Un cadavru carbonizat a fost descoperit, luni, in casa din Curtea de Arges a fostului general de securitate Nicolae Plesita, din primele cercetari reiesind ca barbatul decedat este Damian Plesita, fiul fostului sef al Directiei de Informatii Externe, anunta Agerpres.

Cadavrul a fost descoperit de pompierii si politistii, care au intervenit in urma unui apel la 112 prin care se anunta faptul ca in casa fostului general, aflata pe un deal de la marginea municipiului, s-a produs o explozie urmata de un incendiu.

"Ne-am deplasat la fata locului, unde am constatat ca locuinta este distrusa de incendiu, iar in interior este un cadavru care, in stadiul in care se afla, nu poate fi identificat cu certitudine. Se presupune a fi Damian Plesita, proprietarul casei, cu siguranta este el, insa urmeaza sa probam si stiintific ca este vorba despre cadavrul lui", a declarat comandantul Politiei Curtea de Arges, comisar sef Ionel Ispir.

Potrivit primelor concluzii ale anchetei, Damian Plesita, de 56 de ani, fost colonel in cadrul unui serviciu secret, in prezent pensionar, s-a sinucis prin provocarea unei explozii.

"A avut loc o explozie, ca urmare a unei acumulari de gaze. Pe cadavru a fost gasita o butelie de gaz, deschisa, iar lipit de zidul casei era un bilet, pe care era notat un mesaj de genul 'Nu intrati, butelie plina cu gaz, pericol de explozie'. Nu exista suspiciuni cu privire la cauza mortii", a precizat comisarul sef Ispir.

Potrivit sefului Detasamentului de Pompieri Curtea de Arges, colonelul Nicolae Pioarca, incendiul s-a produs in urma exploziei gazului provenit de la o butelie, care s-a acumulat intr-una din incaperile casei, flacarile extinzandu-se apoi si la acoperis.

O alta cladire aflata pe proprietatea de la Curtea de Arges a generalului Nicolae Plesita a fost distrusa complet de un incendiu provocat de un fulger, in august 2005.

Nicolae Plesita a fost un general roman de securitate, care a condus Directia de Informatii Externe (1980-1984).

Dupa Revolutia din decembrie 1989, generalul Plesita a fost inculpat in 1997 pentru complicitate la atentatul cu bomba din 21 februarie 1981 de la postul de radio Europa Libera din Munchen, pus la cale de celebrul terorist Carlos Sacalul (Ilich Ramirez Sanchez), dar instanta militara a intrerupt ancheta in anul 2000, aceasta fiind reluata in anul 2004 de un tribunal civil. In martie 2009, Nicolae Plesita a fost scos de sub urmarirea penala privind implicarea in atentat.

Generalul Nicolae Plesita a decedat in septembrie 2009.