Suprafata craterului format la Ocna Mures in urma surparii unei foste mine de sare a ajuns, miercuri seara, la aproape 1.800 de metri patrati, iar fenomenul, care nu s-a oprit inca, a distrus un supermarket si drumul din apropiere, pe o lungime de 200 de metri, relateaza Mediafax.

Purtatorul de cuvant al ISU Alba, Alina Balas, a declarat, miercuri, ca supermarketul a fost distrus in totalitate, fiind prabusit pe o suprafata de aproximativ 70 la suta, iar alte sase imobile prezinta fisuri si au fost evacuate.

Balas a spus ca exista fisuri in structura de rezistenta la cladirea Administratiei Financiare din Ocna Mures, la doua case de locuit, la un magazin si la doua cabinete medicale, iar strada Nicolae Iorga este surpata pe o distanta de aproximativ 200 de metri.

Balas a afirmat ca una din case are un perete distrus si a mentionat ca, in total, au fost evacuate 19 persoane, una dintre acestea fiind o persoana imobilizata la pat, care a solicitat sa fie evacuata si transportata la spital chiar daca locuinta sa nu este in pericol si nu a fost afectata.

Craterul s-a format miercuri dimineata, pe un teren aflat in spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mures, iar potrivit autoritatilor fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenita de la o sonda apartinand societatii Salina din Ocna Mures, apa care a ajuns la suprafata, determinand prabusirea unei foste galerii.

In cursul dupa-amiezii, magazinul in spatele caruia se afla craterul s-a prabusit, fara ca bunurile aflate in acesta sa poata fi salvate.

Miercuri dupa-amiaza, la Ocna Mures au fost mobilizati aproape 200 de angajati ai ISU, jandarmi, politisti, militari si specialisti de la Salina Ocna Mures, impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale si judetene incercand sa gaseasca solutii pentru oprirea surparii terenului.

Seful ISU Alba, colonelul Dorel Sofica, afirma ca surparea de teren produsa la Ocna Mures "s-a stabilizat, insa nu se poate spune ca s-a oprit", urmand ca in timpul noptii zona sa fie monitorizata, iar fortele de ordine sa fie in alerta in cazul in care craterul va avansa.