Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) efectueaza miercuri 31 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Botosani, Prahova, Constanta, Calarasi, Dolj, Bacau si Targu-Mures pentru prinderea membrilor unei grupari formata din cetateni romani si moldoveni si specializata in savarsirea infractiunilor de inselaciune si evaziune fiscala cu cereale, potrivit Agerpres.

La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Botosani au fost conduse 47 de persoane in vederea audierii.

Potrivit unui comunicat DIICOT remis AGERPRES, sub coordonarea liderilor gruparii, invinuitii achizitionau cereale de la producatori primari, platind in numerar si utilizand borderouri de achizitie falsificate.

Cerealele erau transportate, folosindu-se documente fictive de insotire a marfii, si livrate catre bazele mari de achizitie, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre invinuiti, iar sumele de bani reprezentand pretul cerealelor erau directionate in conturile societatilor comerciale, de unde erau ridicate imediat, in numerar, de catre membrii gruparii.

In acest scop, au fost infiintate peste 30 de societati comerciale, folosite o perioada limitata de timp, acestea acumuland datorii semnificative catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, dupa care activitatea firmelor inceta, consecinta directa fiind eludarea platii taxelor si impozitelor aferente.

O alta modalitate de actiune a invinuitilor a constat in racolarea de noi membri, in principal cetateni din Republica Moldova si determinarea acestora sa semneze documentele de infiintare sau preluare a unor firme tip fantoma, societati utilizate de catre membrii gruparii in derularea activitatilor infractionale.

Dupa o perioada scurta de activitate comerciala, fara plata taxelor, se efectua schimbarea fictiva a sediului social si era distrusa evidenta contabila, in scopul impiedicarii controlului fiscal si stabilirii obligatiilor de plata catre bugetul de stat.

Prejudiciul cauzat de aceasta grupare este estimat, pana la acest moment, ca fiind de 500.000 de euro.