Fotografii realizate de satelitii militari americani şi declasificate de administraţia Obama demonstreaza efectele pe care le are asupra Polului-Nord incalzirea globala. Imaginile inregistrate in ultimii ani arata ca gheata s-a topit pe arii semnificative. Datele au fost secretizate in timpul mandatului lui George W. Bush si au fost scoase din arhive saptamana trecuta.

Cele 1.000 de fotografii scose din arhivele secrete demonstreaza ca pe costele Alaskai, in vara lui 2007, disparusera aproximativ 1 milion de kilometri patrati de gheata si banchize, fata de aceeasi perioada a anului 2006, iar anul 2008 a prezentat rezultate similare. Oamenii de stiinta avertizeaza ca topirea banchizelor pune in pericol fauna si clima Polului Nord.

Blocurile de gheata din mare sunt utilizate atat de animale care vaneaza si care risca sa dispara prin infometare, dar contribuie si la reflectarea razelor soarelui, in lipsa acestora temperatura urmand sa cresca si mai mult in zona.

De asemenea, climatologii sustin ca guvernul american a ignorat cu buna stiinta aceste fenomene reducand fondurile destinate studiului si combaterii incalzirii globale. La aceste probleme se adauga si accidentul in care a fost implicat un satelit al SUA, care ar fi trebuit sa realizeze prima harta a emisiilor de carbon de Terra. Aparatul s-a prabusit in Antarctica la 3 minute de la decolare, relateaza The Guardian.