Un incendiu a izbucnit vineri noaptea la Millennium Business Center, o cladire de birouri in zona Bisericii Armenesti. Incendiul a izbucnit la cateva minute inainte de miezul noptii si s-a raspandit la mai multe etaje, cladirea afectata avand 19 etaje. Mai multe echipaje de pompieri s-au deplasat la fata locului pentru stingerea flacarilor. Din primele informatii se pare ca focul a pornit de la un panou publicitar.

Incendiul s-a raspandit si pe latura cladirii dinspre Biserica Armeneasca, iar bucati in flacari din fatada cladirii au cazut peste lacasul de cult. 20 de masini de interventie ale pompierilor si peste 150 de angajati ai ISU s-au deplasat la fata locului pentru a stinge incendiul. Nu au fost inregistrate victime. Incendiul a fost oprit abia in jurul orei 2:30.

Circulatia in zona a fost oprita, iar politistii au incercuit zona pentru a proteja multimea ce s-a adunat in zona. Oamenii au fost atentionati sa nu se apropie de cladire. O masina parcata in apropierea cladirii a fost avariata grav. Alimentarea cu energie electrica in zona a fost oprita.

Purtatorul de cuvant al politiei, Christian Ciocan a delcarat ca din primele informatii incendiul a pornit de la pun panou publicitar luminos care se intindea pe inaltimea cladirii.

La fata locului si-au facut aparitia si primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu care a supervizat interventia pompierilor. Acesta a declarat ca in jurul orei unu mai existau cinci focare aprinse in cladire, la diferite etaje ale cladirii, iar unul inspre Biserica Armeneasca. Conform acestuia, incendiul a fost unul de proportii cum nu a mai avut loc in Bucuresti din 1970.

La scurt timp dupa primarul Ontanu au sosit primarul general Sorin Oprescu si premierul Emil Boc. Acesta din urma a precizat ca a venit pentru a se asgiura ca nu exista victime omenesti si pentru a vedea daca a fost afectata Biserica Armeneasca. El s-a declarat multumit ca situatia se afla sub control si ca autoritatile isi fac datoria.

Ministrul culturii, Teodor Paleologu, prezent si el a fata locului a declarat la RealitateaTv ca "acest incident de proportii dovedeste ca acest fel de porcarii de cladiri construite ilegal in mijlocul Bucurestiului pun in pericol cladiri de patrimoniu din zona, cum este Biserica Armeneasca".

Sambata dimineata se va constitui o echipa pentru a analiza situatia si pentru a determina cauzele incendiului.

Millennium Business Centereste cea mai inalta cladire pe structura de otel din tara si una dintre cele mai inalte cladiri de birouri din Capitala cu un total de 24 de niveluri (patru subsoluri, parter, 18 etaje si etajul tehnic).

Constructia cladirii s-a aflat in mijlocul unui scandal de presa ca urmare a faptului ca integritatea Bisericii Armenesti era amenintata de anvergura proiectului.

In anul 2004 Primaria Bucuresti a aprobat un plan de urbanism ce prevedea posibilitatea construirii unui imobil de 19 etaje, aproximativ 75 de metri inaltime. Pentru ca proiectul sa fie realizat era nevoie de acceptul Bisericii, care in schimbul aprobarii a primit 2 etaje din cladire.

Update1: Incendiul a afectat casa parohiala de la Biserica Armeneasca. Focul a mistuit mansarda si tavanul imobilului si a distrus o serie de bunuri si obiecte din cladire, a declarat Paul Bogdan, preot paroh la Biserica Armeneasca, relateaza Mediafax.

Update2: Inspectoratul de Stat in Constructii a declansat o ancheta in cazul incendiului de la cladirea de birouri. Accesul in cladire este interzis, informeaza NewsIn. Primele concluzii ale anchetei Inspectoratului de Stat in Constructii arata ca structura de rezistenta a Millenium Business Center nu a fost afectata in urma incendiului.

(Multumim Ant pentru poza)