbdarea, niciunul dintre noi nu a mai fost în situația de a ne petrece primăvara sau sărbătorile de Paște în acest fel, departe de prieteni sau de părinți. Să nu uităm cât de veche e constatarea că noi oamenii suntem niște animale sociale și, până la urmă, această absență a fost cel mai greu de suportat. Dar în același timp e cea mai mare criză de sănătate publică prin care trece țara și continentul nostru în ultimii 30 de ani.

Ce urmează odată cu încheierea stării de urgență? Cred că trebuie să interiorizăm cât mai bine ideea că, până ce această pandemie se va sfârși, va trebui să ne schimbăm consistent și atent comportamentul: igiena mâinilor, evitarea aglomerărilor publice, rărirea pe cât posibil a întâlnirilor sociale și păstrarea unei distanțe fizice de cel puțin trei pași rămân metode de precauție recomandate și foarte bune. Știu că e greu să ne schimbăm comportamentul dar, din păcate, coronavirusul nu dispare pe 15 mai prin decret guvernamental, oricât de mult ne-am dori asta.

Pare că România a gestionat destul de bine această criză. Mai bine cel puțin decât așteptările sau în raport cu alte țări mai dezvoltate. Unde ne vezi în raport cu restul țărilor confruntate cu această pandemie?

Nu doar România, dar mai multe țări din estul Europei au reușit să aibă o rată a deceselor COVID-19 mult mai mică decât țările din vestul Europei. Nu există încă o explicație științifică clară pentru asta. Factual, majoritatea țărilor est-europene au impus măsurile de distanțare mai repede decât cele din vest, poate și pentru că suntem mai conștienți de limite sistemului nostru medical. Este foarte posibil ca introducerea rapidă a acestor restricții să fi ajutat. Însă cum ziceam: suntem doar la jumătatea meciului cu coronavirusul. Deocamdată pare că am ajuns la pauză cu un rezultat bun, dar meciul nu s-a terminat. Sper din tot sufletul să nu fim loviți de un al doilea val epidemic.

Cum se va manifesta virusul în perioada de vară, când temperaturile vor fi mai mari? Există o evoluție diferita față de cea din aceste luni de primavară?

Certitudini științifice încă nu avem ca răspuns la această întrebare. Există o serie de boli virale care variază cu anotimpurile și destule virusuri cu o structură similară coronavirusului care sunt sensibile la temperatură. Dar din datele existente în prezent nu putem spune că acest virus va fi oprit de o vară călduroasă. Vom afla însă cât de curând.

Ce trebuie să facem noi, individual, ca să ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru dupa ce restricțiile se vor ridica și ne vom relua mare parte din activitățile obișnuite?

E important în primul rând să-i protejăm pe cei mai vulnerabili: persoanele peste 65 de ani sau cele cu boli asociate. Am până acum câțiva prieteni diagnosticați cu COVID-19, toți sunt medici. Cei sănătoși și sub 40 de ani au trecut relativ ușor prin boală, dar cei mai în vârstă, unul și cu un diabet asociat, au depășit mult mai greu boala. E un virus parșiv care lovește dur în special în cei vulnerabili și pentru mine aceasta va fi prioritatea: să încerc să-i protejez. Deși va fi greu, voi încerca să-mi schimb comportamentul pentru a respecta cele 4 condiții de care am vorbit mai devreme. Cât timp voi face asta? Cât timp va fi nevoie. Nu vreau ca părinții sau prietenii mei să se îmbolnăvească din cauza imprudenței mele sau nerăbdării de a ieși la un grătar.

Crezi că există riscul ca la toamna-iarnă să creasca, din nou, alarmant numărul de cazuri? Ce putem face pentru a preveni acest lucru?

Da, există această posibilitate, ea ar putea din păcate apărea și mai devreme. Ce putem face? Tot ce am spus mai devreme. În vremuri de pandemie, să ai grijă de aproapele tău ca de tine însuți nu este doar o metaforă.

România nu are un sistem dezvoltat de after-school, prin urmare ce crezi ca se va întâmpla odată cu redeschiderea școlilor, moment în care copiii, chiar și cu măsuri de protecție, vor interacționa la școală cu zeci de alți colegi, apoi cu bunicii. Știm foarte bine că mulți dintre ei sunt preluați de bunici, categoria cea mai grea încercată de COVID. Ce sfat le-ai da familiilor pe termen mediu și lung?

Deocamdată s-a amânat deschiderea școlilor până în septembrie și nu suntem singura țară care face asta. Cred că e o măsură de precauție importantă: trebuie să mai câștigăm timp în a afla informații noi despre acest virus. Au trecut doar 4 luni de când am aflat de existența lui și 4 luni e un interval de timp foarte scurt în știință.

Esti la curent cu toate noutățile legate de evoluția COVID-19, studii, testări și alte asemenea. Există indicii care să ne arate că va exista un vaccin sau un tratament până la finalul acestui an?

În privința unui vaccin lucrurile vor mai dura, eu sunt optimist și sper că vom avea un vaccin gata de distribuit în primăvara lui 2021. Poate și mai repede dar ar fi nevoie de o minune. Însă nu ar fi prima oară când științele medicale ar produce minuni în secolul nostru. În prezent există doi candidați aflați într-o fază avansată de testare, și șase la începutul studiilor clinice. Despre medicamente care vindecă COVID-19 s-a tot vorbit dar adevărul e că încă nu avem un astfel de tratament curativ, orice am citi sau auzi.

Sunt însă speranțe mari, există un număr foarte mare de terapii în cercetare, aproape 200. Sunt enorm de multe creiere, dintre cele mai inventive și mai perseverente pe care le are omenirea, care lucrează pentru a descoperi un tratament. Am încredere că o vor face cât de repede posibil. Istoria recentă ne arată că s-a putut pentru alte boli și că putem repeta isprava.

De ce crezi că există atât de multe teorii ale conspirației legate de această pandemie și cum putem să îi ajutăm pe oameni să distingă între adevăr și manipulare? Cum recunoastem adevărul într-o mare de informații care par să fie din ce în ce mai greu de gestionat și de verificat?

Am auzit un sfat bun pentru asta: dacă auzi o informație despre această epidemie de la cineva care nu știe să-ți explice ce e un virus sau cum funcționează un vaccin, atunci să nu investești încredere în ce-ți spune acea persoană. E ceva de bun simț până la urmă: ți-ai duce mașina la reparat la un mecanic auto care nu știe să-ți explice de ce mașina nu merge fără benzină? Cât despre apariția teoriilor conspirației aici nu suntem deloc deosebiți de predecesorii noștri.

În toate pandemiile anterioare prin care a trecut omenirea au înflorit teoriile conspirației. Virusul HIV ar fi fost și el fabricat într-un laborator secret, gripa spaniolă ar fi fost și ea lansată în lume de un cerc ocult și diabolic și multe altele. E o reacție omenească în fața necunoscutului, o manifestare a anxietății, e reacția creierului nostru în a căuta explicații simple la fenomene complexe despre care încă nu știm suficient de multe.

Ce trebuie să facă România, pe termen lung, pentru a-și adapta capacitatea de răspuns în fața unor astfel de pandemii? Nu avem facilități de producție pentru măști, ventilatoare și multe alte nevoi critice, care par nerentabile în vreme de "pace", dar vitale, pe timp de "război".

Să investească în cercetare și în sistemul medical. Suntem factual țara europeană care investește cel mai puțin în aceste două domenii. Și, chiar mai important, să creeze un cadru favorabil oamenilor competenți, inovatori și cinstiți. Să-i atragă, nu să-i alunge. E simplu de verbalizat dar, aparent, foarte dificil de implementat. Cel puțin asta ne arată istoria ultimilor 50 de ani.

Acest material face parte din seria de articole "#UnSfatpeZi. Soluții pentru azi și sfaturi pentru mâine", susținută de Banca Comercială Română, în contextul pandemiei COVID-19. Pentru mai multe sfaturi, intrați pe www.scoaladebani.ro/unsfatpezi


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13078 vizualizari

 • +2 (16 voturi)    
  Mda... (Vineri, 8 mai 2020, 11:25)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Am citit cu oaresice incredere pana ne spune de vaccin in primavara anului viitor. Aici m-ai pierdut pentru ca stii si tu Vlad ca asta nu e posibil, decat cu exceptia situatiei in care se face shortcat la proceduri. Ori eu sper sa nu se intample asta. Ca daca se intampla asta, cutia pandorei va fi deschisa oricand si in price domenii.
  Pentru cei doi candidati in faza avansata: 1. e posibil ca ei sa nu treaca (probabilitate foarte mare) si 2. timpul e nerealist de mic.
  Intri si tu Vlad in cercul politrucilor gen Ursula sau Trum care avanseaza niste date ("inainte de toamna" sau "curand") cand orice specialist stie foarte bine ca asa ceva nu e posibil. Fileme gen Contagion nu sunt realitate (cercetatorul care isi injecteaza doza si ...GATA, e rezolvat). Nu vorbesc numai de vaccinul in sine dar si producerea lui in cantitati necesare este o mare problema care nu se rezolva intr-o luna. Ma rog...
 • -3 (25 voturi)    
  Libertate (Vineri, 8 mai 2020, 13:08)

  tedycv [utilizator]

  Orice analiza sau comentariu despre comportarea societății in vreme de coronavirus trebuie sa pornească de la dorința omului de a trai liber. Ca doar pentru libertate au murit tinerii in 1989. Sloganul cu “stai acasă” alieneaza indiviziii si societatea, in general. Dacă omul vrea sa traiasca, dar sa fie liber sa se ducă oriunde vrea el, chiar cu riscul contaminării, de ce sa-l împiedice cineva? Este un risc asumat si dreptul lui de a face ce vrea cu viata lui. Sa auzim numai de bine!
  • +5 (19 voturi)    
   Sancta simplicitas (Vineri, 8 mai 2020, 13:47)

   NoFive [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   Da, e dreptul tau de a face cu viata ta ce vrei tu. Asta nu include dreptul de a imi periclita mie viata. Comentariul dtale reflecta saracie spirituala, egoism, sfidare a semenului. Tu te poti imbolnavi daca asta iti doresti, insa intrind in contact cu mine si cu altii, ne poti contamina, si asta impotriva dorintei noastre. Poti fi purtator asimptomatic de virus. Acesta e rostul neplacutei distantari sociale. Sa ne tina la distanta unii de altii, pentru a diminua riscul contaminarilor. Este elementar, de acasa sau de la scoala ar fi trebuit sa stii: daca iti curge nasul, esti racit si ai febra, stai acasa. Iti tii copilul acasa, nu il trimiti in colectivitate. Asta inseamna sa traiesti intre oameni, in societate. S-a mai zis, omul este animal social. Daca vrei sa traiesti liber asa cum vezi dta libertatea, locul nu este societatea umana, ci padurea sau grota. Libertatea nu inseamna sa iti nesocotesti semenii. La fel ca si cu fumatul. Esti liber sa te intoxici individual, nu esti liber insa sa ii intoxici si pe altii, deci impotriva vointei lor.
   • -6 (20 voturi)    
    Ai ales liber in simplicitatea ta (Vineri, 8 mai 2020, 14:36)

    tedycv [utilizator] i-a raspuns lui NoFive

    Ți-ai exprimat virulent o idee greșita. Ai ales sa îți protejezi familia. Nu ma cunosti si nu te cunosc, deci in ce fel as putea eu sa îți infectez ți-e familia, dacă tu stai liniștit cu familia ta la tine acasă, iar eu sunt pe strada. Nu te simți obligat sa ma inviți la masa de prânz sau la cina. Stai in casa
    • +2 (14 voturi)    
     Ia o carte! (Vineri, 8 mai 2020, 15:51)

     NoFive [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

     1. Simplicitas nu inseamna ceea ce crezi dta ca inseamna. Te invit la scoala. Sau la biblioteca. Sau macar la dictionar.
     2. In contextul folosit, ”ti-e” e scris gresit, ar fi trebuit scris ”ție”. Datorita faptului ca dai dovada a fi agramat, asta ma face sa cred ca asa cum te exprimi, gresit adica, asa si percepi mesajele exterioare, nu ma mai obosesc sa intru in detalii de bun simt privind distantarea sociala.
     3. Nu te invit la masa, problema e ca dta te inviti, impotriva vointei mele. Si se pare ca te inviti nu doar la mine la masa. Ceea ce e si mai grav.
     4. Nu sint virulent. Accept ironic, sau chiar malitios. Asa ca te trimit din nou la dictionar. Virulent este SARS Cov.2.
     • +2 (6 voturi)    
      "Accept, ironic..." (Vineri, 8 mai 2020, 23:34)

      Namaste [utilizator] i-a raspuns lui NoFive

      Virgula constituie o mica respiratie si da valoare afirmatiei subsecvente.
      Virulenta in discutie poate fi mai nociva decat bietul Coronavirus care n-are vocatie sa cenzureze ori mustruluiasca pe nimeni, este chiar inocent, devenind patogen numai pe organismul imunologic deficitar!, dumneavoastra, in schimb, nu aveti aceasta inocenta, pare-se...
      • -3 (7 voturi)    
       ! (Sâmbătă, 9 mai 2020, 9:43)

       NoFive [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

       Semnul exclamarii (sau al mirarii) marcheaza propozitiile imperative sau exclamative. Dupa semnul exclamarii nu se pune punct. Nu mai faceti pe lupul moralist atita timp cit dovediti ca nu sinteti in stare nici dvs sa pastoriti in buna regula oile negre ce pasc pe spatiul alb. Punct.
    • -7 (13 voturi)    
     Dezinvoltura cu care (Vineri, 8 mai 2020, 16:52)

     Namaste [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

     va ataca si va mustruluieste pedagogic- paternalist ca pe un copil sau altceva, arata un exercitiu indelungat in domeniu, astia-s de baza acum, ca si Mixich de care nu m-ar mira są aflam ca e platit de Gates, Big Pharma, adica OMS...
     • +1 (15 voturi)    
      Chenzina (Vineri, 8 mai 2020, 17:44)

      NoFive [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

      Dar nu ati aflat deja? Eu azi cind m-am dus sa imi ridic salariul de la Soros, asta se discuta pe holuri: de unde sa-i dam banii lui Mixich, sa nu se prinda astia...
    • -2 (4 voturi)    
     Periclitezi viata altora prin inconstienta (Duminică, 10 mai 2020, 13:46)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

     Oricine se deplaseaza mai mult decat e necesar creste posibilitatea virusului de a se raspandi, ceea ce creste rata de propagare a infectiei. Cu cat mai multa lume se infecteaza, cu atat mai multi oameni mor. Adica cata vreme nu stai acasa, pui viata altora, a unora pe care nici nu-i cunosti, in pericol.

     Faptul ca matale nu esti constient ca asta faci, iesind din casa, nu inseamna decat ignoranta si inconstienta. Nu manifestarea vreunui drept. Dac-o faci constient, e si mai rau.
     • +3 (3 voturi)    
      Desigur (Duminică, 10 mai 2020, 17:04)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Exact asa stau lucrurile.
      Nu numai pentru Covid, ci si pentru toate soiurile de gripe, penumonii, hepatite si in general pentru orice boala contagioasa, in numar de probabil multe zeci, daca nu sute pe fata pamantului.
      Spuneti-ne in fata, ca suntem oameni maturi si putem indura - in brava lume noua pe care inteleg ca o asteptati cu speranta si nerabdare, vom mai avea vreodata voie se iesim din case "mai mult decat e necesar"?
      Ne veti impusca pe strazi, pe cei ignoranti si inconstienti, cum propune @Marionette intr-un comentariu la alt articol?
  • +11 (13 voturi)    
   Libertate (Vineri, 8 mai 2020, 17:16)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   Orice analiza sau comentariu despre condusul în stare de ebrietate trebuie sa pornească de la dorința omului de a trai liber. Ca doar pentru libertate au murit tinerii in 1989. Sloganul cu “nu conduce beat” alieneaza indiviziii si societatea, in general. Dacă omul vrea sa bea, dar sa fie liber sa conducă mașina oriunde vrea el, chiar cu riscul de a face un accident grav, de ce sa-l împiedice cineva? Este un risc asumat si dreptul lui de a face ce vrea cu viata lui. Sa auzim numai de bine!
   • -8 (10 voturi)    
    Condus in stare de ebrietate (Vineri, 8 mai 2020, 18:27)

    Beta Alfa [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    Daca am inteles corect pledati ca sa se poata conduce in stare de ebrietate daca omul resepctiv se considera astfel "liber"
    Realitatea si statisticile arata ca in marea majoritate a cazurilor cei ucisi sau vatamati de soferi beti sunt alte persoane, cu totul nevinovate.
    Acestia nu au dreptul la libertate !?
    • +4 (10 voturi)    
     Nu fac (Vineri, 8 mai 2020, 18:46)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

     Nu fac decît să urmez sfatul lui tedycv. Dacă omul trebuie lăsat liber să se umple de coronavirus dacă așa-i place lui, de ce să nu fie lăsat liber să conducă beat? De ce să ne facem griji pentru eventualele victime colaterale? Cine nu vrea să fie călcat de mașină sau infectat cu covid, să #steaacasă.
   • +2 (8 voturi)    
    Exemplul e bun... (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:13)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    ... dar fortati limitele. Mult.
    Faptul ca starea de ebrietate a conducatorului auto creste mult riscul de accident e dovedit fara putinta de tagada de vreo suta de ani incoace.
    Faptul ca a-mi lua nevasta de mana si a ma plimba cu ea pe camp la marginea orasului sau in varful muntelui ar fi aproape un genocid la adresa celorlalti cetateni, care, nu-i asa, #stauacasacuminti, pare mai degraba improbabil si ramane de dovedit.
    Eu nu va dictez dvs. cum sa traiti. Daca vreti sa stati in casa pana la moarte, n-aveti decat. Insa faceti, va rog, efortul urias de a nu-mi spune nici dvs. mie ce sa fac.
    Revenind la exemplu cu condusul automobilului, nu care cumva sa cautati vreo statistica referitoare la numarul mortilor in accidente de automobil in care alcoolul NU a fost implicat. E posibil sa descoperiti, probabil cu uimire, ca mor foarte multi oameni in accidente auto chiar si fara alcool.
    Dupa chestia asta e chiar posibil sa va vina in minte sa va reformulati mesajul in sensul interzicerii condusului, punct. Lucru care sigur va va scadea mult din popularitate.
    • -6 (6 voturi)    
     Adica ... (Duminică, 10 mai 2020, 13:56)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     Rata mortalitatii la COVID-19, raportat la numarul total de cazuri, si alea cu spitalizare si alea fara, dupa estimari din alte parti, e pe la 1%, sau pe-aproape.

     Anual, in Romania mor mult sub 0.1% din populatie in accidente rutiere, adica de mai bine de zece ori mai putini decat de COVID-19.

     Ce ziceti dvs.? Ca e OK sa pui in pericol viata a 1% din populatie, crescand sansele de propagare a virusului prin faptul ca nu stai acasa, da' nu e OK sa umbli beat cu masina, crescand sansele ca un numar de zece ori mai mic de oameni sa moara anual in accidente rutiere?

     Intors pe dos, tocmai de-aia e numarul mortilor in accidente rutiere atat de mic pentru ca e ilegal sa conduci beat. Daca ar fi ilegal sa te deplasezi inutil in vreme de epidemie, si s-ar pedepsi cu puscarie, nu doar cu amenda care mai e si anulata de-un CCR care niciodata nu s-a mai miscat atat de rapid, foarte probabil ar fi fost si mai scazut numarul de morti.
     • +2 (4 voturi)    
      V-as raspunde cu draga inima... (Duminică, 10 mai 2020, 17:10)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      ... dar n-am cum, tehnic vorbind. Va las pe dvs. sa ghiciti de ce.
    • -2 (4 voturi)    
     Nimeni nu vă interzice (Duminică, 10 mai 2020, 17:46)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     ...să vă plimbați cu nevasta de mînă. Doar că deocamdată n-o puteți face în afara localității și trebuie să purtați o mască pentru a-i proteja pe ceilalți. Care la rîndul lor poartă o mască pentru a proteja pe dvs. și nevasta dvs.

     Iar dacă accidentele de mașină ar fi contagioase, da, probabil că ar trebui restricționat drastic condusul mașinii.
     • 0 (2 voturi)    
      Corect (Luni, 11 mai 2020, 1:10)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

      Evident e MULT, INCOMPARABIL mai periculos sa ma plimb pe camp sau pe varful muntelui decat printre blocurile din Bucuresti, unde pe o raza de 50 de metri respira 1000 de oameni.

      Ati incercat vreodata sa iesiti din cutia gandirii oficiale si sa va ganditi ce face, de fapt, atat de sigur statul acasa? V-ati gandit ce se intampla cu aerul respirat de mii de oameni inchisi in apartamentele lor de bloc, in blocuri situate la cativa metri unele de altele, blocuri cu cate 6-8-10 scari, 10 etaje si 40 de apartamente pe scara?
      Intrebarea e retorica, desigur.
      Nici sa nu va ganditi, e demonstrat stiintific ca gandirea dauneaza grav luptei anti-covid.
      Dar daca totusi o faceti, o sa realizati ca tinutul oamenilor in astfel de conditii luni si luni de zile e reteta sigura pentru transmiterea infectiei in comunitate... iar faptul ca totusi acest lucru NU se intampla, arata...
      Ma opresc aici, ca devin de-a dreptul subversiv si-o sa va aresteze astia doar pentru ca ati stat de vorba cu mine.
   • 0 (6 voturi)    
    Automobilul se poate construi (Sâmbătă, 9 mai 2020, 23:11)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    astfel încât să-l conduci în siguranță și în stare de ebrietate. Libertate e cea care provoacă progresul, nu constrângerile impuse de societate.
    • -1 (1 vot)    
     Orice tehnologie ... (Duminică, 10 mai 2020, 13:59)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     ... poate fi folosita pentru a face rau. N-are-a face cu cum e construit automobilul. Cand esti beat, singura varianta sa nu faci rau, conducand automobilul, e ca automobilul sa se conduca singur. Aia deja nu mai e condus.

     In alta ordine de idei, daca musai-musai vrea cineva sa se plimbe fara restrictii pe-afara in vreme de epidemie, de ce nu-si construieste o izoleta motorizata, care nu lasa virusul nici sa intre nici sa iasa? Cu aia poate sa umble pe oriunde vrea el, cata vreme nu iese din ea. Cam aceeasi idee cu automobilul care te plimba in sigranta si pentru tine si pentru altii cand esti beat ...
  • +1 (5 voturi)    
   Cu viata ta poti sa faci ce vrei cu a altora nu (Duminică, 10 mai 2020, 11:14)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   Libertatea individuala se opreste acolo unde incalca libertatea si viata altora. Restul e gargara agramata
 • +2 (6 voturi)    
  durata imunitate dupa vaccinare (Vineri, 8 mai 2020, 13:47)

  Remarque [utilizator]

  Am o intrebare, din toate cercetarile de pana acum, care este durata prognozata de imunitate obtinuta in urma unui vaccin anti coronavirus? Sezonier, ca la vaccinul antigripal (4-5 luni), sau mai mare, de cativa ani macar?
  N-am reusit sa gasesc nicaieri aceasta informatie. Multumesc.
  • -10 (14 voturi)    
   Hidroxiclorochina cu Azithromicina, da! (Vineri, 8 mai 2020, 17:10)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   vaccinurile sunt ineficiente, inutile, riscante, in fapt reprezinta o afacere de multe miliarde de $$ pentru Bill Gates, Big Pharma...
  • +4 (6 voturi)    
   Neluand in seama istericii... (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:26)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   ... de ambele parti, raspunsul e ca nu se stie.
   N-ati gasit raspunsul pentru ca el nu exista.
   As spune chiar ca el, raspunsul, e la doi pasi distanta. Asteptati intai macar sa existe un vaccin, sa mai treaca un an-doi si de-abia pe urma puteti spera la un raspuns serios. Intre timp, #statiacasa. Sau nu.
   Paralela cu gripa sezoniera este si ea imprecisa. Vaccinul antigripal da de regula o imunitate aproximativa si pe termen scurt pentru ca virusurile gripale sunt cunoscute pentru capacitatea mutagena foarte ridicata. Se schimba de la un sezon la altul, sau chiar in timpul aceluiasi sezon, asa ca, parafrazandu-l pe Heraclit, nu faci de doua ori aceeasi gripa.
   Corona asta nou ar fi, zice-se, mult mai stabil (si implicit ipoteticul vaccin ar conferi imunitate pe o perioada mai lunga, ideal pe viata), dar nu e deloc clar daca asa stau lucrurile sau e doar wishful thinking.
  • 0 (6 voturi)    
   vaccinul anti griipal (Sâmbătă, 9 mai 2020, 22:17)

   TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   Are coronavirusi si nu este menit sa vindece altfel nu am avea an de an 650000 victime/an la nivel global
 • -1 (5 voturi)    
  degeaba specialisti (Vineri, 8 mai 2020, 18:10)

  Dedalus [utilizator]

  1. Nici un virus nu dispare vara. Scade doar numarul de cazuri iar iarna acesta creste din nou. Doar ca exista vaccinuri (gripa).

  2. Degeaba amani scolile daca aduci sute de mii de elevi la examenele nationale, in conditiile in care este clar pentru orice om serios ca nu se poate asigura protectia copiilor si tinerilor in scoli.

  Unul dintre numeroasele motive: vara sunt peste 30 de grade.
  - Fie dai drumul la aer conditionat - si atunci faci ceva pe ele de masuri de prevenire.
  - Fie nu dai drumul si iti vor lesina o multime de elevi, obligati sa stea nemiscati in caldura de peste 30 de grade, cu manusi si masca.

  In orice caz, intr-o tara ce nu a putut asigura protectia medicilor din spitale sa crezi ca se poate asigura protectia elevilor este naivitate si inconstienta la un loc.
 • +9 (13 voturi)    
  ... (Vineri, 8 mai 2020, 19:01)

  cartograful [utilizator]

  Domnul Mixich anunta si o furtuna perfecta in statele est-europene. Sigur, inca nu s-a sarit parleazul par parc-ar fi mai buna mai multa moderatie. Recomandarile cu "investitul in cercetare si in sistemul medical" sunt chestii caldicele, bune in orice situatie, etc. Deocamdata cele mai mari infectari si in Ro sunt in sistemul medical si n-au nici o legatura cu investitiile ci cu inconstienta personalului (a se vedea Suceava dar si alte cazuri). Iar cercetarea romaneasca n-a fost in stare sa produca nici banalele masti sau vizierele pe care le printeaza studentii prin garaje. Dar na...timpul trece, leafa merge.
 • +1 (7 voturi)    
  Nenea asta (Sâmbătă, 9 mai 2020, 12:47)

  Criogenia [utilizator]

  Tot o incurca cu un robot telefonic care sa-i sune pe batrani si sa-i intrebe de sanatate...nu are ce face pe la ONG-ul de rigoare?
 • +3 (5 voturi)    
  comparatia cu ebrietatea (Duminică, 10 mai 2020, 15:19)

  bobo2 [utilizator]

  vad niste comparatii cu ebrietatea pe-aici, adica sa-nteleg ca, treaz fiind, nu am voie sa ies din casa ca nu cumva sa ma-mbat pe undeva pe drum, sa ma urc in masina si sa fac accident. Cam stramba logica asta.
  Ca sa fie clar:daca te stii bolnav sau beat atunci stai acasa, iar daca nu atunci esti liber.
 • +4 (4 voturi)    
  expert in politici(!) de sanatate (Duminică, 10 mai 2020, 18:13)

  BernierC [utilizator]

  Mda, cum spunea stimabilul expert, trebuie sa ne interiorizam (LoL!) ideile si sa ne schimbam consistent si atent comportamentul post-pandemie. Ar fi realmente interesant, ptr luminarea bizonilor, ca VM sa explice cum si-a dobandit aceasta mega-expertiza, tocmai hat, in politici de sanatate...Astazi, suntem expusi la doze maladive de neghiobie extravaganta si ifosata, suntem bombardati de mii de experti in varii domenii. Gasesti f rar un manufacturier simplu, onest si stapan pe meseria lui - un patiser, un cizmar, un tamplar, un lacatus, sunt o rara avis. Noroc cu armata de experti, capabili sa ne calauzeasca dincolo de toate angoasele noastre si sa ne explice pe intelesul (?) nostru. Astia tin si de foame, de sete, ne culturalizeaza si ne educa. Sa ne traiti, elitelor! (LoL!)


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by