O colaboratoare a ONG-ului rus Memorial, rapita miercuri in Cecenia, a fost gasita moarta in republica vecina, Ingusetia, anunta agentia Itar-Tass citand Ministerul ingus de Interne. Corpul Nataliei Estemirova a fost gasit intr-o padure in apropiere de Nazran, principalul oras din Ingusetia. "A fost ucisa cu mai multe focuri de arma", a declarat o sursa de la minister, citata de AFP.

Potrivit organizatiei la care colabora, Natalia Estemirova a fost impinsa cu forta intr-o masina, miercuri dimineata, la Groznii. Natalia Estemirova a fost unul dintre colaboratorii cei mai cunoscuti ai ONG-ului Memorial in Caucazul rus. A denuntat o executie care a avut loc in Cecenia, eveniment care a nemultumit profund autoritatile locale pro-ruse, scrie AFP. Era o apropiata a jurnalistei Anna Politkovskaia, asasinata in 2006 la Moscova si unul dintre putinii oameni care au avut curajul sa denunte executiile comise in Cecenia in timpul celor doua conflicte dintre fortele care luptau pentru independenta si armata rusa, dupa destramarea URSS.

Dmitri Medvedev: Crima este evident legata de activitatea profesionala a Nataliei Estemirova

Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a declarat "indignat" de moartea Nataliei Estemirova. Liderul de la Kremlin "l-a insarcinat pe seful Comitetului de ancheta sa ia toate masurile necesare in acest caz", a anuntat purtatorul de cuvant al lui Medvedev. "Este evident ca aceasta crima este legata de activitatea profesionala a Nataliei Estemirova. (...) Pedeapsa trebuie sa fie cu atat mai severa", a continuat purtatorul de cuvant, citat de AFP.

Seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, s-a declarat ingrozit de anuntul mortii Nataliei Estemirova. "Am aflat cu groaza vestea asasinatului Nataliei Estemirova, jurnalist si responsabil al organizatiei Memorial in Cecenia", a declarat ministrul intr-un comunicat citat de AFP. "Franta condamna cu fermitate acest asasinat odios si spera sa se realizeze toate demersurile pentru gasirea autorilor crimei", a continuat Bernard Kouchner.