Politia saudita a tras focuri de arma in aer, deasupra capetelor protestatarilor, in orasul majoritar siit Qatif, situat in Provincia de Est a regatului, dupa ce demonstrantii au atacat fortele de ordine, potrivit unei declaratii a purtatorului de cuvant al Ministerului de Interne, citat de Reuters.

Doi protestatari si un politist au fost raniti. Cauzele leziunilor nu sunt cunoscute inca.

Prin orasul Qatif trec importante conducte petroliere inspre portul petrolier Ras Tanura - cel mai mare din lume, cu o capacitate de 5 milioane de barili pe zi.

Potrivit martorilor citati de AFP, politia a lovit manifestantii cu bastoane.

Cei aproximativ 800 de protestatari, inclusiv femei, cer eliberarea a noua prizonieri siiti, care sunt retinuti fara a fi acuzati de mai bine de 14 ani. Luna trecuta, arestarea clericului siit Al-Sheikh Tawfiq Amer, retinut pentru instigare la revolta, a starnit indignare si a atras multimile pe strazi. Amer a fost eliberat weekend-ul trecut, insa protestele au continuat in Provincia de Est a tarii. Siitii, care sunt in principal concentrati in partea de est a tarii, reprezinta aproximativ 10% din populatia saudita, care este majoritar sunnita.

Maine sunt asteptate ciocniri intre fortele de securitate saudite si protestatari, in special in Provincia de Est. Autoritatile saudite au luat masuri dure de securitate in zonele siite ale tarii prin dispunerea a aproximativ 15.000 de garzi nationale pentru a contracara demonstratiile planificate, prin incercarea de a impune o stare de asediu in zonele critice, potrivit Stratfor.com.

4 martie: Protestatarii cer eliberarea unui cleric siit. Cateva sute de persoane au protestat in provinciile majoritar siite din estul Arabiei Saudite, cerand eliberarea lui Sheikh al Tawfiq-Aamer, un cleric siit care a fost arestat. Proteste de mai mica amploare au avut loc la Al-Houfouf si Al-Houfouf, relateaza AFP.

Dupa doua zile de demonstratii, Ministrul de Interne al Arabiei Saudite a avertizat sambata, 5 martie, ca va autoriza fortele de securitate sa ia orice fel de masuri impotriva protestatarilor care incalca legile si tulbura linistea publica, informeaza Reuters. Demonstrantii au cerut eliberarea prizonierilor siiti retinuti fara motiv, crearea unei monarhii constitutionale, drepturi si reforme. In Arabia Saudita demonstratiile, protestele si grevele sunt ilegale, pentru ca sunt considerate impotriva legii Sharia si a valorilor traditionale. La sfarsitul lunii trecute, Regele Abdullah a anuntat o serie de masuri radicale, menite sa reduca dificultatile economice. Pe fondul protestelor din regiune, Abdullah a promis recent mai multe beneficii pentru cetatenii sai, inclusiv o marire salariala de 15 procente pentru angajatii statului.