Actorul britanic Norman Wisdom, faimos pentru rolurile sale in comedii, in care aparea cu o sapca de panza si un sacou prea stramt, a murit la varsta de 95 de ani, a anuntat familia sa, citata de AFP. Wisdom a fost unul dintre cei mai mari actori britanici de comedie de dupa al Doilea Razboi Mondial, un artist despre care Charlie Chaplin a afirmat odata ca este "clovnul meu favorit".

Norman WisdomFoto: Captura Youtube.com

Wisdom "a murit linistit" luni, intr-un azil de batrani de pe Isle of Man. Actorul suferise mai multe atacuri de cord in ultimele sase luni, a anuntat familia sa, care a adus tribut "unui prea-iubit tata si bunic". Rudele sale au declarat ca "starea lui de sanatate s-a deteriorat rapid in ultimele cateva zile".

Johnny Mans, care a fost impresarul actorului timp de peste 30 de ani, a declarat pentru BBC ca "este absolut devastator. Credeam ca va trai cel putin pana la 100 de ani si va primi telegrama obisnuita de la Regina... Nu mi-a fost doar client, ci si cel mai bun prieten".

AFP aminteste ca Norman Wisdom a devenit cunoscut dupa o serie de filme realizata in anii '50 si '60, intre care "Trouble in Store" si "A Stitch in Time", in care personajul umil si inocent interpretat de el se lupta cu adversari mult mai puternici.

Wisdom a aparut in 19 filme si numeroase seriale de televiziune.

Nascut la 4 februarie 1915 intr-o familie saraca din Londra, Norman Wisdom si-a descoperit talentul actoricesc in timp ce era in armata. Parintii sai au divortat cand el avea doar noua ani, iar micul Norman a fost nevoit deseori sa fure mancare pentru ca nu avea bani. Wisdom a renuntat la scoala la 13 ani, a lucrat ca si curier, dupa care s-a inrolat in armata, unde a sustinut spectacole pentru camarazii sai.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, actorul Rex Harrison a mers la el dupa un spectacol caritabil si l-a sfatuit sa devina actor profesionist. El si-a facut debutul pe scena profesionista la varsta de 31 de ani, devenind rapid foarte cunoscut.

Meritele sale au fost recunoscute de fani si critici deopotriva. El a primit titlul de cavaler din partea Reginei Elisabeta a II-a.

Norman Wisdom a fost casatorit de doua ori si a avut doi copii.

Si-a anuntat retragerea oficiala atunci cand a implinit 90 de ani, spunand ca vrea sa-si petreaca mai mult timp alaturi de familie, sa joace golf si sa se plimbe pe Isle of Man, unde a locuit in ultimii ani.

Norman Wisdom este dentist in "A Stitch In Time"

Citeste aici mai multe despre Sir Norman Wisdom.