Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICCR) in colaborare cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici au inceput, miercuri, actiunea de verificare a zidariei unor compartimente din subsolul cladirii fostei Securitati din Cluj, unde se presupune ca ar fi fost ingropate 13 persoane impuscate de Securitate, relateaza Agerpres.

"Am spart zidurile unui paralelipiped din piatra si beton care apare in subsolul fostului sediu al Securitatii din Cluj, actualmente Palatul Copiilor. Paraleleipipedul are 10 metri lungime si cate 3 metri inaltime si latime. Inauntru este pamant. Inginerii constructori spun ca este ceva nemaivazut in practica constructiilor si avand in vedere ca acolo a fost sediul Securitatii si ca in zilele de 2 si 5 aprilie 1950 au disparut - au fost, se pare, impuscate - 13 persoane, noi banuim ca au fost impuscate si ingropate acolo", a declarat coordonatorul CICCR, istoricul Marius Oprea.

El a spus ca in cazul in care vor fi descoperite oseminte, va fi declansata o ancheta a Parchetului Militar.

Marius Oprea a adaugat ca si in cazul in care nu va fi gasit nimic - ceea ce crede ca este putin probabil, actiunea de verificare tot isi are rostul ei.

"Suntem datori sa facem aceasta verificare. Rudele unor dintre cei 13 ucisi la sediul Secutitatii ne-au cerut sa le gasim bunicii sau parintii. Noi asta facem: incercam sa-i gasim", a subliniat Marius Oprea.

Cadavrele cautate sunt ale unor persoane care au activat in miscarea armata de rezistenta anticomunista din zona Muntilor Apuseni. Toti cei 13 au fost arestati de fosta Securitate in cursul lunilor februarie, martie si mai 1949, fiind apoi condamnati, in mai multe loturi, de catre Tribunalul Militar Sibiu, in cursul lunilor septembrie si octombrie 1949.