Omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski a fost condamnat la 13,5 ani de inchisoare, anunta RIA Novosti si AFP. Noua pedeapsa include cei sapte ani ispasiti deja in penitenciar, ceea ce inseamna ca data eliberarii va fi 2017. Sentinta, anuntata joi, poate fi atacata cu recurs. Hodorkovski, fostul patron al gigantului petrolier Yukos, este deja de sapte ani in inchisoare. Procesul sau este vazut ca o inscenare politica, Occidentul acuzindu-l pe Vladimir Putin ca se razbuna pe fostul magnat care finanta Opozitia rusa in anii '90.

Mihail Hodorkovski, pazit de un gardian in sala de judecataFoto: Reuters

Judecatorul Viktor Daniklin, care instrumenteaza al doilea caz YUKOS, a spus ca fostul patron al companiei petroliere, Mihail Hodorkovski, si fostul sef al societatii Menatep, Platon Lebedev, au savarsit infractiuni grave, minutios planificate. El a precizat ca activitatile criminale au fost savarsite de Hodorkovski si Lebedev in cadrul unui grup organizat, ai carui membri sunt dati in urmarire internationala.

Verdictul, a carui citire a inceput luni, a fost deja criticat de oficiali din SUA si Germania, care au atras atentia asupra implicarii politicienilor rusi in actul de justitie.