Cercetatorii britanici sustin ca filmele Science Fiction au contribuit la cresterea numarului de pretinse intalniri cu extraterestri. Profesorul britanic David Clarke a aratat ca exista o stransa corelatie intre data lansarii peliculelor de acest gen si numarul de aparitii misterioase.

Potrivit expertului in fenomene UFO, David Clarke In 1977, dupa ce filmul Intalnire de gradul trei a inceput sa ruleze in salile de cinema, peste 700 de britanici au declarat ca au vazut nave extraterestre. Cu un an inainte insa se inregistrasera doar 400 de asemnea sesizari.

Acelasi fenomen a putut fi observat si in 1996, dupa aparitia filmului Ziua Independentei. Daca cu un an inainte britanicii semnalasera 117 de intalniri cu extrateresti, dupa vizionarea filmului numarul acestora a crescut la 609.

Se pare ca nu acelasi efect l-a avut filmul E.T. In 1982, dupa lansarea peliculei numarul de intalniri cu extraterestrii a scazut la jumate fata de anul precedent.

"Cu cat sunt prezentate mai des ipoteze despre viata extraterestra in filme sau documentare, cu atat mai mult oamenii privesc catre cer si uita sa mai arunce cate o privire si catre pamant. Poate ceea ce vad ei sunt aparate de zbor obisnuite, cum ar fi avion, dar pentru ca ei cauta OZN-uri, asta si cred ca vad, explica David Clarke citat de BBC.