Fostul sef al Agentiei Nationale pentru Transplant, Victor Zota, este cercetat penal in dosarul privind traficul de ovule, la Clinica Sabyc, transmite Antena 3. El este acuzat că a acreditat ilegal clinica Sabyc, la trei luni de la efectuarea unui control care a identificat mai multe nereguli la aceasta clinica, potrivit sursei citate, care precizeaza ca Victor Zota este audiat la aceasta ora de procurori.

Acuzatiile vin dupa ce, in urma cu mai putin de o luna, Tribunalul Bucuresti a emis trei mandate de arestare in acelasi dosar, pe numele patronului Clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiului acestuia Yair Miron, medic rezident, si pe numele Ceciliei Borzea, responsabila de relatia cu clientii.

Cei trei sunt acuzati de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) de constituirea unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana in scopul obtinerii unui folos material. Potrivit unui comunicat remis pe 20 iulie de DIICOT, zeci de medici, angajati si clienti ai clinicii Sabyc au fost audiati si anchetati de procurori. Inca din 1999, clinica realiza fertilizari in vitro fara avizul Agentiei Nationale pentru Transplant.

Cupluri din strainatate care nu puteau avea copii erau aduse in Romania, pentru inseminare in vitro (FIV), interventie in valoare de 10-15.000 de euro. In schimbul altor sume consistente oferite de cuplurile repective, erau racolate donatoare tinere din Romania, cu varste cuprinse intre 18-30 de ani, pentru recoltare de ovule.

In Romania, traficul de ovocite este ilegal: organizarea sau efectuarea prelevarii de celule umane pentru transplant, in scopul obtinerii unui profit material pentru donator sau organizator constituie infractiune.

Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Transplant au aratat ca Sabyc detine autorizare, insa dateaza cu doar o saptamana inainte de declansarea scandalului, dupa cum a declarat fostul director al autoritatii, Victor Zota. Din 1999, cand a fost infiintata clinica, au fost realizate aproximativ 2.000 de inseminari artificiale.