UPDATE - Aproximativ 300 de gospodarii si in jur de o suta de locuinte din comuna covasneana Belin au fost afectate de inundatii, duminica dupa-amiaza, in urma iesirii din matca a paraului cu acelasi nume, din cauza ploilor torentiale cazute in zona, releva un bilant al ISU Covasna, transmite Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat ca un prim bilant al inundatiilor care au avut loc, duminica dupa-amiaza, in comuna Belin, arata ca viiturile au afectat in jur de 300 de gospodarii, aproximativ o suta de locuinte, cinci podete, precum si doua poduri, unul in centrul comunei si celalalt in satul Belin Vale.

Potrivit sursei citate, pe drumul judetean, care traverseaza comuna Belin, la ora transmiterii stirii se circula doar pe un singur sens.

Marius Tolvaj a mai mentionat ca si in satul Belin Vale drumul comunal a fost afectat serios, fiind spalat de ape.

De asemenea, conform aceleiasi surse, o femeie de 51 de ani a fost surprinsa de viitura, la ora transmiterii stirii ea fiind in soc hipotermic, in stare critica, si fiind transportata cu ambulanta la spital.

"Cred ca va trebui sa ne obisnuim cu aceste fenomene si va trebui sa invatam sa traim cu acestea", a declarat prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, care s-a deplasat, duminica, la Belin si Belin Vale.

"Nu vad ce am putea face in asemenea situatii: ne putem astepta ca orice paraias din orice vale sa produca o adevarata catastrofa in mai putin de o ora, daca continua cu aceste ruperi de nori", a mai spus prefectul, adaugand ca mai grav este ca locuitorii comunei Belin o patesc pentru a treia oara in cateva saptamani si ca dintre toate aceasta a fost cea mai puternica viitura.

Potrivit sursei citate, ruperea de nori a durat numai 45 de minute, iar viitura a distrus tot ce a intalnit in cale, fiind luat de ape din curtea Primariei din localitate chiar si un excavator de cateva tone.

Echipajele ISU si ale Jandarmeriei se afla la fata locului si ajuta oamenii sa-si curete gospodariile.

Zeci de gospodarii si case din comuna covasneana Belin au fost inundate, la sfarsitul lunii iunie, din cauza cresterii debitului paraului Belin, ca urmare a ploilor torentiale. Potrivit ISU Covasna, in urma unei viituri produse de o rupere de nori, la vremea respectiva debitul paraului Belin a crescut si au fost afectate localitatile Belin si Belin Vale. La fata locului, a mers un echipaj al ISU Covasna, care a estimat ca au fost afectate 15 case si 40 gospodarii (curti, pivnite) din comuna Belin.

Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, declara atunci ca podul care face legatura intre Belin si Belin Vale a fost afectat de viitura si din acest motiv poate fi traversat doar pe jos sau cu caruta. Prefectul mai informa ca, in urma inundatiilor, s-a surpat, pe o portiune de circa 50 de metri, drumul comunal, in partea de sus a localitatii Belin Vale.