Comisia Europeana lanseaza procedura de incalcare a tratatelor impotriva Frantei, pentru neimplementarea in legislatia interna a Directivei 38/2004 privind libera circulatie in UE, anunta agentiile de presa internationale, AFP si Reuters.

Comunicatul Comisiei Europene poate fi consultat aici.

Comisia a discutat despre evolutiile recente din Franta, iar Colegiul a tras concluziile in acest sens si a hotarat urmatorii pasi, a declarat Pia Ahrenkilde purtator de cuvant al Comisiei intr-o declaratie care a putut fi urmarita in direct pe internet.

Concluziile sunt:

  • CE a ascultat prezentari din partea vicepresedintei Viviane Reding si a comisarilor Malmstrom si Andor.
  • Dreptul de libera circulatie este unul dintre principiile fundamentale ale UE, iar Comisia, in calitate de gardian al tratatelor UE, trebuie sa se asigure de respectarea sa.
  • SM trebuie sa evite orice discriminare etnica.
  • CE a luat nota de asigurarile pe care le-a adus Franta la cel mai inalt nivel politic in legatura cu urmatoarele fapte: masurile luate de autoritatile franceze nu au avut ca obiect vizarea unei anumite etnii, ci vizau toate nationalitatile. Circulara din 2010 care nu era conforma a fost anulata si inlocuita de o alta. Autoritatile franceze asigura o aplicare justa si nediscriminatorie a dreptului comunitar.
  • CE a luat nota de faptul ca Franta si-a luat angajamentul la o cooperare stransa si loiala pe aceasta tema. CE va continua sa tina legatura cu autoritatile franceze si va trimite miercuri o scrisoare pentru a cere detalii.
  • Este foarte important sa ne asiguram ca mecanismele de garantie privind Directiva din 2004 sa fie transpuse corect, in totalitatea lor, de statele membre.
  • Comisia considera ca Franta nu a transpus directiva privind libera circulatie in dreptul sau national.
  • Comisia a decis ca va trimite o scrisoare de somatie Frantei pentru a cere transpunerea directivei si un calendar, daca ea nu va fi transpusa pana la 15 octombrie. Scrisoarea va fi trimisa in pachetul din octombrie 2010 privind procedurile de infringement.
  • Comisia e pe cale sa analizeze situatia din toate celelalte state membre privind transpunerea Directivei si sa analizeze nevoia de a impune procedura de infringement si in alte cazuri.
  • Comisia a reiterat ca situatia sociala si economica a romilor e o provocare comuna a tuturor SM. Comunicarea din aprilie a Comisiei pe aceasta tema enumera masuri ce trebuie luate la nivel national si european pentru imbunatatirea situatiei romilor.

Discutiile pe tema tiganilor au inceput la ora 13.00, ora Romaniei. Amanarea conferintei de presa a presedintelui Barroso pe tema guvernantei economice europene a fost un indiciu al discutiilor indelungi din Colegiul Comisarilor.

Intrebat de ce nu s-a declansat procedura de infringement pentru discriminare si pentru masurile luate de Franta, presedintele CE Jose Manuel Barroso a spus ca autoritatile franceze au dat anumite asigurari, ca prima circulara care viza romii a fost retrasa si inlocuita cu o alta.

El a subliniat ca intreg Colegiul Comisarilor a sustinut pozitia comsiarului reding, ca decizia de miercuri a fost luata in unanimitate.

"S-a expliat foarte bine in document (comunicatul de presa) care este baza pozitiei Comisiei de astazi. Problemele nu trebuie sa fie politizate, ele trebuie sa aiba un temei juridic, iar pozitia Comisiei urmeaza exact propunerile doamnei Reding in conformitate cu raspunderile noastre juridice", a spus presedintele CE.

Comisarul Reding a inregistrat o declaratie in limbile engleza, franceza si germana. Ea a spus:

Comisia a decis inceperea procedurii de infringement si spune ca, in calitate de garant al tratatelor, CE este hotarata sa urmareasca respectarea legislatiei europene. Si asta e valabil pentru toate statele UE, mari sau mici.

In cazul Frantei, Comisia a constatat ca Franta nu a transpus adecvcat Directiva in legea nationala, privand cetatenii de garantii procedurale esentiale. Asta trebuie corectat, de aceea Comisia a ales sa actioneze ferm.

In cursul diminetii, agentiile de presa si publicatiile franceze au citat surse diplomatice care sustineau ca procedura de infringement nu va fi lansata miercuri impotriva Frantei. A fost, probabil, o noua incercare de presiune exercitata de Franta asupra Comisiei Europene.

Asa cum anticipa un jurnalist de la The Economist pe blogul Charlemagne's notebook, pana la urma Comisia pare sa nu aiba un caz solid pentru a duce Franta la Curte pentru discriminare, ci doar pentru netranspunerea unei directive, situatie in care se afla si alte state membre.

In conditiile in care Franta a retras circulara in care se stipula demolarea cu prioritate a taberelor de tigani si a transmis documente noi Comisiei Europene, va fi mai dificil pentru Bruxelles sa isi construiasca un caz legal impotriva Frantei in privinta discriminarii, argumenta jurnalistul britanic. Mai mult, in cazul transpunerii directivei, Franta nu este singurul stat membru care nu a implementat-o in legislatia nationala, prin urmare aici ar putea fi declansata procedura de infringement.

Este o situatie din care au de castigat ambele parti: Franta pentru ca scapa usor, printr-un caz de incalcare a tratatelor pentru netranspunerea unei directive, iar Comisia prin faptul ca incepe o procedura de infringement, pentru care comisarul Reding a insistat.