Avertizare hidrologica

Avertizare hidrologica

Foto: INHGA

Nivelul Prutului masura, luni, la Oancea, 652 de centimetri, depasind cota istorica de 648 de centimetri inregistrata in 2008, iar autoritatile galatene intervin in continuare pentru suprainaltarea digurilor de protectie Bratesul de Sus si Bratesul de Jos, transmite Mediafax.

"Desi prognozele hidrologice indica in continuare cresteri ale nivelului Prutului, apa curge cu o mai mare viteza, avand in vedere ca Dunarea a scazut si poate prelua mai repede surplusul de apa din Prut", a declarat, luni, Tudorel Trambitasu, directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor Galati.

In aceste conditii, autoritatile locale din Galati intervin in continuare pentru suprainaltarea digurilor de aparare de pe Prut.

"Avem 54 de specialisti de la Apele Romane, atat de la noi, din Galati, cat si colegi veniti din Vaslui si Botosani, care lucreaza, impreuna cu pompierii ISU, la suprainaltarea digurilor de protectie Bratesul de Sus (aferent satului Sivita) si Bratesul de Jos. Se mai lucreaza si la suprainaltarea digului din satul Rogojeni, cu specialisti de la Apele Romane si satenii din comuna Suceveni. Si in satul Vladesti se lucreaza la combaterea infiltratiilor din digul de protectie, impreuna cu satenii din comuna Cavadinesti. De asemenea, specialistii nostri coordoneaza lucrarile de combatere a inflitratiilor aparute in satul Vladesti, unde in digul de aparare al unei acumulari piscicole au aparut infiltratii", a mai spus directorul Serviciului local de Gospodarire a Apelor Galati.

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea, din cauza nivelului crescut al raului Prut apele au inundat, pana in prezent, 120 de hectare de teren agricol cultivat cu porumb aflat in zona inundabila, din comuna Suceveni, sat Rogojeni si 350 de hectare de pasune, 31 de hectare de teren arabil, 605 hectare din amenajarea piscicola Mata Radeanu si 3,5 hectare de gradini legumicole din satul Vadeni, comuna Cavadinesti.