Deputatii britanici au dat, duminica, publicitatii un raport privind misiunea fortelor internationale in Afganistan. Reprezentantii parlamentului din Marea Britanie considera ca NATO nu a reusit sa-si atinga obiectivele ca urmare a lipsei de sensibilitate fata de cultura afgana.

"In opt ani Alianta Nord-Atlantica nu si-a indeplinit obiectivele. Efortul international a dat rezultate sub asteptari. Impactul operatiunilor a fost semnificativ diminuat din cauza lipsei unei viziuni coerente bazata pe realitatile istorice, culturale si politice ale Afganistanului", se arata in document.

Pe langa aspectele legate de lipsa de comunicare intre cele doua culturi, parlamentarii britanici considera ca o parte din vina o poarta coordonatorii operatiunilor NATO care nu au reusit sa ia decizii coerente.

De asemnea, membrii camerei comunelor din Anglia sustin ca Alianta Nord-Atlantica ar trebui sa exercite un control mai riguros asupra structurilor politienesti locale care fiind corupte ii oblica pe afgani sa recurga la sprijinul talibanilor. Raportul parlamentului britanic apare in contextul in care, in ultima luna, Alianta Nord-Atlantica a pierdut 75 de soldati, un record negru neegalat din anul 2001, scrie Le Figaro.