Fostul general Mihai Chitac a murit, luni dimineata, in jurul orei 10.00, in locuinta sa din Capitala, el fiind externat dupa mai multe saptamani de spitalizare in urma unor boli cronice. Mihai Chitac urma sa implineasca, peste trei zile, 82 de ani. Informatia privind decesul fostului general a fost confirmata, pentru Mediafax, de familia fostului general. Mihai Chitac va fi inmormantat miercuri, la Cimitirul Ghencea Militar.

Generalul Mihai Chitac Foto: Agerpres

In 16 octombrie 2008, judecatorii instantei supreme l-au condamnat pe Mihai Chitac, alaturi de Victor Athanasie Stanculescu, la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, pentru evenimentele de la Timisoara din decembrie 1989. Cei doi generali au fost si degradati militar.

Incepand cu ultima parte a lunii septembrie, Mihai Chitac era in coma, probabil indusa de tratamentul medicamentos, si era tratat pentru afectiunile cardiace si pentru mai multe tumori cerebrale.

La inceputul lunii septembrie, Chitac a fost internat sub paza la Spitalul Elias din Capitala, dupa ce a acuzat dureri mari de cap.

Medicii au descoperit atunci mai multe tumori cerebrale de dimensiuni mari. Tot atunci i-a fost descoperita si o tumora in zona gatului, care se dovedise in urma analizelor ca era benigna.

Mihai Chitac a obtinut acordul instantei de a parasi pentru patru luni penitenciarul, dupa ce a solicitat intreruperea pedepsei pe motive medicale.

Pedeapsa lui a fost intrerupta de alte cinci ori, din motive medicale. Ultima oara, Chitac a fost pus in libertate in 5 mai, pentru 60 de zile, de Curtea Militara de Apel Bucuresti.

UPDATE Fostul general Mihai Chitac va fi inmormantat, miercuri, la ora 11.00, la Cimitirul Ghencea Militar, fara onoruri militare, el pierzandu-si acest drept dupa ce, potrivit hotararii sale de condamnare, si-a pierdut gradele militare.

In dupa-amiaza de 18 decembrie 1989, in fata Catedralei din Timisoara s-au strans aproximativ o suta persoane, printre care foarte multi tineri si copii, avand lumanari aprinse si scandand lozinci impotriva regimului comunist. Manifestantii erau pasnici si nu s-au dedat la acte de violenta, se mai arata in document.

Mihai Chitac a fost "nemultumit" de faptul ca manifestantii nu au fost imprastiati din fata Catedralei si, avand asupra sa un pistol mitraliera, s-a indreptat spre Catedrala si a tras foc automat asupra multimii aflata pe trepte, strigand: "La canaliile astea le trebuie revolutie? Lasa ca le aratam noi revolutie", consemneaza judecatorii ICCJ in motivarea sentintei.

In 18 decembrie 1989, inculpatul Mihai Chitac l-a informat pe generalul Stefan Gusa ca la Catedrala au fost impuscati 25 de oameni, din care 10-12 au murit, iar in parcul de langa Catedrala au fost arestati demonstrantii si dusi la penitenciar, iar in 21 decembrie 1989 Chitac a dat citire decretului privind starea de necesitate, spunand la acea vreme ca va recurge la masuri extreme daca demonstrantii nu se retrag.