PLDM (Vlad Filat) a obtinut 34,4% din voturile moldovenilor, PCRM (Voronin) 26%, PL (Ghimpu) 15,6%, PDM (Marian Lupu) 15,1%, si AMN (Urechean) 3,1%, insuficient pentru a accede in Parlament, indica exit poll-ul realizat de Publika TV&IRES, la ora 19.00.

In mandate, procentele obtinute de partidele moldovenesti potrivit exit poll-ului Publika/IRES, s-ar traduce astfel:

PLDM - 37 de mandate

PL - 18 mandate

PDM - 17 mandate

PCRM - 29 mandate

Prin urmare, partidele fostei Aliante pentru Integrare Europeana - PLDM, PL si PDM - insumeaza 72 de mandate, depasind limita minima de 61 de mandate necesare alegerii presedintelui. In plus, comunistii nu mai detin numarul de mandate necesare penru blocarea alegerii sefului statului moldovean.

Potrivit celui de-al doilea exit poll realizat in Moldova, la comanda PrimeTV - CBS/AXA, partidele au obtinut in alegeri urmatoarele procente: PCRM - 33,8%, PLDM - 32,2%, PDM - 14%, PL - 10-%.

Potrivit exit poll-ului Prime TV/CBS-AXA, impartirea mandatelor ar fi urmatoarea:

PCRM - 37 de mandate

PLDM - 35 de mandate

PD - 17 mandate

PL -12 mandate

Sin in acest caz, prtidele componente ale AIE ar obtine numarul suficient de mandate pentru alegerea presedintelui, adica 64, cand necesarul este de 61.

Marja de eroare a ambelor sondaje este de +/- 2%, primul exit poll, realizat de IRES, fiind facut pe 250 de sectii de vot din Moldova, in timp cel celalalt sondaj pe 71 de sectii de vot.

La alegeri au participat 39 concurenti electorali: 20 partide politice si 19 candidati independenti. Pentru a accede in Parlament, este pragului electoral minim de reprezentare: pentru partide politice - 4%, pentru un candidat independent - 2%.

Vlad Filat (PDLM), dupa anuntarea exit-pollurilor:

  • "Faptul ca atat de multi concetateni au votat, alegand viitorul demonstreaza ca suntem o societate matura, o societate care a inteles ca doar prin implicare putem merge inainte. Incredibilul in R. Moldova se poate implini (...) In urma alegerilor, urmeaza sa ne bucuram, insa aceasta perioada este una foarte scurta. Rezultatul va insemna responsabilitate si munca pe care va trebui sa o depunem incepand de marti".

Dorin Chirtoaca (PL): "Va fi o majoritate suficienta pentru alegerea presedintelui"

  • "Este o victorie covarsitoare a democratiei asupra comunismului. De saptamana trecuta, partidele Aliantei au declarat ca nu au nicio sansa comunistii in cadrul acestor alegeri. Iata ca s-a demonstrat. Eram absolut convinsi ca va fi o majoritatea suficienta pentru alegerea presedintelui. Asteptam rezultatele finale, dar suntem singuri ca vor fi aproape de cele enuntate. Multumim, in special celor care au votat pentru democratie".